Skip to Content

<

Aakkosia Janakkalassa -K- Kiipula

A cache by Prynde&Titu Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 9/29/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Täytyyhän Janakkalan kunnan alueella jokin sarja olla. Kätkön ensimmäinen löytäjä (FTF) voi halutessaan jatkaa sarjaa seuraavalla aakkosella. Mitään velvoitetta tähän ei kuitenkaan ole! Löytölokkauksessa kuka tahansa voi ilmoittaa mahdollisen halukkuutensa.

Historia

Kiipula oli 1800-luvulla esimerkillisesti hoidettu rustholli, johon Kustaa Kiipula (s. Torttila) tuli kotivävyksi naituaan talon tyttären Vilhelmiina (Miina) Kiipulan. Ajan tavan mukaan hän otti itselleen nimeksi talon ja vaimonsa nimen. Kustaa Kiipula toimi aktiivisti niin kunnallispolitiikassa kuin valtiopäivämiehenä ollessaan. Vuonna 1907 Miina ja Kustaa Kiipula menettivät viimeisen tyttärensä, Alman, joka menehtyi keuhkotautiin. Kustaan vuoro tuli vuonna 1918, mutta jo aiemmin aviopari oli keskenään sopinut, että tila testamentattaisiin Janakkalan kunnalle, jotta sinne voitaisiin perustaa keuhkotautiin kuolleiden lasten muistoksi ”Kiipulan tuberkkeliparantola ja lastenkoti”.

Samanaikaisesti 1928 oli opettaja Aili Sarkkila aloittanut Keski-Suomessa oman työnsä, varojen keräämisen, keuhkotautiparantoloista kotiin päässeiden toipilaiden hyväksi. Hän oli perustanut ”Kultatähkä-säätiön” asiaansa ajamaan. Janakkalan kunta luovuttikin juuri ennen talvisotaa Kultatähkä-säätiölle Kiipulan tilan, joka oli 1930-luvulla muodostettu yhdistämällä 1800-luvun alussa kahtia jaettu tila (Miina Kiipulan + Vilho "Ville" Kiipulan), säätiön tarkoitusperien mukaiseen käyttöön.

Sotien jälkeen kuntoutustoimintaa kehitettiin ja Kiipulan tilalle perustettiin toipilaskoti ja aloitettiin kuntoutustoiminta. Kultatähkän Kiipulasäätiö perustettiin vuonna 1945 ja vuonna 1974 nimi muutettiin Kiipulasäätiöksi.

Ensimmäiset viisitoista vuottaan Kiipula toimi hyvin hiljaisesti. Käytännössä säätiön toimintaa ylläpidettiin tilan puutarhasta ja pelloilta saatavilla tuloilla. Tämä tulo oli kuitenkin riittävä 33-paikkaisen toipilaskodin ylläpitämiseen. Yleisesti kuitenkin tiedettiin, että tuberkuloosia sairastavien henkilöiden yhteiskunnallisessa toipumisessa olisi koulutuksella ollut suuri merkitys, mutta tuolloin eivät resurssit siihen riittäneet. Vasta vuonna 1953 annettu laki laajennetusta invalidihuollosta loi mahdollisuudet ammattikoulutukseen valtion varoin. Näin varsinaiset koulutus- ja kuntoutuskeskuksen rakennustyöt pääsivät alkamaan vuonna 1955.

Kiipulan kouluista ensimmäisenä pääsi työnsä aloittamaan vuonna 1955 konttorityökoulu. Koulun käyttöön oli valmistunut 120 paikkainen koulurakennus. Seuraavana vuonna käynnistyi puutarhakoulu, joka oli kaksivuotinen ja silloisen maataloushallituksen alainen. Vuoden 1958 elokuussa pääsi aloittamaan kolmivuotinen puhelin- ja radioalan ammattikoulu. Koulu oli aluksi tarkoitettu vain keuhkoinvalideille ja heidän koulutuksensa on jatkunutkin koko koulun olemassaolon ajan. Kuitenkaan kaikilla kohdehenkilöihin kuuluvilla ei ollut mahdollista pitkään ja jopa kalliiseen koulutukseen. Tähän kehitettiin avuksi erilainen kurssitoiminta. 1960-luvulla alkanut aikuisille suunnattu kurssitoiminta on kasvanut käsittämään ammatillisen jatkokoulutuksen sekä erilaiset työkykyyn liittyvät kurssit, joita on mitä moninaisin valikoima. Kiipula on vuosien varrella laajentanut toimintaansa keuhkovammaisten toipilaskodista laaja-alaiseksi koulutuskeskukseksi ja myös työikäisen väestön koulutukseen. Vuonna 2000 Kiipulan erilliset oppilaitokset yhdistettiin Kiipulan ammattiopistoksi. Vuonna 2007 Kiipulan aikuiskoulutuskeskus yhdistyi Kiipulan ammattiopistoon. Perttulan erityisammattikoulu yhdistyi Kiipulan ammattiopistoon 1.1.2009.

Liittäkää tämän kätköselosteen "Short Description" uuden jemman selosteeseen!

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

465 Logged Visits

Found it 449     Didn't find it 9     Write note 2     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 2 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.