Skip to content

From Russia With Love In Geldrop! Mystery Cache

This cache has been archived.

irisisleuk: Zojuist weer op locatie geweest. De werkzaamheden zijn hier bijna afgerond maar voorlopig is hier geen mogelijkheid om een fatsoenlijke cache te verbergen en aan micro's plaatsen doen we natuurlijk niet.
Deze cache zal dus helaas naar het archief moeten, maar we gaan wel op zoek naar een nieuwe locatie zodat het verhaal van deze cache bewaard blijft voor toekomstige cachers.

Wij wensen iedereen fijne feestdagen en veel trackable plezier in binnen- en buitenland in 2017!

More
Hidden : 8/2/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Op bovenstaande coördinaten vind je geen cache; je kunt hier wel je auto parkeren. In mei 2012 kwam een geocoin die deelnam aan de gemeenterace 2012, per ongeluk terecht in een cache in Rusland. Wij gingen in juli 2012 op reis om deze coin weer terug naar Nederland te brengen. Daar aangekomen maakten we kennis met de geschiedenis van The Road of Life, waarnaar ook verwezen wordt op de pagina van de geocache waar deze coin in terecht was gekomen.

Let op: per 20-01-2013 is de cache locatie gewijzigd!

Leningrad, het huidige St Petersburg, werd van 8 september 1941 tot 27 januari 1944 belegerd door het Duitse leger. Alle toevoerwegen naar de stad werden geblokkeerd. Hoewel de omsingeling van de Duitsers het Leningrad erg lastig maakte, was de omsingeling net niet goed genoeg om de stad te veroveren. Het omsingelde gebied was ruim 3000 km² groot en dit kostte de Duitsers een enorme troepenmacht. Bovendien was het Duitse bruggenhoofd bij Sjlisselburg maar zestien kilometer diep. Het was dus ook vrij kwetsbaar. Op dit punt richtten zich dan ook voortdurend Russische aanvallen, die in januari 1943 eindelijk tot succes zouden leiden.

Een ander zwak punt in de omsingeling was het Ladogameer (Ла́дожское о́зеро).

De geocache waar wij naar op zoek waren ligt bij dit Ladogameer, vlakbij een vuurtoren.

Wat is het Russische woord voor vuurtoren?

A is het aantal letters van Russische woord voor vuurtoren, maar gebruikmakend van ons alfabet.

Het Ladogameer is het grootste zoetwatermeer van Europa.

Wat is de oppervlakte van dit meer? Rond dit getal af naar het dichtstbijzijnde duizendtal; het tweede cijfer min het eerste cijfer van dit getal is B. (rekenvoorbeeld: oppervlakte is 13.700 km2; dit wordt dan 14.000, resulterend in B=4-1=3)

P1010343.JPG


Hoe moeilijk de verbinding via het Ladogameer ook was, Leningrad werd er wel door gered; een overgave en ook vele mensenlevens werden bespaard. Het was deze levensader, de Road of Life ( Доро́га жи́зни, doroga zhizni), die het mogelijk maakte dat deze unieke belegering – want nog nooit in de militaire geschiedenis werd een miljoenenstad zo lang belegerd - in een mislukking voor de aanvaller eindigde.

Eind september 1941 bevonden zich ruim drie miljoen mensen in Leningrad. De noodmaatregelen om per schip (via de Ladogaroute) en door de lucht extra voedsel aan te voeren waren onvoldoende om de eerder ingestelde rantsoenen te handhaven. Aan het einde van december konden de mensen in Leningrad weer een klein beetje meer voedsel verwachten. Er kon toen namelijk aanvoer over het bevroren Ladagomeer plaatsvinden.

In de winter van 1941 op 1942 kwamen tienduizenden mensen in Leningrad om van de honger. Door de ijzige kou die zijn intrede had gedaan, stierven ook nog eens tienduizenden, zo niet honderdduizenden mensen.

Zoals wij Anne Frank en haar dagboek kennen als voorbeeld van het leven van kinderen in de oorlog, zo houdt Rusland de herinnering aan Tanya Savicheva levend. Tanya hield ook een dagboek bij, maar dit heeft ze moeten verbranden om de kachel te kunnen laten branden in de winter. Wel had ze nog een klein notitieblok dat toen dagboek werd; hierin hield ze bij wanneer haar familieleden overleden.


De vertaalde inhoud:

Zhenya overleden op 28 dec om 12 uur (1941)

Oma overleden op 25 jan om 3 uur (1942)

Leka overleden op 5 mrt om 5 uur (1942)

Oom Vashy overleden op 13 apr om 2 uur 's nachts (1942)

Oom Lesha overleden op 10 mei om 4 uur (1942)

Mama overleden op 13 mei om 7:30 uur (1942)

Savichevs overleden.

Iedereen overleden.

Alleen Tanya is er nog.


Tanya dacht dat haar hele gezin was overleden, maar haar zus Nina had de oorlog overleefd. Zij was naar haar werk gegaan en kwam niet thuis omdat ze naar het Ladogameer was gestuurd en daar werd geëvacueerd. De familie wist dit echter niet en dacht dat ze overleden was.

Aangezien het zinnetje “Iedereen overleden” uiteindelijk feitelijk niet juist bleek te zijn, is het monument ter ere van Tanya niet helemaal gelijk aan haar dagboek. Zoek het verschil op de foto’s.

P1010361.JPG

P1010383.JPG

Tanya heeft de oorlog niet overleefd; zij overleed op 1 juli 1944. Hoe oud was Tanya toen zij overleed? Deel dit antwoord door 2 en je hebt C .

Hoeveel pagina’s telt het dagboek? Hoeveel pagina’s telt het monument?

Het verschil is D.

De enige aanvoerlijn van voedsel was die door de lucht of die over het Ladogameer.

De Russen gingen het ijs op met trucks die waren volgeladen met voedsel. De trucks raakten vaak in een sneeuwstorm de weg kwijt, of zakten door het ijs. Daarnaast konden de Duitsers het laatste deel van de route over het ijs met artillerievuur bestoken. Zelfs toen de verbinding in januari beter werd, bleef de hoeveelheid aangevoerd voedsel onvoldoende.

Leningrad zou tot overgave gedwongen zijn als de Russen het stadje Tichvin niet hadden herveroverd. Een Russisch tegenoffensief leidde op 8 december tot de herovering van deze stad. Dat betekende een aanzienlijke verkorting van de weg die de trucks moesten afleggen. In januari 1942 trok men bovendien de spoorlijn door tot aan de oostkant van het meer, waardoor de route voor de trucks verkort werd tot iets minder dan dertig kilometer over het ijs.

De weg over het ijs maakte ook de evacuatie van duizenden burgers mogelijk. Voordat de stad was afgesneden door de Duitsers, had men de kans gemist om voldoende mensen oostwaarts te transporteren. Nu mochten aanvankelijk alleen zieken, gewonden, oude vrouwen en kinderen per vrachtauto de stad uit. Meestal waren het open trucks, terwijl het 40 graden vroor. Verder trachtten vele burgers te voet het meer over te steken; zij kwamen bijna allemaal om door de bittere kou.

De locatie van de cache die we hebben bezocht om de racecoin op te halen, bij de vuurtoren, is daar waar destijds de transporten over het bevroren meer aankwamen.

E is het laatste cijfer in de TB-referentiecode opgeteld bij het cijfer in de naam van de eigenaar van de coin.

Vlakbij deze plek bezochten we ook het Road of Life-museum waar de gehele geschiedenis wordt uitgelegd en allerlei attributen uit die tijd, zowel binnen als buiten, zijn tentoongesteld. Zo kun je er een van de maar liefst 1100 door het ijs gezakte en op de bodem van het meer terecht gekomen voertuigen zien. Maar ook een Li-2 vliegtuig waarmee voedsel en medicamenten naar de belegerde stad werden gebracht.

De Road of Life is ook opgenomen in de Unesco Werelderfgoedlijst, als onderdeel van World Heritage Site Saint Petersburg and Related Groups of Monuments.

F is het tweede cijfer minus het vijfde cijfer van het unieke Unesco ID-nummer van de Road of Life.

P1010366.JPG

P1010367.JPG

P1010376.JPG

In Leningrad leefde de hoop dat de blokkade in de zomer van 1942 zou worden doorbroken. Die hoop was niet gerechtvaardigd en de autoriteiten zagen aankomen dat ook de winter van 1942-1943 heel moeilijk zou worden. Op 5 juli 1942 besloot men daarom om nog eens 300.000 mensen te evacueren. Leningrad telde op 1 januari 1943 nog maar 637.000 inwoners. In september 1941 waren dit er nog ruim drie miljoen.

Na het invallen van de dooi moest de ijsweg over het Ladogameer worden gesloten en werden de goederen per schip aangeleverd. De ijsweg ging officieel op 23 april 1942 dicht. Er reden overigens nog gewoon vrachtwagens over het ijs toen het water al óp het ijs stond en de weg officieel dicht was. De chauffeurs hadden hun leven gewaagd voor de burgers van Leningrad. Ze wisten op deze manier nog 65 ton uien aan te voeren.

Door de groei van de aanvoer en de grote teruggang van het aantal burgers, vormde de voedselvoorziening niet langer het grootste probleem. Al in de zomer van 1942 waren de rantsoenen groter dan in de rest van de Sovjet-Unie.

Maar de belegering en de gevechten gingen nog enkele jaren door. Pas op 27 januari 1944 waren de Duitsers definitief uit de omgeving van Leningrad verdreven. De stad was voor de Duitse artillerie onbereikbaar geworden en er heerste een onwezenlijke stilte. Na 872 dagen te zijn belegerd konden de overgebleven 560.000 inwoners eindelijk opgelucht ademhalen. Leningrad was éindelijk vrij.

Nu staan er aan de Road of Life 7 monumenten, 46 memorial km-markeringen langs de weg en 56 memorial km-markeringen langs de spoorlijn. Wij hebben het gedeelte over de weg van St Petersburg naar het Ladogameer afgelegd.

Wij maakten een fotostop bij km-markering 7, waar boven het nummer een ster is afgebeeld. Maar niet op alle km-markeringen staat een ster, op sommige palen staat een:
G= 1: silhouet gezicht Lenin

G= 5: hamer en sikkel
G= 7: bloem

De "Broken Ring" (Разорванное кольцо) , op 40 km aan de rand van het Ladogameer dient ter herinnering aan de verbroken belegering.

En bij het monument Flower of Life op 3 km, waar ook het monument voor Tanya staat, zijn 900 berkenbomen gepland ter herinnering aan wat men het 900 dagen durende beleg van Leningrad noemt.

Wat is het verschil tussen het aantal berkenbomen en het aantal dagen dat de stad Leningrad belegerd was? Stapeltel dit getal en je krijgt H.P1010394.JPG

P1010320.JPG

P1010336.JPG

P1010396.JPG


Als je alle antwoorden hebt gevonden kun je op zoek naar de cache op:

N 51 2A.BCD E 5 3E.FGH

Check hier je antwoord:

P1010344.JPG

Additional Hints (Decrypt)

MJ-ubrx, baqre fgrra

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)