Skip to Content

<

Muinaiset maskulaiset - Masku 780 vuotta

A cache by tatikatu & jutani Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/18/2012
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Helppo peruskätkö Maskun muinaisrannalla on perustettu Maskun kunnan 780-vuotisjuhlan kunniaksi. Vaihtareiksi toivomme sellaista, mikä auttaisi maskulaisia arjessa. Perustettaessa kätkössä oli tulitikut ja kulkuri. Huomaa P-ohjeet. Suosi pyörää tai apostolinkyytiä.


Maskun nykyinen alue oli vielä noin 8000 eaa lähes kokonaan veden alla. Alueita kuitenkin asutettiin sitä mukaa, kun maata vapautui veden alta. Arkeologiset löydöt osoittavat, että ihmiset ovat liikkuneet ja asuneet Maskussa jo vuosituhansia. Yhtenä todisteena tästä ovat useat pronssikautiset hautaröykkiöt Hallusvuoren laella.
 
Pronssikautisia kiviröykkiöitä rakennettiin noin 1500-500 eaa. Perinteisesti niiden on katsottu ilmentävän aikakauden uskonnollisia katsomuksia, ennen muuta auringonpalvontaa. Vainaja haluttiin sijoittaa kivihaudassaan avaran taivaan alle, mahdollisimman korkealle ja avaralle paikalle maan, meren ja taivaan yhtymäkohtaan; Hallusvuorellakin siis muinaisen merenrantaviivan tuntumaan.
 
Toisen tulkinnan mukaan hautaröykkiö oli suvun rakentama osoitus mereltä tulijalle, että olet tulossa jonkun henkilön jo omistamalle maalle. Röykkiö ilmaisi, että muinaisen maskulaisen esi-isät on haudattu tänne ja röykkiön rakentajalla on tunne- ja perintösiteitä tähän maahan.
 
Hallusvuoren röykkiöhaudat on vuosisatojen kuluessa pengottu moneen otteeseen ja osin hajoitettukin. Entisajan aarteenetsijät ovat pitäneet huolta siitä, että tutkijoille ei ole jäänyt pronssiesineitä tai muutakaan hautaesineistöä muinaisten maskulaisten arjesta kertomaan. Muinaishaudat on nyttemmin muinaismuistolain perusteella rauhoitettu.
 
Vuosisatojen kuluessa merenlahti kutistui Hallusvuoren vierellä Hirvijoeksi ja vesijättömaista syntyi peltomaisemien Hirvijokilaakso. Muinaisranta muuttui rinteeksi, ei kuitenkaan kokonaan kuivaksi. Kallionhalkeamassa löytyy paikka, jossa on aina vettä. Entisaikoina tuolla vedellä uskottiin olevan jopa terveysvaikutuksia.
 
Huomio! Auton pysäköinti lähellä kätköä on sallittu vain koordinaateissa N 60°33.699 E 022°02.085. Tilaa on yhdelle henkilöautolle kerrallaan. Tie päättyy talon pihaan. Pihaan menoa on vältettävä. Tietä ei saa tukkia. Lumisena aikana pysäköinti ei ehkä onnistu.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

212 Logged Visits

Found it 204     Didn't find it 1     Write note 5     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 12 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.