Skip to content

De Dokkumer stilte Traditional Cache

This cache has been archived.

heilige_Bonifatius: Het is een fijne plek voor een cache. Maar eens per jaar is de cache niet toegankelijk voor de niet-avontuurlijke cacher voor een aantal weken.

More
Hidden : 7/25/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Een oase van rust in de binnenstad van Dokkum.


De witte moerbeiboom en de boeken van Bonifatius

Aan de zuidzijde van de Grote of Sint Martinuskerk in de binnenstad van Dokkum staat een eeuwenoude moerbeiboom.  Krom gegegroeid en tweestammig leunt  hij tegen de kerk aan. Volgens de deskundigen is het een witte moerbeiboom afkomstig uit China. Export van het zaad  van de wittemoerbeiboom was in China verboden. Smokkelen vond vooral plaats in uitgeholde wandelstokken. 
Dokkum is altijd een handelstad geweest.  Je kan het zo raar niet bedenken of in Dokkum werd of wordt het wel gemaakt of verhandeld. Vlaggen, pepermunt, scooters, autmaten en noem maar op, zelf bier in vroegere tijden.
Het is denkbaar dat een ondernemende Dokkumer gedacht heeft om in Dokkum zijde te produceren. De witte moerbeiboom en de zijderups zijn voor elkaar gemaakt. 
Aan de moerbeiboom verschijnen in de vroege herfst framboosachtige vruchten. Ze kunnen verwerkt worden tot jam en zelf wijn. Als vogels er teveel van eten worden ze vrolijk. En raar maar waar  gezicht.

 

Zestien bronzen boeken die, willekeurig in de tuin verspreid, ter aarde geworpen zijn. De boeken zijn gevormd naar replica's van boeken uit de tijd van Bonifatius en zijn op ware grootte: 7 folianten, 5 middelgrote boeken en 4 brevieren (samen het jaar 754 vormend). Op een van de boeken staat: "FONS / ET / ORIGO".
De boeken verbeelden het dramatische moment waarop de overvallers - op zoek naar goud en zilver - de echte schat van Bonifatius, zijn bibliotheek, die hij overal met zich mee nam, aantreffen en teleurgesteld de waardevolle boeken van zich af werpen.

Het kunstwerk stond eerst op het Martelaarsveld op de Markt en is in 2007 verplaatst naar de huidige plaats. 

De stiltetuin is open van zonsopgang tot zonsondergang.

 

 

 



Additional Hints (No hints available.)