Skip to content

Nuotan vetoa Traditional Geocache

This cache has been archived.

taavi4: Alkuperäinen toteutus hävisi taannoin olemattomiin paikallisten puistotyöntekijöiden toimesta, eikä korvaava toiminut kunnolla. Pannan tämä siis arkistoon.

Kiitos kaikille kävijöille.

More
Hidden : 10/14/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kuusinen -kätkön sisarkätkö. Kätkö kunnioittaa saariston urheita talvinuottaajia, joiden kunniaksi on pystytetty kätkön viereen myös Raimo Äijälän tekemä Nuotanvetäjäpatsas..

Talvinuotta mittaa todellisen yhteistyöhalun

Menneinä vuosisatoina talvinuotta varmisti ravinnon katovuosina. Vielä 1980-luvulla Rymättylässä oli toistakymmnentä toimivaa nuottakuntaa. Sitten tulivat leudot talvet ja silakkaparvet olivat kateissa. Veto oli satunnaista ja lähinnä näytöksenomaista kahdenkymmenen vuoden ajan. 2000-luvun puolivälissä Nuotta-Akatemia alkoi kerätä nuottatietoa talteen. Samalla Rymättylän-Merimaskun Linos Club osti nuotan ja järjestää sillä vuosittaisia näytöksiä.

Ennen mönkijöitä, traktoreita, vuorattuja kumisaappaita ja tuulenpitäviä pukuja nuotanveto oli hyistä hommaa. Läskin voimalla kuljettiin pitkiäkin matkoja hevosilla silakkaparvien perässä ja kortteerissa oltiin joskus useita viikkoja. Jokaisella nuottakunnalla on tietysti oma nimensä ja yleensä nimen antoivat muut kuin omat miehet – pilke silmäkulmassa. Siksi on ymmärrettävää, että nimien joukossa vilahtaa mm. Porho, Ahne, Saituri, Konjakki, 013, Hame…

Kun tieto talvinuotanvedosta leviää, torikauppiaat Turussa tietävät jo varautua tuhansien herkkusuiden uteluihin: -jokos sitä on kohta teillä myynnissä? Kun nuottaa vedetään näytösmielessä, järjestäjät saavat varautua auraamaan lähipellolle hehtaarikaupalla parkkitilaa, jotta kaikki halukkaat mahtuisivat mukaan. Talvinuotassa on salaperäisyyttä, hioutunutta tekniikkaa, historiaa ja reheviä juttuja. Eri ihme, että media innostuu aiheesta aina. Talvinuotanvedolla on saaristossa monisatavuotinen perinne. Kulttuuri on ollut voimakkainta Rymättylässä. Veto on vaiheikas operaatio ja sen sujumista on selkeytetty aika-ajoin lainsäädännöllä ja paikallisella sopimisella: koska veto saa alkaa, montako luomaa saa avata, mikä on maankala eli vesivuokra, jne.

Talvinuotta mittaa yhteisön yhteistyökykyä. Nuottakunta muodostuu osakkaista, jotka osallistuvat kaikki nuotanvedon ja sen valmistelun eri tehtäviin. Nuottakunnan pomo eli kuningas tekee päätöksen vetopaikasta eli luomasta. Nuottapomoksi nimetään henkilö, jolla on vahva vetokokemus ja hyvä tietämys silakan liikkeistä ja nuottaluoman muodo

(lahde: rymattyla.fi)

Kun käyt paikalla kannattaa ehdottomasti tutustua paikallisen, lähes viersssä olevan leipomon tuotantoon, kaupungeissa ei vastaavaan hinta/laatu-suhteeseen päästä. Tuo leipomo on meille pakollinen pysähdyspaikka joka mökkireissulla.

Talvella saattaa olla vaikeampi löytää.

Additional Hints (No hints available.)