Skip to content

Heerlijk Beveren Multi-Cache

Hidden : 9/19/2012
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Bij deze Geocache wandeling (+/- 6 km. van P tot P) door Beveren zal je een aantal bezienswaardigheden en verborgen plekjes in Beveren tegenkomen, echter niet alle ‘places to see’ zitten in deze wandeling, omdat daar al caches verborgen zitten: Hof ter Saksen, Cortewalle en Singelberg bijvoorbeeld. Deze vallen natuurlijk perfect te combineren bij je bezoek aan Beveren.

Vers. 16-02-2024 (=H en L aangepast in omschrijving - getallen blijven gelijk)

vers. 01/06/2020 (=listing bijgestuurd naar omstandigdheden)

 Vers. 18-06-2021 (=aanpassing formule en cachebehuizing)

 

Beveren heeft als deelgemeenten Beveren, Melsele, Haasdonk, Vrasene, Kieldrecht, Verrebroek, Kallo en Doel.

De gemeente telde 46.743 inwoners op 31-12-2011. In haar huidige vorm ontstond de gemeente bij de gemeentelijke herindeling van 1977.

Naar oppervlakte is het de op twee na grootste van Vlaanderen. Op het grondgebied van Beveren ligt de waaslandhaven, het deel van de haven van Antwerpen op de linkeroever. Hoewel de Antwerpse havenbazen zoveel mogelijk winst richting Antwerpen proberen te laten vloeien, zorgen de bedrijven in deze havenzone, alsook de kerncentrale in doel voor veel inkomsten zodat de gemeente slechts lage gemeentebelastingen hoeft te heffen.
In 2005 werden een nieuw logo en een slagzin gekozen voor de gemeente Beveren. De slagzin luidt: "heerlijkheid, vroeger en nu". In 2017 werd een nieuwe huisstijl aangenomen met als slagzin “Beveren Verbindt” waarbij er meer wordt ingezet op de verbintenissen tussen de vele verschillende facetten aanwezig in deze gemeente.
Beveren is na Waasmunster het oudste politieke centrum in het Waasland en vormde een uitgestrekte heerlijkheid, die in ca. 1575 opgesplitst werd. Vandaag is Beveren de grootste gemeente van het Waasland.


Enkele opmerkingen:

- Oppassen bij het oversteken, er is veel doorgaand verkeer in Beveren en vooral bij het oversteken van de N70 is het toch aangeraden goed uit te kijken.

- Noteer de antwoorden op de vragen (A tot L), je hebt deze nodig bij het berekenen van de volgende WP’s en uiteindelijk ook om de cache te vinden.

Hierbij een tabel om je gegevens alvast te noteren:

A = ..+.. = ..

 

G = ….

 

B = .

 

H = ..... => . (Stapeltellen !!)

 

C = ..

 

I = ….

 

D = ….

 

J = …… = ..

 

E = ….

 

K = 5+ .+ .= ..

 

F = ….. = ..

 

L = .+ .+ ..+ ..= ..

 

 

·        PARKING + WAYPOINT 1: N51° 12.680’ E004° 15.513’

Iedere zaterdag wordt hier de boerenmarkt gehouden, lokale land- en tuinbouwers verkopen hier dan hun producten. Op dinsdag staat hier ook een deel van de markt die zich voor de rest situeert op de Grote Markt, in de Stationsstraat en de Peperstraat. Op dinsdag van 5u ’s morgens tot 15u is het dus niet mogelijk hier te parkeren.

A = DE SOM VAN HET BEGIN- EN EIND UUR VAN DE BOERENMARKT

 

·        WP 2: N51° 12.(27 X A) – 2 E004° 15.837

We wandelen via de vroegere toegangsweg voor de adellijken naar het kasteel van Cortewalle en we zien op onze linkerkant de gebouwen van de brandweer en vervolgens CC Ter Vesten, waar tevens de gemeentelijke bibliotheek gevestigd is.

CC Ter Vesten is een vaste trekpleister voor diverse populaire artiesten, toneelgroepen en muzikanten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de tickets en abonnementen heel gewild zijn.

We komen toe aan het park van Cortewalle. Ik raad jullie allemaal aan zeker het park en bijhorende 15e-eeuwse waterburcht te bezoeken, maar omdat hier reeds een multi-cache verborgen is, gaat deze route niet via het kasteel van Cortewalle.

B = AANTAL AFGEBEELDE LEEUWENKOPPEN

 

 ·        WP 3: N51° 12.(154 X B) – 3 E004° 15.724

Op weg naar het volgende punt zien we op onze linkerkant ook Jeugdhuis Togenblik. Buiten een pintje drinken op het terras of in het jeugdhuis zelf, kan je hier ook geregeld naar goede optredens gaan kijken en de jeugd kan hier uit de bol gaan op één van de talrijke fuiven die er worden georganiseerd.

Wat verder komen we aan het standbeeld van Eximius. ‘Eximius’ Jan-Frans van de Velde (°Beveren 1743) was theoloog en rector aan de universiteit van Leuven en stond gekend om zijn standvastig geloof en zijn strijd tegen de Franse overheersing. Hij werd in 1811 voor Vlaamse hond uitgescholden, moest in ballingschap en keerde in 1814 terug naar Beveren. Hij overleed in 1823. Het standbeeld werd opgericht in 1913 en is gesigneerd a. De Beule. De naam ‘Viergemeet’, zoals deze buurt wel eens genoemd wordt, komt van ‘vier gemet’. Een gemet is een oude oppervlaktemaat, namelijk 1 gemet = 4 455.99m⊃2;

C = AANTAL VERMELDE E’S OP HET OPSCHRIFT VAN DE SOKKEL

 

·        WP 4: N51° 12.(20 X C) + 29 E004° 15.382

Huis nummer 37 is het huis Lombaert, begin 18e eeuw eigendom van Pieter Lombaert. Na enkele wisselingen van eigenaar, kwam het in 1855 in handen van het gemeentebestuur van Beveren. Het vervulde verschillende functies: onderwijs, vredegerecht, gemeentelijke administratie, bibliotheek en nu heeft het een culturele bestemming gekregen.

De Sint-Martinuskerk is van oorsprong een romaanse kerk, maar heeft door verschillende verbouwingen een nieuw, sober gotisch uitzicht gekregen. De kerk is vooral bekend om het hart van de “Heer van Beveren”, Adolf van Bourgondië, dat hier begraven ligt. Aan de hoofdingang van de kerk, in de linker steunbeer, is het metalen merkteken van het hoogtepeil aangebracht: 13.62 meter boven zeespiegel. Dit werd aangebracht tijdens de periode tussen 1889 en 1945 toen in heel belgië de algemene waterpassing plaats vond: de “nivellement général”.

Het autovrije plein voor de kerk is voorzien van twee rijen blinkende spijkers op de grond die het oude tracé van voor 1955 van de baan Antwerpen – Gent weergeven.

De arduinen schandpaal werd vervaardigd door J.E. de Lateur.

Na een uitgebreide studie omtrent de vroegere betopping, werd in 1984 een nieuw bovenornament aangebracht: een ionisch kapiteel met vaas.

Oorspronkelijk zou de schandpaal op de wijk Zillebeek gestaan hebben. Na heel wat omzwervingen werd hij uiteindelijk op 22 augustus 1980 op de Grote Markt heropgericht.
N.a.v. de herinrichting van het marktplein, werd de schandpaal een tijdje verhuisd naar het domein Cortewalle.
Op 19 mei 2000 werd hij terug officieel onthuld op de Grote Markt.

 

D = VAN WELK JAAR DATEERT DEZE SCHANDPAAL (DE ‘KAAK’)?

 

·        WP 5: N51° 12.(20 X C) + 29 E004° 15.D – 1476

Op onze weg komen we langs de gemeentepomp van 1881 en wat verder op de rechterkant de toegang tot Warande shopping dat samen met de Vrasenestraat het winkelhart van Beveren vormt. Onder de leuze “Beveren, het grootste winkeldorp van Vlaanderen” prijzen de meer dan 200 winkels van het centrum zich aan.

Tussen de 16e en 17e eeuw hebben 3 zware branden het dorpscentrum in de as gelegd. Dat verklaart waarom geen huizen uit die periode bewaard zijn gebleven.

E = IN WELK JAAR WERD DEZE STRAAT VOOR DE LAATSTE KEER HERAANGELEGD? DIT JAAR KAN JE OP HET NULPUNT ONTDEKKEN (NIET DE EERSTE HERAANLEGVAN 1991 EN KIJK LAAG !)

 

·        WP 6: N51° 12.E - 1104 E004° 15.D – 1594

De Vrasenestraat, eens een drukke verbindingsweg naar Vrasene, werd in 1991 opnieuw ingericht. Men wou er een verkeersarme straat van maken, waar wandelen en winkelen aangenaam is.

Het huis waar onze gps ons naartoe leidt was het huis van een burgemeester van Beveren, vader van een vrouw die uiteindelijk een vooraanstaande weldoenster in Beveren werd. Hij liet dit herenhuis voor 1664 bouwen. In 1833 namen de grootouders van kunstschilder Albert Ciamberlani hun intrek in het huis. Naar hen werd ook de Ciamberlanidreef genoemd. Na de Ciamberlani’s werd dit huis eigendom van de weduwe van A. De Browne de Tiège, volksvertegenwoordiger en weldoener van de gemeente. Vandaar dat ook een straat naar hem werd genoemd (de Brownestraat). De laatste particuliere eigenaar woonde hier tot 1961. In 1967 werd het gebouw aangekocht en gerestaureerd door de gemeente, die er het vredegerecht in onderbracht. Na de verhuis van het vredegerecht kreeg dit huis een culturele bestemming voor de verenigingen en momenteel wordt het heringericht voor de horeca . In de volksmond noemt men dit huis nog altijd ‘het oud vredegerecht’.

F = DE OPGETELDE LETTERWAARDE (A = 1, B = 2, C = 3, …) VAN DE NAAM VAN DE FAMILIE NAAR WIE DIT HUIS VERNOEMD IS

 

·        WP 7: N51° 12.(F X 12) + 15 E004° 15.B

Op weg naar het volgende punt komen we op onze linkerkant voorbij ‘het oud atletiekplein’, dat na heraanlegging nu dienst doet als recreatieplein voor de jeugd en gedeeltelijk als parking.

Het kapelletje dat zich bevindt op het WP is de ‘kapel O.-L.-V. Koningin der huisgezinnen’ en kwam er onder impuls van onderpastoor en wijkpriester Remi Wyns, dankzij wijkgiften en de hulp van diverse wijkbewoners bij de bouw.

G = JAAR VAN INWIJDING VAN DEZE KAPEL (LAAGSTE JAARTAL)

 

·        WP 8: N51° 12.G – 1300 E004° 15.10 X B

De wijk waar we nu naartoe gaan heet in de volksmond ‘Vogelenzang’, naar een herberg die daar vroeger gevestigd was. De wijk werd na 1945 gebouwd en kreeg historische straatnamen.

De hertog van Arenberglaan noemde men vroeger ‘het Dreefken’. De Hertogen van Arenberg waren heren van de heerlijkheid Beveren van de 16eeeuw tot aan de Franse revolutie.

H = CIJFERS OP VERLICHTINGSPAAL STAPELTELLEN

 

·        WP 9: N51° 12.(H X 110) + 42 E004° 15.B

In het begin van de dreef aan de overkant van de straat vind je op je rechterkant de kapel van O.-L.-Vrouw van Fatima. Deze wijkkapel kwam tot stand onder impuls van enkele omwonenden en van wijlen pastoor Huygens.

Deze dreef werd samen met de Beukendreef in de volksmond ‘de Pillekensdreef’ genoemd omdat vele ouders met hun kinderen langs deze brede omwalling kwamen wandelen om er de ‘pillekes’ (= eenden) te voederen. Tijdens wo II werd door de vrouw van de ‘sjampetter’ in de pillkesdreef de soep uitgedeeld.

Op het einde van de dreef komen we toe aan hof ter Welle. De heerlijkheid ter welle is zeer oud, vermoedelijk uit de 14de eeuw. Wautier de Welle, een leenman van Beveren, was vermoedelijk de eerste bewoner. Vanaf de 15deeeuw was het kasteel bewoond door de families Vilain, van Pottelberghe, del Plano en Foulon d’Anteville. Het werd in de loop der tijden verschillende malen verbouwd.

In 1723 werd het kasteel aangekocht door Anna Françoise Piers. Ze bracht er een school voor ouderloze meisjes in onder en stichtte er haar congregatie ‘de zusters van O.-L.-Vrouw Presentatie’. In 1881 verhuisde deze congregatie naar het ‘nieuw geestelijk hof’ in de Kloosterstraat 39. Daardoor ontstond de naam ‘oud geestelijk hof’ voor hof ter Welle. In 1799 wordt het domein overgedragen aan het bureel van weldadigheid, het huidige OCMW. In 1978 kocht de gemeente Beveren het domein. De functie van kindertehuis (gebouwen rechts van de inkompoort) bleef tot op heden bewaard. Het kasteel krijgt in de toekomst een culturele functie.

I = JAAR DAT DIT TEHUIS PLECHTIG WERD HEROPEND NA RESTAURATIE

 

·        WP 10: N51° 12.I – 1566 E004° 15.(F X 4) + 11

Langs onze weg zien we op de linkerkant de éénbeukige barokke kapel (1751) en langs de rechterkant het tehuis.

Wanneer we in de Lesseliersdreef komen, kan je in de verte op je linkerkant het klooster van de zusters H. Vincentius à Paolo zien, dat werd voltooid in 1986. Het zijn deze zusters die 133 jaar lang de zorg van zieken en ouderlingen op zich genomen hebben. In 1977 verlieten zij het hospice, dat ondertussen Sint-Martinuskliniek heette. Vanaf 1977 werd het rust- en verzorgingstehuis ‘de Notelaar’ in gebruik genomen. De Sint-Annakliniek was eveneens van de congregatie, deze was de uitbreiding van het ‘hospice’. Ook de Sint-Annaschool werd door hen gesticht, maar deze is ondertussen gesloten en gesloopt.

Wat verder komen we voorbij de scoutslokalen van de 45ste fos: de schrans. Deze zijn zeer bekend voor hun streekbieren- en spaghetti avonden.

J = DE OPGETELDE LETTERWAARDE (A = 1, B = 2, C = 3, …) VAN DIT LANDDIER (=6 LETTERS)

 

·        WP 11: N51° 12.(J X 7) + 26 E004° 15.I – 1665

Om naar het volgende punt te gaan:

ga rechts van de tunnel, links van de tunnel is het heel gevaarlijk om over te steken bij gebrek aan een zebrapad!

Langs onze rechterkant loopt de spoorlijn Antwerpen-Gent. In 1844 reed de eerste trein hier tussen Sint-Niklaas en het Vlaams hoofd te Zwijndrecht. De spoorweg werd toen geëxploiteerd door een éénmansfirma. In 1896 nam de Belgische spoorwegen de lijn over. De locomotief ‘Pays de Waes’ of in de volksmond ‘pietje waas’ werd toen ingezet. Deze is nu nog het pronkstuk van het spoorwegmuseum in Brussel.

K = 5 + DE SOM VAN DE NUMMERS VAN DE FIETSROUTES DIE HIER PASSEREN

 

·        WP 12: N51° 12.(K X 39) + 7 E004° 15.(F X 4) + 33

Dit eikendreefje (in de volksmond ‘het Dammeke’) was ooit gelegen in het park van het Bosdamkasteel. Dit park werd verkleind bij de verkaveling van de bosdamwijk, waar u nu door wandelt.

L = SOM VAN DE UREN, UITGEZONDERD WOENSDAG

 

·        CACHE:

N51° 12.(L * H) + (F * 2) + E + I + J + K – (B * H) - D - G

E004° 15.(F * B) + (A * 2) + C + L + H

 

GeoCheck.org

We vervolgen onze weg via de Lijsterbessenlaan en u komt voorbij de achterkant van het ‘bosdamkasteeltje’ (links) dit is een klein kasteel dat dateert uit het begin van de 19de eeuw. Daarvoor bevond zich hier een ‘behuisde hofstede’, Kretenborch genaamd. Ridder van Male de Ghorain woonde er sinds 1902 en veranderde de naam in ‘Bosdamkasteeltje’. Ondertussen was het grote park van het kasteel verandert in een kleinere tuin omwille van de verbreding van de straat enerzijds en de aanleg van de verkaveling van de Bosdamwijk anderzijds. Op uw rechterkant ziet u nog de vroegere vijver van het kasteeltje die echter gedeeltelijk werd gedempt. Ook het torentje komt uit de vroegere tuin van het kasteeltje. Sommigen noemen het een duiventorentje, doch het is niets meer dan een decoratief bouwwerkje waarvan sommige oudere buurtbewoners wel nog weten dat er vlees in gerookt werd, toen het nog in het kasteelpark stond.

Vanaf dit punt ga je terug naar de parking op de boerenmarkt via de Peperstraat. Na het berekenen van de coördinaten kan je richting de cache wandelen.

Pas op dat je niet gezien wordt door voorbijgangers, die mogelijk de cache kunnen plunderen achteraf!

Mogelijk gemaakt met de samenwerking van de toeristische dienst en groendienst van Beveren-waas.

Getske
 

Additional Hints (Decrypt)

[Checksom = 8035] [formule is aangepast op 18-06-2021 --- gevonden gegevens blijven gelijk]

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)