Skip to content

<

Dödisgroparna

A cache by Yngve Myrslok Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 07/04/2012
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

På platsen finns det två gropar. Den som avses är den något mindre som ligger närmast vägen.

Dödisgropar

När den senaste istiden började dra sig tillbaka för ca 8.000 år sedan efterlämnade den spår i naturen. Ett av de mer synliga var dödis- gropen eller åsgropen som den också kallades om den ligger vid en grusås. Oftast skapades den av enorma isälvar och de jordmassor som de drog med sig

Isälvarna var smältvatten från glaciärerna. Dessa grus och jordmassor bildade stora avlagringar utanför ismassans kant. Då och  då föll stora isblock, ungefär av ett nutida isbergs storlek, ner i avlagringarna. När omgivaningen "stabiliserat" sig så började dessa massiva isblock att smälta, när isen smälte bort bildades stora gropar, dödisgropar.
Dessutom steg landet runt omkring p.g.a. landhöjningen då det stora tryck som glaciärerna utövade plötsligt försvunnit. På de ställen där isblocken låg fanns dock detta tryck kvar och landhöjningen gick långsammare. 


Pilarna på bilden visar "död" is, alltså is som legat under marken och kommit fram exempelvis vid kraftigt regn som tagit med sig ovanliggande landmassa eller om denna is har legat under ett vattendrag där en fördämning har brustit.


De flesta dödisgropar är nu sjöar, som exempel i Botkyrka kan Bysjön och Trollsjön nämnas. Andra, som den vid Pålamalm, ligger på land. Den är Sveriges på land liggande största dödisgrop. Eftersom den ligger intill en  rullstensås kan man också kalla den för åsgrop. Gropen är 31 meter djup och 50 meter vid. Man har beräknat att avlagringens storlek för att åstadkomma en sådan stor grop måste ha varit ungefär fem kilometer lång och en och en halv kilometer bred. Volymen har uppskattats till ca 70 miljoner kubikmeter.
Det kan vara så att vattnet i dödisgropar kan bli surt på grund om förruttnande organisk materia, är det på detta viset så bildas det antigen ett mosse-, kärr- eller torvlandskap. Skulle det vara så att bergrunden är kalkbaserad så kan detta neutralisera den försurnande effekten.

Sådana här kärr är slutna ekosystem eftersom dom inte har någon form av tillströmning av vatten, mer än när det regnar. Både sura kärrgropar och dödisgropar med färskvatten är viktiga ekologiska nischer för både djur och växter som lever i symbios.

För att få logga måste följande saker besvaras:

1. På platsen finns en informationsskylt, på den står hur många meter sand som kan finnas i Hestra. Hur många meter är det?

2. Hur bred är gropen?

3. Hur djup är gropen?

4. Ta ett kort på dig själv vid gropen. OBS Frivilligt att göra det, men det vore trevligt.

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.