Skip to Content

<

7-Geovesi: Klapurinjärvi

A cache by kyky-77 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 7/23/2012
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kälviän alueella on hienoja järviä,joilla voi kalastaa,retkeillä tai muuten vain nauttia ulkoilmasta. Geovedet-sarja esittelee niistä muutaman.

Klapurinjärvi on lähin järvi Kälviän keskustasta lukien. Sillä on myös tärkeä merkitys Kälviän historiassa: 1940-luvulla kylällä asuvat maanviljelijät päättivät rakentaa vesijohtoverkoston Klapurilta keskustaan Urpo Nikulan ja Uuno Huhtalan johdolla, koska maatalouteen ei saatu vettä muualta kuin Kälviäjoesta, mistä tuli monelle parin kilometrin matka järvelle. Hanke oli hurja: 3 kilometrin matkalta lapioitiin 2 metriä syvä oja, johon upotetttiin keskeltä ontoksi käsiporalla porattuja tukkeja. Projekti kesti vuosia, mutta viimein keskustaan saatiin vesi. Toki madot söivät jatkuvasti reikiä tukkeihin ja veden saanti katkesi usein, mutta näin Kälviän vesijohtoverkosto sai alkunsa. Vettä piti myös säännöstellä paljon, koska Klapurin pinta alkoi uhkaavasti laskea liiallisen käytön vuoksi

1970-luvulla saatiin vedenpuhdistamo Komosalontien varteen vasta, joten Klapurin vedestä oltiin kauan riippuvaisia Kälviällä. Viimeiset kylät saivat oman vesijohtoverkoston vasta silloin. Viimeisenä Ridankylä vuonna 1980.1980-luvulla Kälviän vedensaanti siirtyi Riipan vedenottamolle, josta se tulee vielä tänä päivänä.

Klapurinjärven takana on vielä nykyään jäänteitä jäljellä vesijohtojärjestelmästä, mutta kesäaikaan alue on vaikeakulkuinen, siksi kätkö on piilotettu nätisti uimarannan ja komean mustikkametsän puolelle. Talvella voit päästä kätkölle hiihtäen, koska Rytikankaan hiihtoladulta tehdään vuosittain retkilatu Klapurinjärvelle, joka on noin 10 km matka yhteensä!

Suosittelen vierailua uikkareiden ja mustikkaämpärin kera!

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

204 Logged Visits

Found it 197     Didn't find it 2     Write note 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 9 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.