Skip to content

AE 2012: A32 Maerloopse boerebuiten 4 Traditional Cache

This cache has been archived.

Pumba & Timon: archived

More
Hidden : 10/2/2012
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Dit is een toertje door de boerenbuiten van Marialoop. De tocht leidt u langs kapelletjes, patattenkelders, molens en vlasroterijen. Het is het gemakkelijkst als u het stalen ros van stal haalt. De tocht zelf is ongeveer 8,5 km lang. In iedere cache van deze reeks vindt u een deel van de oplossing om nadien de bonus te kunnen terugvinden.

Als we terugblikken naar het verleden , kunnen we moeilijk beweren dat er , tot in de 17° eeuw , een kern van woningen was op de plaats van het huidige Marialoop. De naam Marialoop was echter reeds in 1180 bekend. De kaart uit de landboeken van 1665 toont duidelijk aan dat er op dit gehucht slechts enkele verspreide woningen voorkwamen.
Marialoop had de titel van Heerlijkheid. De oudst bekende heer was Nicolaas de Schietere die huwde met Francisca de Beer. In de 18° eeuw ging deze heerlijkheid , ingevolg het huwelijk van Maria de Schietere met Joseph Le Baillie , over naar de familie La Baillie die de Heerlijkheid behield tot aan de Franse revolutie.
 
Een belangrijk contact met het verleden is ook de kapel van Marialoop die op het einde van de 16° eeuw werd gebouwd door toedoen van Jan de Beer , Heer van Meulebeke. De legende vertelt dat Jan de Beer , op jacht in de bossen van Marialoop , aangevallen werd door een wild dier. Aangegrepen door de angst riep hij Onze - Lieve - Vrouw om hulp en beloofde haar een kapel te bouwen.
Die kapel is als het ware de eerste steenlegging geweest van Marialoop.
 
De volksmond houdt het heden ten dage nog steeds hardnekkig bij "Moarlope". De maagd Maria blijkt ver weg, zeker als men weet dat de plaatsnaam "Maerle" ook in buurgemeenten voorkomt. Oostrozebeke had eertijds een, intussen "verdoofde" Maerelwegel, die vanuit de Kalberg, die vanuit de Kalberg, al over het Hoogleen, richting Marialoop liep.
Kannunik Tanghe vermeldde overigens in zijn ander boek "Parochieboek van Oostroosbeke" (1874), onder meer volgende wijken: de Maerle, met 41 huizen en 210 zielen (inwoners)  en Marialoop, met 74 huizen en 383 zielen.
 
De naam "Marloop" komt reeds in 1180 voor. Een fascinerende theorie houdt voor dat de naam iets met de zee te maken heeft. In het Latijn betekent "zee": "mare" (genetief "maris"). MAg deze bedenking weggelachen worden? Wellicht niet direct. Geweten is dat de zee tot in onze streken kwam want de vondst van schelpen in de Meulebeekse kleiputten bewijst dit. De nabijgelegen Paanders zouden zelfs een eerste natuurlijke "wering" tegen de zee geweest zijn. "Paander" betekent in het middeldiets "schedel". De Paanders of de schedelberg, in het Latijn ... Golgotha, ons uit de christelijke lering bekend. Marloop een kustdorp in vergeten tijden?

Additional Hints (No hints available.)