Skip to content

Is er rust in Rustenburg ? Traditional Cache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
Hidden : 10/3/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache, verstopt door het Westfries Genootschap op de Westfriese Omringdijk, behoort tot een serie van tien. De caches sluiten aan bij hoofdstukken uit het kinderboek “Geheimen van de dijk”. De uitgave van dit boek in 2012 is een initiatief van het Westfries Genootschap in samenwerking met HDC Media b.v.

Pas op: steil !

Geheimen van de dijk.
De Westfriese Omringdijk is 126 kilometer en bestaat al langer dan 750 jaar. De dijk is het eerste provinciale monument van Nederland. Hij omarmt de regio Westfriesland. In al die jaren is er veel gebeurd op en bij die dijk. Spannende, akelige en mooie dingen.....

Image Hosted by ImageShack.us

Is er rust in Rustenburg?
Een sluis biedt veel voordelen boven een overtoom. Op veel plekken in Westfriesland waren overtomen. Deze waren er om schuiten over een dijk te trekken. Bij de aanleg van overtomen verlaagde men een gedeelte van de dijk, daarover heen legden ze een gladde houten helling. Die helling werd ook nog eens stevig ingevet. Bovenop de overtoom werd een lier gebouwd waarmee je de zware schuiten over de dijk kon halen. Dit werd ook wel een overhaal genoemd. Kleinere overhalen hadden eenvoudige handspaakwielen om roeibootjes over een polderdijk te trekken. Het schutten van een schip door een sluis vergt niet veel kracht en er kunnen een aantal schuiten gelijk in. Ook is er veel minder kans op schade. Dit waren de redenen waarom bij bijna alle grote overtomen wel eens is gesproken over vervanging door een schutsluis. Het bleef vaak bij praten. De bouw van een schutsluis was heel duur. Boeren waren meestal tegen het leggen van sluizen. Iedere keer dat er een schuit geschut werd, kwam er namelijk een sluiskolk vol water de polder binnen. Bij drukte kon dat al snel uitlopen op overvolle sloten en drassige weilanden.

In Westfriesland was veel water, daarom werd veel vracht per schuit vervoerd. In één schuit paste meer lading dan op een heleboel wagens. Om de schepen goed te kunnen laten varen moesten de vaarten en sloten wel goed diep blijven. Dit betekende een eindeloze strijd tegen bagger en waterplanten. De netten van vissers hinderden ook weleens de scheepvaart en de doorstroming van het water waardoor de vaarten sneller dichtslibden.

Er was een felle concurrentiestrijd tussen Alkmaar en Hoorn. Beide steden waren afhankelijk van de bloei van de plaatselijke vee –en kaasmarkten. Ook de winkels in de steden verdienden daar goed aan.
In 1577 probeerden de bestuurders van Hoorn een schutsluis of verlaat aan te laten leggen in Rustenburg. Hierdoor zou Hoorn beter bereikbaar zijn. De bestuurders Van Alkmaar moesten hier niks van hebben, ze wilden dat Alkmaar beter te bereiken zou zijn. De Alkmaarse burgemeesters trokken met een troep volk naar Rustenburg en staken het hout in brand dat voor de bouw van de sluis bedoeld was.

Spannende verzamelopdracht :
Neem je boek “Geheimen van de dijk” mee naar de cache. Je zult een letter vinden. Zet de letter op de juiste plaats op de kaart in je boek. Verzamel ze allemaal ! Ze vormen een Westfries woord.
Wat betekent het, denk je ?
Als je je complete verzameling kunt laten zien in het Timmermansgildehuis in Hoorn, wacht je daar een leuke verrassing. ( meer daarover lees je op de website www.westfriesgenootschap.nl )

Weet je dit ?
Je kunt de antwoorden bij de volgende vragen op een papier schrijven en bij je boek bewaren.
Je kunt daarvoor hier een vragenblad downloaden van de website van het Westfries Genootschap.

Hoe heet de Westfriese Omringdijk hier ?
Loop naar de schutsluis en beantwoord deze vraag:
Waar is het waterpeil hoger, aan de kant van de Schermer of aan de kant van de Heerhugowaard ?

Additional Hints (No hints available.)