Skip to content

Door De Bomen Het Bos Niet Meer Zien :-) Traditional Cache

This cache has been archived.

-Tjiftjaf-: Uw cache is door mij gearchiveerd in verband met het gebrek aan onderhoud (en reactie op de pagina).

Mocht de cache, of onderhoud aan de cache, aan uw aandacht zijn ontsnapt en u de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via mijn profiel.
Als de cache binnen afzienbare tijd hersteld of herplaatst is, wil ik nog overwegen om de cache terug te halen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

Graag (restanten van) de cache uit het milieu verwijderen.

Met vriendelijke groet,
-Tjiftjaf-
Groundspeak Volunteer Geocache Reviewer

More
Hidden : 10/19/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Op 09-10-2012 is onze tweeling Luca en Morris geboren en ter ere van onze eerste boswandeling met zijn alle, hebben we deze cache geplaatst in het natuurgebied waar we de wandeling gemaakt hebben.

historie en omschrijving van de omgeving:

Ten zuidwesten van de Kerkraadse wijk Bleijerheide liggen enkele drassige weilandjes die worden aangeduid met de naam Peschbeemden, Voorterbeemden of Molenbeemden. De naam Peschbeemden kon worden verklaard door haar te ontleden. Pesch komt van het Latijnse "pascere" hetgeen beweiden betekent. Beemd betekent grazige vegetatie langs een rivier, vaak op overstromende plekken. De Peschbeemden waren dus communale gronden langs de rivier die vroeger beweid werden.
Het zijn zogenaamde hangveentjes die op de hellingen van het dal van de Bleijerheiderbeek, een zijbeek van de Anselderbeek, liggen. Het gehele gebied heeft een oppervlakte van circa 20 hectare. Dit is slechts een fractie van het uitgestrekte moerassige gebied dat hier in de 18e eeuw lag. Dit strekte zich uit tussen het dal van de Bleijerheiderbeek en het dal van de Worm en is te zien op de "Carte topografique de la Seigneurerie de Cloosterrode" welke in 1776 werd getekend door Lambert de Ruvigny. Het gebied heeft een zuidwestelijke expositie en helt sterk in de richting van de beek.
Aan de bovenrand van de helling komt grondwater aan de oppervlakte dat langzaam hellingafwaarts sijpelt en na enkele meters in de beek terechtkomt. Op deze natte plekken met stromend water vinden we Dotterbloemen (Caltha palustris). De vegetatie zou je kunnen aanduiden als een hellingveentje. Vroeger waren dit soort milieu 's in Limburg algemeen, maar door de intensivering van de landbouw zijn vele ervan verdwenen. Slechts enkele, zoals de Kathagerbeemden bij Nuth, resteren. Hellingveentjes zijn bijzonder soortenrijk, hetgeen met name te zien is aan de zeggensoorten. In de Peschbeemden zijn in het verleden 8 soorten Zeggen (Carex) aangetroffen. In het verleden werden deze terreintjes gebruikt als hooiland of extensief beweid door de plaatselijke schaapskudde. Het maaisel was echter relatief laagwaardig en kon hoogstens als stalstrooisel worden gebruikt. Tegenwoordig wordt dit gebruik door de stichting IKL nagebootst door aan het eind van de herfst te maaien. Zonder dit afvoeren en maaien zouden de terreinen op den duur verbossen en zouden de karakteristieke planten en dieren van dit milieu verdwijnen.
Een bijzonder cultuurhistorisch element in het gebied is een rij oude geknotte Haagbeuken (Carpinus betulus). Deze stammen uit ongeveer 1870 en markeren nog steeds de oude veldwegen die vroeger het gebied doorkruisten.
De ondergrond van het gebied is kalkarm. De bodem is van tertiaire oorsprong. Onder het hellingveen ligt een sterk waterdoorlatende kiezellaag. Deze ligt bovenop een waterondoorlatende kleilaag, waardoor kwel optreedt. De hellingvoet bestaat uit verspoeld materiaal.
De vegetatie van het eigenlijke hellingveentje bestaat uit open grazige gedeeltes met aan de bovenkant een veld met Pijpenstrootje (Molinia caerulea). Hiertussen in groeit onder meer Boswederik (Lysimachia nemoralis) en Kruipend zenegroen (Ajuga reptans). Op de bulten van het Pijpenstrootje (Molinia caerulaea) is regelmatig de Levendbarende hagedis (Lacerta vivipara) zonnend aan te treffen. Hij kan ook goed in deze bulten wegkruipen bij gevaar of slecht weer. Hier en daar groeit Wilgenstruweel (Salix sp.) met veel Bosanemonen (Anemone nemorosa) in de ondergroei. Enkele plekken vallen op omdat ze slechts een ijle vegetatie dragen, welke bestaat uit zegges. De voornaamste soort is de Geelgroene zegge (Carex demissa), afgewisseld met Bleke zegge (Carex palescens). Ook staat er Blauwe zegge (Carex panicae). Hier en daar bloeit de Echte koekoeksbloem (Lychnis flos-cuculi) en Bosbies (Scirpus sylvaticus).
Andere delen zijn begroeid met ruigtekruiden die op een vochtig milieu wijzen. Hiertoe behoren Gewone engelwortel (Angelica sylvestris), Moerasspirea (Filipendula ulmaria), Watermunt (Metha aquatica), Echte valeriaan (Valeriana repens), Moerasstreepzaad (Cerpis paludosa), Moeraswalstro (Gallium palustre) en Kale jonker (Cirsium palustre).
Langs de randen van het gebied vliegen Oranjetipjes (Anthocharis cardamines) en Bonte zandoogjes (Pararge aegeria). Het Oranjetipje zet haar eitjes af op de Pinksterbloemen (Cardamine pratensis) in het gebied. Ook de fraaie Pauwoogpijlstaart (Smerinthus ocellata) is hier te vinden.

De Cache:

De cache is op een leuke manier verstopt, je zult wel even moeten zoeken om hem te vinden ;-)
En als jullie hem niet kunnen vinden zie dan de hints.
De enigste tip die wij jullie geven is: Kort bij de grond......

!!PAS OP VOOR MUGGLES!!

aub alles weer netjes terug stoppen en opbergen zoals je de cache gevonden hebt.

Happy Caching!

Additional Hints (Decrypt)

Qvg vf rra "nstrmnntqr" uvag... Mbrx anne urg trbpnpur grxragwr.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)