Skip to content

De pimpampoentjes 5 Traditional Cache

This cache has been archived.

Geo-Gravity: Beste,

gezien deze cache reeds sinds einge tijd op "needs maintenance" staat en er geen gevolg gegeven werd aan de vorige oproepen wordt deze gearchiveerd.

Mag ik U vriendelijk vragen van de overblijfselen van deze cache dan ook te verwijderen aub?

met vriendelijke groeten,

Geo Gravity

More
Hidden : 8/29/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Veel plezier met de pimpampoentjes!

De wandeling loopt rond De Zilten en Ter Bets en is ideaal om te voet of met de fiets te doen. Parkeren kan langs de Hoogleedsesteenweg. Het is niet aangeraden deze met de wagen te doen, omdat er weinig tot geen parkeerplaats is bij de caches.

De volledige wandeling is ongeveer 2,5 kilometer.

Noteer goed welk cijfer er bij het bijhorende plaatje behoort, dit heb je nodig om de bonus te berekenen.


De pimpampoentjes

Pimpampoentjes of lieveheersbeestjes zijn kleine kevertjes die vaak gebruikt worden als symbool voor geluk. De stippen op een lieveheersbeestje komen niet overeen met het aantal jaren dat de kever al leeft. Het aantal stippen en de kleur van het dekschild worden gebruikt bij de naamgeving van de kever.

In Europa worden momenteel een 40-tal insecten ingezet als biologische gewasbeschermer. De helft van deze insecten komen niet van nature voor in onze contreien en worden daardoor als exoot of uitheems bestempeld. Biologische bestrijding van allerhande plaaginsecten is milieuvriendelijker maar kan ook drastische gevolgen hebben voor onze eigen inheemse diersoorten. Zo zal ik hier even kort uitleggen hoe het namelijk zit met onze lieveheersbeestjes.

In 1990 werd het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje uitgezet in België (en omstreken) om de gewassen in de landbouw te beschermen tegen bladluizen. Het Aziatische lieveheersbeestje komt van nature voor rond China en Japan en is een zeer vraatzuchtige soort dat zich voedt met bladluizen (tot 100/dag) en de larven van talrijke insecten.

Wat lijkt op de ideale gewasbeschermer blijkt in werkelijkheid een grote plaag te wezen voor ons eigen inheems tweestippelig lieveheersbeestje. Sinds 2005 komt het Aziatisch lieveheersbeestje overal in ons land voor. Bovendien zien we dat sinds 2001 (het jaar waarin de eerste wilde populatie werd ontdekt) het verspreidingsgebied van het inheemse tweestippelig lieveheersbeestjes met maar liefst 40 % is gekrompen. Kijken we naar het aandeel van het tweestippelig lieveheersbeestje in de soortensamenstelling, dan zien we dat die met maar liefst 80 % is afgenomen. De helft van de inheemse lieveheersbeestjessoorten is in gevaar aangezien de Aziatische indringer zich prima thuis voelt in hun leefgebied. De reden waardoor ons inheemse tweestippelig lieveheersbeestje in gevaar komt, is omdat de Aziatische soort zeer vraatzuchtig is en zich voedt met de voedselvoorraden en de larven van de inheemse lieveheersbeestjes
Wat is er aan te doen?
Er is namelijk weinig te doen aan de Aziatische indringers. In het najaar dringen de lieveheersbeestjes vaak massaal gebouwen binnen om te overwinteren. Je zou die kolonies kunnen vernietigen maar aangezien die doorgaans zowel uit Aziatische als uit inheemse kevers bestaan, is dat weinig zinvol. Er is wel onderzoek of het wel mogelijk is om de Aziatische lieveheersbeestjes in vallen te lokken met feromonen (dit zijn chemische stoffen die dieren gebruiken om met elkaar te communiceren). Daarnaast wordt het natuurlijk leefgebied van de Aziatische soort nagekeken om zo meer te weten te komen over eventuele natuurlijke vijanden.

Uitzicht
lieveheersbeestje lieveheersbeestje2
Aziatische lieveheersbeestjes Tweestippelig lieveheersbeestje

Aziatische lieveheersbeestjes hebben een honderdtal verschillende verschijningsvormen. Er zijn rode kevers met zwarte stippen en zwarte met rode stippen die beide met verschillende stippenpatronen voorkomen. In België en Nederland komt de rode vorm met 0 tot 19 stippen het vaakst voor, gevolgd door de zwarte vorm met vier of twee stippen (zie openingsbeeld). Afhankelijk van hun dieet zijn de rode kevers echter niet altijd even rood. Hoe groter het aandeel voedsel van lage kwaliteit zoals pollen, hoe geler de diertjes zijn.

Het tweestippelig lieveheersbeestje bereikt een lengte tussen 3,5 en 6 mm, waarmee het een van de kleinere soorten lieveheersbeestjes is. De dekschilden zijn vaak rood gekleurd met op ieder dekschild een zwarte stip. Het halsschild is zwart met aan weerszijden een grote witte vlek. De kop zelf heeft over het algemeen ook witte stipjes. Het tweestippelig lieveheersbeestje heeft zwarte pootjes. Er is veel variatie in de kleur van de dekschilden en een groot deel van de exemplaren is juist 'andersom' gekleurd; geheel zwart met op ieder dekschild twee rode vlekken.

Tijdens de wandeling kan het leuk zijn wanneer lieveheersbeestjes ontdekt worden, te kijken of het om onze inheemse tweestippelig lieveheersbeestje gaat of over de Aziatische soort.

Additional Hints (No hints available.)