Skip to content

De bomputten Multi-Cache

This cache has been archived.

De GC-lopers: Helaas heeft deze cache zijn beste tijd gehad dus maken we graag plaats voor nieuwe in dit prachtige bos!
Momenteel hebben we hier geen tijd voor maar als niemand ons voor is komt het er ooit nog wel van :)

More
Hidden : 9/3/2012
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Deze wandeling van ongeveer 5 km loopt volledig door het prachtige natuurreservaat Dunbergbroek. Het gevarieerde parcours is op vele plaatsen bebost maar u vindt er eveneens mooie velden. Ook zijn er verschillende plaatsen met een historische waarde of plaatsen die beschermd zijn door Natuurpunt.

In de winter kunnen de bewandelde landwegen modderig zijn, met laarzen of waterdichte schoenen is de wandeling echter steeds mogelijk.
In de zomer is de planten(netel)groei er zeer sterk, een lange broek kan nuttig zijn maar is zeker niet noodzakelijk. Kinderkoetsen kunnen er niet door! Fietsen zijn niet overal toegelaten en kunnen niet overal door! Op bepaalde WP’s zal je getallen moeten noteren, neem dus zeker een balpen mee.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Parking:  N 50° 55.484    E 004° 46.083                 Adres: Tornooistraat 3220 Holsbeek
OPGEPAST: als je met de auto bent en van Holsbeek komt, rij dan NIET de Bergestraat in maar wel de Tornooistraat, anders kan de GPS je langs wegjes sturen waar je niet door kan met de auto.

Aswoensdag 1945 - Ik, een Engelse piloot, krijg problemen met mijn vliegtuig en drop acht bommen boven de Holsbeekse bossen. Enkele minuten later maak ik een noodlanding in de buurt van Leuven. Ik vecht mee in de Tweede Wereldoorlog die begint op 1 september 1939 en eindigt op 7 mei 1945, iets minder dan drie maanden na de noodlanding.
Dertig jaar later bezoek ik nog eens dit gebied, op zoek naar een kistje waarin ik destijds allemaal spullen had verstopt en met een parachute uit het vliegtuig had gedropt. Op deze zoektocht naar mijn kistje duid ik een aantal punten aan om mijn weg later terug te kunnen vinden. Deze punten zullen jullie moeten gebruiken om ook de kist te vinden.

Op elk van zo’n punt vind je een stukje van mijn verhaal en soms een beetje geschiedenis waarom ik dat punt heb gekozen. Op elke plaats vind je ook een tip om de volgende plaats terug te vinden.

WP1:   N 50° 55.488    E 004° 46.079
Hier begon mijn zoektocht naar het kistje. Zoek hier naar een 'omkaderd' getal van 3 cijfers (de 3 cijfers komen niet voor of na letters!) op een metalen deksel. Noteer en noem het eerste cijfer “A”, het tweede “B” en het derde “C”.

WP2:   N 50° 55.(A+C)(B)(B+C)  E 004° 46.(A-A)(A+B)(A)
Op deze plek staat een heel speciale boom voor mij, mede dankzij zijn unieke vorm, omdat ik die nog herkende van het moment dat ik problemen met mijn vliegtuig kreeg. Toen ik deze boom zag wist ik dus voor 99% procent zeker dat ik juist zat.
Zoek hier naar de coördinaten van WP3.

WP3:  
Op deze plaats heb ik tijdens het zoeken naar mijn kistje een prachtige ree gezien en dat was voor mij toch een speciaal moment. De ree stond langs de andere kant van deze open vlakte.
Zoek hier naar de coördinaten van WP4.

WP4:
Dit riviertje heb ik gekozen om aan te duiden dat ik hier het bos verlaten heb en ook omdat ik dat riviertje eerst niet gezien had, tot ik er met één voet in stond. Toen ik merkte dat mijn voet nat werd ben ik achteruit gesprongen van het verschieten. Daarna heb ik er nog moeten overspringen. De rest van de tocht heb ik dan maar gedaan met één natte voet. Jullie hebben nu geluk want ondertussen is er een bruggetje gemaakt.
Zoek hier naar de coördinaten van WP5.
Gelieve gewoon het deksel los te draaien en het potje niet los te maken.

WP5:  
Toen ik voorbij dit kleine bakkershuisje stapte, waren er drie mannen, de eigenaar Frans Claes, zijn vriend Maurice Adams en Fons Nijs (een bakker uit Leuven), die brood aan het bakken waren. Ze zijn gestart met bakken in 1974. Ze waren heel vriendelijk en we hebben heel wat gepraat over zowel de geschiedenis van het gebouw als over mijn verleden.
Ik heb later vernomen dat Maurice in het vooruitzicht van de eerste Breugelfeesten in 1976 zijn Wezemaalse Chiro vrienden bij elkaar riep om brood te bakken voor de feesten. Het is deze vriendenkring die sinds toen elke donderdagavond bakt volgens een vast ritueel. Opmerkelijke dingen aan het bakken hier is dat alle ingrediënten iedere week van thuis worden meegebracht en dat de oven wordt warm gestookt met sprokkelhout. Tijdens het wachten leggen de bakkers een kaartje.
De 30 broden worden wekelijks verdeeld over hun families. Ieder jaar bakken ze ook nog 200 broden voor de Breugelfeesten van de Chiro van Wezemaal.
Je mag de bakkers altijd gaan bezoeken mits je een fles wijn meebrengt. Als ze de wijn voor het eerst proeven, wordt de fles bijgezet bij de verzameling flessen op de balken.

Tel aan het bakkershuisje het aantal bruine stenen rond het religieuze beeldje en verminder dit getal met het aantal muurankers(de zwarte ijzeren staven) rond heel het huisje. De staaf waar de lamp aanhangt tel je NIET mee!.
Het resultaat noem je “D”. De andere letters heb je al eerder gevonden (zie WP1).

Ze hebben mij ook gezegd dat ik best terug moest keren naar de brug om daar een onverhard pad in te slaan omdat er daar in de bossen tijdens de tweede wereldoorlog bommen werden gedropt.

WP6: N 50° 56.(B-A)(B-C)(B-A) E 004° 46.(B-A)(D)(B)
Bij het zien van deze grote villa kwamen er bij mij heel wat emoties los. In deze tijd kunnen er hier terug zulke grote en mooie gebouwen staan terwijl vroeger, tijdens de oorlog, alles volledig vernield was. Ik hoop dat de mensen deze gruwelijke tijden nooit meer hoeven mee te maken.
Noteer op deze plaats het huisnummer en noem dit "X".

WP7: N 50° 56.(C)(C)(B) E 004° 46.(C+X)(A+A)(B)
De watermolen heb ik als punt genomen omdat het in 1945 redelijk bekend was hier in de buurt. De naam van deze molen is de Uithemmolen. De laatste molenaar, Franciscus Elsen, werd hier samen met zijn vrouw, Hermina Vermaelen, vermoord op 7 september 1944, een jaar voordat ik met mijn vliegtuig in de problemen raakte.
Toen ik in 1975 terug kwam, op zoek naar mijn kistje, was de molen helemaal vernield. Ik heb horen zeggen dat dat kwam door een vernietigende blikseminslag en dat er slechts een ruïne overbleef. Ik heb ook gehoord dat hij ondertussen(rond 1990) terug is opgebouwd en dat de molen in 1994 beschermd werd als monument. Tegenwoordig is het huis gerenoveerd tot woning.

Tel hier het aantal vensters aan de zijgevel van het gebouw aan de kant van de molen. Deel dit getal door 2. Het resultaat noem je "E".

WP8: N 50° 56.(D)(B-A)(B+C)  E 004° 46.(A)(D)(E)
Dit brugje koos ik omdat ik het een eigenaardig brugje vond. Tel hier het aantal vastliggende dwarsliggende balken! Neem van dit getal het laatste cijfer dit is “F”.

WP9: N 50° 55.(B+E)(A+C)(E)  E 004° 46.(A)(F)(F)
Je bent net naast een vlakte gelopen die ik gekozen heb omdat ik zo’n open stuk natuur heel mooi vind tussen al de bossen. Hier groeien veel zeldzame soorten planten dankzij het harde werk van Natuurpunt.
Zoek op ongeveer 10 meter van WP9 aan de houten slagboom naar de coördinaten van de cache.

Coördinaten gevonden? Ga nu richting knooppunt 108 naar de cacheplaats.

DE CACHE
Als ik deze plaats terug zag was ik wel geschrokken. 30 jaar later zag ik nog altijd de kraters die mijn bommen geslagen hadden. En dan nu op zoek naar mijn spullen!
Zoek hier naar de cache. Let op er ligt nog een andere cache in de buurt (van een ander spel). De cache ligt op de coordinaten en op ons logboek staat de bomputten.
De cache bevindt zich niet in het nestkastje dat in de buurt hangt!!
Bedankt voor het voltooien van onze cache en we hopen dat jullie er veel plezier aan hebben beleefd!!! Graag een reactie in ons logboek!
De GC-lopers

Voor onverwachte problemen: bel naar 0474/042446 of naar 0484/279765.
We hebben de toestemming voor deze cache gekregen van Natuurbeheer Conservator
Jan Wyckmans
Vlak bij onze parking ligt er nog een traditional die je perfect met deze multi kan combineren.
Don't waste your time, look twice

Additional Hints (Decrypt)

[Wp9:] Erpugf ina qr 'fyntobbz', baqre rra 'ebgf'

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)