Skip to Content

<

Maariankämmekkä ja moni muu

A cache by Diplodocus1 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 07/24/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Helppo peruskätkö Rääkkylän Rasivaarassa. An easy basic cache in the Rääkkylä Rasivaara.

Monet ketojen kukat, heinät ja muut kasvit ovat nyky-Suomessa hätää kärsimässä salaojituksien ja muiden tehomaatalouden ilmentymien kanssa. Ketojen ennallistamisella tällaisille kasveille pyritään takaamaan kasvumahdollisuus ja samalla turvaamaan eliöyhteisöjen ja elinympäristöjen monimuotoisuutta. Myös rata- ja tieverkkomme pientareet ja reunukset tarjoavat monille ketokasveille otollisia kasvupaikkoja ja leviämisreittejä säännöllisestä niittämisestä ja muusta myllerrystoiminnasta johtuen. Valitettavasti ne toimivat myös ei toivottujen tulokaskasvien, kuten komealupiinin, kurtturuusun, jättiputken ja jättipalsamin leviämisreitteinä. Näistä mainituista esim. lupiinia ja kurtturuusua on ihan viime vuosiin asti levitetty tienvarsille koriste-, maisemointi-  ja maanpeittotarkoituksiin tiehallinnon toimesta, mikä näin jälkikäteen tuntuu täydelliseltä älyttömyydeltä ja virhearviolta. Esimerkiksi lupiinit kasvavat niin tiheiksi ja korkeiksi kasvustoiksi, että ne tukahduttavat ja syrjäyttävät kotoperäiset ketokasvit tieltään. Samalla ne rehevöittävät maaperän niin, että karuihin oloihin tottuneiden ketokasviemme elinolosuhteet heikkenevät ratkaisevasti useiksi vuosiksi.

Tämä kätkö esittelee kuitenkin myönteisen esimerkin. Kätkön läheisyydessä pitkin kosteaa tienvartta kasvaa hyvin viihtyviä maariankämmekköjä (Dactylorhiza maculata) tuhansin ja taas tuhansin yksilöin ja monin eri variaatioin. Kukkivana sen huomaa helposti, mutta kukinta-ajan jälkeen se maastoutuu huomaamattomaksi muun vihreän joukkoon. Olen kuvannut vuosien saatossa tältä paikalta hyvin monia värivariaatioita lähes valkoisista aina voimakkaan punertaviin yksilöihin. Lajin sisäinen vaihtelu on näköjään suurta. 

Kätkön lähettyvillä ei ole varsinaista levennystä pysäköimiseen, mutta tienlaitaan saa auton sen verran sivuun, että vaaraa muulle liikenteelle ei syntyne. Näkyvyyskin alueella on tien molempiin suuntiin erinomainen. Ollaan kuitenkin varovaisia.


Additional Hints (No hints available.) 

Find...

241 Logged Visits

Found it 216     Didn't find it 15     Write note 4     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Update Coordinates 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 3 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.