Skip to content

Zicht op de Donge Traditional Cache

This cache has been archived.

Mar.Co: Deze is verdwenen en verdwijnt nu in het archief!

Iedereen bedankt voor zijn/haar logjes!

More
Hidden : 7/27/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Zicht op de Donge




De Donge is een beek in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De Donge is een typische laaglandbeek. Een dergelijke beek heeft geen duidelijke bron maar ontstaat doordat grond- en regenwater zich vanuit een groter gebied geleidelijk aan clusteren tot een beek. Voor de Donge betreft dit het grensgebied tussen Alphen en Baarle-Nassau. De bovenloop ligt in natuurgebieden, dan volgt het stedelijk gebied van Tilburg waar de bovenloop afwatert op het Wilhelminakanaal. De benedeloop is gescheiden van de bovenloop en voert langs gemengd gebied met oude industrie, vanaf Dongen tot aan de uitmonding in de Amer.

Verloop
VerloopVanuit de omgeving van Baarle-Nassau en Riel die ongeveer 27 meter boven zeeniveau ligt, stromen twee waterlopen, de Hultense Leij en de Lei richting het noorden. Aan de zuidkant van de Dongewijk, een deel van de Tilburgse Reeshof, vloeien ze samen tot de Donge. Bij de aanleg van de Reeshof is in het jaar 2000 de loop van voor 1920 hersteld en is het natuurgebied Dongevallei aangelegd. Ten noorden daarvan mondt de beek met een stuw uit in het Wilhelminakanaal. Voorbij het kanaal zijn er twee takken: Bij de Burgemeester Letschertweg sluit een tak min of meer aan bij de in 2000 herstelde oude waterloop. Dit is een smalle, gekanaliseerde watergang, een flinke sloot die via duikers onder de Vierbunderweg en de Eindsestraat door slingert en eerst noordoostelijk stroomt en na enkele honderden meters noordwestelijk langs de Fazantenweg en rakend aan de noordoostkant van de Dongense woonkern stroomt. Na een zuidwestelijke zigzag bij de Procureursweg gaat het weer in dezelfde richting verder. De andere tak sluit aan op de bedding aan de andere kant van het kanaal zoals die het grootste deel van de twintigste eeuw was. Deze is anno 2009 nog goed zichtbaar op de kaart en in het landschap. Deze tak is wat minder strak gekanaliseerd en loopt door Dongen, vanaf het eind van de Sportlaan onder de Rijensestraatweg door en langs de Lage Ham en de Watertorenstraat. Vlak voor de Provincialeweg/Wilhelminalaan komen de takken bij elkaar. Met de Kerkdijk (verderop Dongedijk, een onverhard wandel- en fietspad) en 's Gravenmoer aan de rechterhand gaat het dan, nog steeds gekanaliseerd noordwaarts. Daar splitst een tak af die noordelijk naar Raamsdonk en dan met een westwaartse zigzag en een duiker onder de A59 door gaat, bijna recht noordelijk naar het Oude Maasje. De eigenlijke Donge gaat, hier nauwelijks gekanaliseerd, westwaarts onder de A27 en de A59 door, maakt even verbinding met het Wilhelminakanaal en kronkelt zich dan tussen Geertruidenberg en Raamsdonksveer door. Daar mondt zij, samen met de Bergsche Maas uit in de Amer.

Natuur
NatuurDe toeleidende beekjes zoals de Oude Leij stromen door Brabantse natuurgebieden. Het gaat hierbij om de natuurgebieden Regte Heide, Riels Laag, Ooievaarsnest en Riels Hoefke. Dit gebied, dat direct ten zuiden van Tilburg gelegen is, is niet alleen bijzonder vanwege zijn grote landschappelijke verscheidenheid maar ook vanwege zijn voor Nederlandse begrippen spectaculaire hoogteverschillen. De drassige laaggelegen gronden langs de Oude Leij grenzen hier direct aan de droge bos- en heidegronden, welke bijna 10 meter hoger liggen. In de herstelde beekbedding van het Tilburgse natuurgebied Dongevallei zijn zeldzame moerasplanten tot leven gekomen uit zaden die bijna een eeuw onder een dikke laag landbouwgrond hebben gelegen. Er groeien pioniersplanten als geelgroene zegge, maar ook zeldzame mossoorten als de grote viltmuts en het oranje knolknikmos. Ook de vleesetende kleine zonnedauw en moerasklaver, moeraswolfsklauw en moerasdoorn zijn hier te vinden. Het gebied is ook een paddenstoelen- en zwammenparadijs, met het gewoon judasoor, de grijze buisjeszwam en de doolhofzwam.

Industrie
IndustrieIn de buurt van Geertruidenberg en Raamsdonksveer, waar de rivier breder is dan de rest van het stroomgebied, wordt de rivier voornamelijk gebruikt voor industrie, al is dit de laatste jaren wel erg uitgedund. Zo is de Dongecentrale gelegen aan de Donge. Dit was tot 1952 de belangrijkste producent van elektriciteit in Noord-Brabant, maar deze is niet meer in werking en de taken zijn overgenomen door de Amercentrale. Verder waren er tot 2005 drie scheepswerven gevestigd aan de oost- en westoever van de rivier. Omdat de gemeente Geertruidenberg deze plekken heeft gereserveerd om eengezinswoningen en appartementen te bouwen zijn deze scheepswerven verplaatst naar een locatie aan de Bergsche Maas. Anno 2008 zijn in Geertruidenberg nog wel het benzine transportbedrijf Van Der Sluijs Groep en het mineraalverwerkende bedrijf Ankerpoort gevestigd. Beide bedrijven gebruiken de rivier voor hun aanvoer via schepen.

Taal en cultuur
De rivier vormt van oudsher de natuurlijke grens tussen het Oost- en West-Brabants dialect. Dit is zo ontstaan, omdat er nauwelijks contact was tussen de bewoners ten westen en de bewoners ten oosten van de rivier in die tijd. Deze lijn is overigens naar het zuiden door te trekken in het gebied waar de Donge niet meer stroomt.
De plaats Dongen waar de rivier langs loopt is weliswaar vernoemd naar de rivier maar op een andere manier dan menigeen zal denken. De rivier heette voordat er bewoning was simpelweg Aa (zoals zoveel rivieren). Omdat Dongen op een Donk ligt, een hooggelegen zandrug in een veengebied, werd deze plaats 'Donk aan de Aa' genoemd, wat verbasterde tot 'DonkAa' oftewel 'Dongen', hieruit is ook de naam van de rivier ontstaan.
De regio waar de Donge uitmondt in de Amer (grofweg de plaatsen in de gemeente Geertruidenberg, en de dorpen Made, Hank en Dussen maar vaak ook Drimmelen) wordt vaak 'Dongemond' genoemd. Dit is weliswaar geen officieel vastgestelde regio, maar veel bedrijven en instellingen hebben de naam wel geadopteerd.



Op de cachelocatie kan het bij goed weer erg druk zijn!
De cache is een nano, houd hier rekening mee en lees de hint AUB goed!



Deze cache is neergelegd met toestemming van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geertruidenberg.

Denk bij het bezoeken van de caches aan de rust van de bewoners en ruim zoals een goede cacher zich gedraagt eventueel zwerfvuil op.

Logo Geertruidenberg CITO






free counters

Additional Hints (Decrypt)

Yvaxfibbe bc qr ubrx! Oyvws obira!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)