Skip to content

Bedrijvigheid bij Kolhorn Traditional Cache

This cache has been archived.

Penelope: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
Hidden : 10/3/2012
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache, verstopt door het Westfries Genootschap op de Westfriese Omringdijk, behoort tot een serie van tien. De caches sluiten aan bij hoofdstukken uit het kinderboek “Geheimen van de dijk”. De uitgave van dit boek in 2012 is een initiatief van het Westfries Genootschap in samenwerking met HDC Media b.v.

Pas op voor het water!

Geheimen van de dijk.
De Westfriese Omringdijk is 126 kilometer en bestaat al langer dan 750 jaar. De dijk is het eerste provinciale monument van Nederland. Hij omarmt de regio Westfriesland. In al die jaren is er veel gebeurd op en bij die dijk. Spannende, akelige en mooie dingen.....

Image Hosted by ImageShack.us

Bedrijvigheid in Kolhorn
Wat een bedrijvigheid aan de Westfriese dijk. Schepen varen af en aan. Allerlei brandstoffen worden aan wal gebracht. Vooral brandstoffen van vroeger zoals turf, antraciet, eierkolen, briketten, cokes, olie. Het is een klossen van klompen en roepen van stemmen. Vooral wordt er veel turf in manden de dijk opgedragen. Mannen brengen het op de dijk door de voordeur, de zwart geteerde turfschuren in. Heerlijk die prikkelende geur. In de schuur laten ze de zware manden zakken. Beneden worden ze zolang opgeslagen, daar zijn de achterdeuren. Hier komen de kleinere boten van de beurtschippers. Ze verdringen elkaar soms voor de kade, het water klotst ervan. De brandstof wordt vandaar verder over het water vervoerd, Westfriesland in. Voor de kachels, centrale verwarming bestond nog niet.

Hé daar komen ook vissersschepen aan.
Zij hebben op de Zuiderzee gevist vooral op ansjovis en haring. Kolhorn was een vissersdorp. Je ziet ín het dorp geen boerderijen. Loop maar eens de trap af en ga het dorp in. Je ziet de smalle straatjes met de overtuinen. Dit waren in vroeger tijden groentetuintjes. De Kolhorners leefden van de zee. Daar kwam een einde aan door de inpoldering van de Waard – en Groetpolder en later de Wieringermeer. Sinds 1932 is Kolhorn van de zee afgesloten: de Zuiderzee werd IJsselmeer. Direct gevaar voor overstroming is er daardoor niet meer.
Tussen de 12e en 19e eeuw was dat wel anders, er is veel gebeurd. Het land tussen Westfriesland en Wieringen ging verloren. De Zuiderzee ontstond. In 1335 werd een grote inlaagdijk aangelegd van Kolhorn naar Medemblik. Weer een hap uit Westfriesland.

Colhorn zo schreef je de naam van het dorp vroeger, dat betekent Koude hoek. Hoe is het weer, nu jij er bent? Schrijf dat maar op de website als je weer thuis bent en gaat loggen.

Spannende verzamelopdracht :
Neem je boek “Geheimen van de dijk” mee naar de cache. Je zult een letter vinden. Zet de letter op de juiste plaats op de kaart in je boek. Verzamel ze allemaal ! Ze vormen een Westfries woord.
Wat betekent het, denk je ?
Als je je complete verzameling kunt laten zien in het Timmermansgildehuis in Hoorn, wacht je daar een leuke verrassing. ( meer daarover lees je op de website www.westfriesgenootschap.nl )

Weet je dit ?
Je kunt de antwoorden bij de volgende vragen op een papier schrijven en bij je boek bewaren.
Je kunt daarvoor hier een vragenblad downloaden van de website van het Westfries Genootschap.

Hoe heet de Westfriese Omringdijk hier ?

Additional Hints (No hints available.)