Skip to content

Aan de slag voor vlinders in Hoogersmilde Cache In Trash Out® Event

This cache has been archived.

Vlinder-team: Dit event is afgerond, dus kan in het archief!

More
Hidden : Tuesday, 09 October 2012
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Hoogersmilde

Cito Event: Aan de slag voor vlinders
in Hoogersmilde

De Vlinderstichting Staatsbosbeheer


In samenwerking met De Vlinderstichting en Staatbosbeheer gaan een halve dag aan de slag in de natuur in Hoogersmilde. De Vlinderstichting zet zich samen met onder andere Staatsbosbeheer in voor de bescherming van vlinders en libellen. Tijdens deze CITO-Event gaan we speciaal aan de slag voor deze bedreigde dieren. Helpt u mee? Bij deelname ontvangt u een unieke Vlinderstichting-Geocoin! Wat gaan we allemaal doen? Datum

Dinsdag 9 oktober

Tijd

Inloop vanaf 9.15 uur. Start introductie om 9.30 uur. De werkzaamheden vinden plaats van 10.30 tot 13.00 uur.
Locatie
Hoogersmilde. De verzamelplek is met de auto bereikbaar: Bosweg 27b, 9423 TA Hoogersmilde. Vanaf het ontmoetingspunt is het nog ca. 10 minuten rijden naar de werkplek

Activiteiten

Het hoofddoel van de dag is handmatig plaggen (de bovenlaag van de bodem afschrapen). Dit gebeurt onder begeleiding van medewerker(s) van De Vlinderstichting en Staatsbosbeheer. We doen dit voor de komma- en hei vlinder. Deze vlindersoorten zijn de laatste tientallen jaren hard achteruit gegaan. Daarom is het nodig maatregelen te nemen voor het behoud van deze vlinders in ons land.

Daarnaast ga we aan de slag met het verwijderen van kleine boompjes en andere begroeiing voor het gentiaanblauwtje. Deze vlinder is in zijn leven afhankelijk van de klokjesgentiaan, een plant die in dit gebeid groeit.

De dag begint met een uitleg van de terreinbeheerder over de activiteiten: waarom is dit beheer goed voor vlinders? Daarnaast is expert van De Vlinderstichting aanwezig, om toelichting te geven over de vlinders waarvoor we aan het werk gaan. De materialen die we nodig hebben worden beschikbaar gesteld door Staatsbosbeheer. Vervolgens gaan we aan de slag in het gebied. Onder begeleiding van de (terrein)beheerder en een expert van De Vlinderstichting wordt in het gebied handmatig geplagd. Na afloop van de activiteit verdienen alle deelnemers een speciaal CITO-incoontje. En als extraatje ontvangt u een unieke Vlinderstichting-Geocoin. En tegelijkertijd profiteren vlinders en libellen van het uitgevoerde beheer! Na afloop zullen soep en broodjes klaarstaan, beschikbaar gesteld door De Vlinderstichting.

Eventregels
Kinderen zijn van harte welkom maar let er goed op. Meld je bij aankomst bij de organisatie. Meld je na afloop ook weer af, ga niet zo maar weg. Zo weten we ook of iedereen het terrein veilig heeft verlaten. Er zal voor elk deelnemend team een unieke Vlinderstichting-Geocoin klaarliggen. Ook voor de kinderen is er een leuke attentie. Neem zelf beschermende (regen) kleding mee. Denk ook aan laarzen e.d. Hoeveel mensen kunnen er aan deelnemen? Maximaal 30 personen kunnen deelnemen aan dit event. Inschrijving is mogelijk via de cachesite door te loggen met een "Will Attend". Geef wel even aan met hoeveel volwassenen(v.a. 13j) en kinderen(t/m 12j) je wilt deelnemen.

Dit event wordt mede mogelijk gemaakt door:
Staatsbosbeheer (www.staatsbosbeheer.nl)
De Vlinderstichting (www.vlinderstichting.nl)
Prins Bernard Cultuurfonds (www.cultuurfonds.nl)

Additional Hints (No hints available.)