Skip to content

E.R.G. Gewilg Traditional Cache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen afzienbare tijd hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

Met vriendelijke groet,
GeoGuy
Geocaching.com Community Volunteer Reviewer

More
Hidden : 8/14/2012
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Als 2e cache moesten we natuurlijk iets doen met onze eigen clubhuis. Maar op het terrein zelf dan is hij maar beperkt bereikbaar en ook niet voor iedereen. Dan er maar vlakbij.
Het leek ons erg leuk om een stukje geschiedenis van onze groep met u te delen.

1934 – 1940
In 1934 is de Rijnlandgroep opgericht op 1 januari 1934. Dhr. J.F.H. de Zeeuw en dhr J. Meijer hebben daar toe het initiatief genomen. Op 30 april 1935 zijn de eerste padvinders van de eerste Christelijke padvindersgroep geïnstalleerd. De Rijnlandgroep is ook bekend als 10e Haarlemse Padvindersgroep. Het eerste padvindersgebouw van de Rijnlandgroep staat aan de Zwanenburgerdijk, achter de winkel van Witte. De opkomsten worden verzorgd door Hopman de Goede en Raksha van Nieuwenhuizen, beiden uit Haarlem. Zij vormen de eerste leiders van de Rijnlandgroep van de Verkennerpatrouille en de Welpenhorde. Op zaterdagmiddag hebben ze de opkomsten.
Uit het logboek: "Vanaf 22 juni 1940 is de troep non-actief verklaart. Ingevolge de voortdurende bombardementen in en om Zwanenburg - Halfweg enz. vond de D.C. (Districtscommissaris) het beter de troep voorlopig te sluiten; mede in geval, dat een deel van de Verkenners geen toestemming van hun ouders kregen om 's avonds troep te houden; zodoende werd de troep voorlopig gesloten. Diezelfde middag hebben we alles ondergebracht bij verschillende jongens en daar de heer de Zeeuw zoo gewillig was ruimte af te staan, we een gedeelte van onze inventaris bij hem konden opslaan. Besloten werd, dat de Vaandrig en de Patrouille Leiders + A.P.L. eens in de 14 dagen naar de Hopman zouden gaan om het een en ander te bespreken. De troepmiddag werd gesloten door den Hopman, waarbij deze nog een kleine speech afstak. p.l.vossen"

1940 - 1960
Uit een interview in 1994 met de heer van Strien:"In de oorlog werd nog enige tijd clandestien een kader bij elkaar proberen te houden. In een onbewoonbaar verklaarde huis aan de IJweg werd bij kaarslicht nog enigszins getracht om aan padvinderij te doen. Na de oorlog kwam de groep gelijk weer in actie. In oktober 1945 zijn weer de eerste tekenen van padvindersactiviteiten van de Rijnlandgroep. De opkomsten werden gehouden in de loods van Piet van Essen aan de Braak te Halfweg."
Later heeft de Rijnlandgroep voor de verkenners een gebouw aan de Spaarndammerdijk in Halfweg, de welpen komen bij elkaar in een piepklein, onbewoonbaar verklaard huisje in de Kerkhoflaan, tegenover de Plantsoenlaan.
Uit telefoon gesprek j.l. met mevrouw C. Strijker - Boer in augustus 2009: In 1948 wordt ook een Padvindstergroep opgericht door de zussen Corry en Wilma Boer. Corry was pionier bij de Hervormde Jeugdraad in Haarlem en woont in Halfweg. Corry is dan 17 jaar en haar zus 19 jaar als ze de padvindstergroep beginnen. De kaboutergroep, wat een kring is heeft de naam Sterrenfonkelkring en de leidster Corry de Boer wordt Twinkel genoemd. Het spel wat gespeeld wordt, is Tommy en Betty. Op zaterdagmiddag zijn de opkomsten in een zaal van de Hervormde Kerk aan de Wilhelminastraat te Halfweg.

De jaren 60
In deze periode hebben de padvinders en padvindsters in het dorp nog geen contact met elkaar. Terwijl de jongensgroep een grote bloei doormaakt kwijnen de meisjes weg in het kerkzaaltje. De ruimte maakt het niet mogelijk activiteiten langer dan de zaterdagmiddag te houden en daarna moet alles opgeruimd zijn. Ook hier zijn problemen om aan leiding te komen en ontbreekt een oudercommissie, en dus geld en materiaal. Geleidelijk ontstaat hierdoor een samenwerking, gezamenlijke activiteiten, gezamenlijk gebruik van materialen en uiteindelijk het plan om samen te gaan bouwen.

De jaren 70
Begin jaren '70 is het gebouw aan de Spaarndammerdijk bouwkundig zo slecht geworden (Bij een flinke storm waaien de planken van de buitenmuren af), dat een nieuw onderdak gezocht moet worden. Omdat het recreatiegebied Spaarnwoude aangelegd zal worden moet ook een andere locatie worden gezocht. Dit wordt aan de Heining in Zwanenburg. Dit is een terrein zonder gebouw. De groep kan het overbodig geworden gebouw van de bloedbank van het Universitair Ziekenhuis Leiden kopen. Dit wordt uit elkaar gehaald en naar Zwanenburg vervoerd waar het opgeslagen wordt bij boer Eijken aan de IJweg. Hier worden de voorbereidingen gedaan om het gebouw weer op te kunnen bouwen, onder anderen door alle spijkers te verwijderen. In 1972 wordt begonnen met de opbouw. Aanvankelijk worden het nieuwe clubhuis opgebouwd door oudere verkenners, leiding en ouders zelf. Men krijgt echter vreselijke pech, door de novemberstorm in dat jaar, als de muren staan en het dak er nog niet opzit, ligt alles weer plat. Daarom springt nu de gemeente bij en wordt het voor de tweede keer, en nu door professionals, in elkaar gezet.
Vanaf die tijd gebruiken de padvinders en padvindsters hetzelfde clubhuis. De plek aan de Heining is echter een tijdelijk onderkomen voor 5 jaar, wat uiteindelijk meer dan 10 jaar is geworden.

De jaren 80
Begin jaren tachtig moet men weg van de Heining. En in 1983 kunnen ze een door brandbeschadigd voormalige kleuterschool betrekken aan de Nolenslaan in Zwanenburg. Een grote opknapbeurt is echter eerst noodzakelijk, waar weer vele uren werk en mankracht in zitten van de scoutingleden. In 1984 verhuist de padvinderijgroep naar deze plek waar we nu nog zitten.

De jaren 90
In 1991 wordt de Rijnlandgroep een gemengde groep, dat wil zeggen dat de jongens en meisjes gezamenlijk opkomsten hebben. Er vindt ook een naamsverandering plaats, de padvinderij gaat Scouting heten. De leeftijdsgroepen en namen van de onderdelen bij de Rijnlandgroep worden veranderd.

Heden:
Nog steeds zijn wij als groep hier elke week te vinden. Voor meer informatie over scouting ga naar: (visit link)

Additional Hints (No hints available.)