Skip to content

Een wonder Traditional Geocache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
Hidden : 10/3/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache, verstopt door het Westfries Genootschap op de Westfriese Omringdijk, behoort tot een serie van tien. De caches sluiten aan bij hoofdstukken uit het kinderboek “Geheimen van de dijk”. De uitgave van dit boek in 2012 is een initiatief van het Westfries Genootschap in samenwerking met HDC Media b.v.

Pas op voor de wallenkant!

Image Hosted by ImageShack.us


Geheimen van de dijk
De Westfriese Omringdijk is 126 kilometer en bestaat al langer dan 750 jaar. De dijk is het eerste provinciale monument van Nederland. Hij omarmt de regio Westfriesland. In al die jaren is er veel gebeurd op en bij die dijk. Spannende, akelige en mooie dingen.....

Een wonder.
De Keins is een terp. Terpen werden opgeworpen om hoger te wonen, dat was nodig bij overstromingen, dijken waren er toen bijna niet. Rond Schagen zijn nog een aantal terpen te vinden.
Doordat de waterwolf steeds land opvrat van Westfriesland, kromp het in. De Westfriezen legden inlaagdijken aan. Dit zijn dijken die meer landinwaarts werden opgeworpen. Als er een terp was werd daar gebruik van gemaakt. Je hoefde die hoogte niet meer aan te leggen, die was er al. Het land buiten de inlaagdijk werd aan zijn lot overgelaten en vormde nieuw voorland. Voorland is heel belangrijk voor de dijk, want daarop verliezen de golven hun kracht.

De Mariakapel
In 1510 woedde er een vreselijke storm. Een Mariabeeld met Jezus in haar arm spoelde aan. Het beeld werd in een put in de buurt gewassen en in een klein wegkapelletje gezet. Na een tijd bleek dat het water uit de put wonderen kon verrichten: mensen en vee werden zomaar van ziektes genezen. Al gauw werd dat bekend en kwamen er vele zieke gelovigen naar het beeldje toe. Wonderen! Die kwamen van Maria geloofden ze. De mensen gaven geld om een grotere kapel te bouwen.

Toen kwam de Beeldenstorm. Wat houdt dat in? Er waren gelovigen die protesteerden tegen de rijkdom van de katholieke kerk. Ze werden protestanten genoemd. Ze sloegen kostbare kerkbeelden kapot. In 1586 werd de kapel aan de Keins ook vernield. Wat was er met het Mariabeeld gebeurd?
Dat was gelukkig in veiligheid gebracht, maar raakte in de loop van de tijd zoek. In 1930 werd het in een sloot van de drooggelegde Wieringermeer terug gevonden.

Aardstralen
Er zijn mensen die kunnen voelen dat er bijzondere stralen uit de aarde komen, stralen op bepaalde lijnen. Ze noemen ze leylijnen of aardstralen. Ze voelen als positieve, goede stralen, mensen voelen dat ze er kalm van worden en krijgen er kracht van. Die stralen kun je niet zien. Ze gaan over de waterput. Ook bij het Mariabeeld dat in het water van de put is gewassen voelen ze kracht. Het gevonden Mariabeeld staat nu in het Westfries Museum in Hoorn. Hier in de kapel staat een nieuw Mariabeeld.

Spannende verzamelopdracht :
Neem je boek “Geheimen van de dijk” mee naar de cache. Je zult een letter vinden. Zet de letter op de juiste plaats op de kaart in je boek. Verzamel ze allemaal ! Ze vormen een Westfries woord.
Wat betekent het, denk je ?
Als je je complete verzameling kunt laten zien in het Timmermansgildehuis in Hoorn, wacht je daar een leuke verrassing. ( meer daarover lees je op de website www.westfriesgenootschap.nl )

Weet je dit ?
Je kunt de antwoorden bij de volgende vragen op een papier schrijven en bij je boek bewaren.
Je kunt daarvoor hier een vragenblad downloaden van de website van het Westfries Genootschap.

Hoe heet de Westfriese Omringdijk hier ?
Ga de kapel binnen. Doe dit rustig, met respect voor de bijzondere plaats die het voor vele gelovige mensen heeft. Kun jij ook de bijzondere stralen voelen als je een tijdje stil zit? Zo ja, wat voel je dan? Schrijf het eens op.

Additional Hints (No hints available.)