Skip to content

GEOLOGISCH MONUMENT KALKSTEENGROEVE TRICHTERBERG EarthCache

Hidden : 11/8/2012
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

GEOLOGISCH MONUMENT KALKSTEENGROEVE TRICHTERBERG

U kunt uw auto parkeren op:
N 50 48.665, E 5 44.422

En dan uw weg zoeken naar de earthcache

GEOLOGISCH MONUMENT KALKSTEENGROEVE TRICHTERBERG

Cache alleen toegankelijk tussen zons opgang en zons ondergang!
Honden aan de lijn!

NL:

In het Boven-Krijt (80 tot 65 miljoen jaar geleden) was heel Zuid-Limburg overstroomd door de “Krijtzee”. In deze tropische zee leefden veel planten en dieren die nu uitgestorven zijn. De Groeve bestaat uit ontelbare skeletten van kleine planten en dieren uit deze zee, maar In deze krijtzee leefden daarnaast ook grotere dieren.

Bij Gronsveld ligt het geologisch monument Kalksteengroeve Trichterberg , waar vroeger kalksteen of mergel werd gewonnen om land en weiden te bemesten. De mergel komt op sommige plekken aan de oppervlakte en daar zijn ingangen de berg (mergelgroeve) in. Door het hele bos verspreid bevinden zich deze mergelgroeven. Na de Tweede Wereldoorlog stopte deze cultuur. Soms worden nog wel champignons geteeld in de grotten. Veel van die ondergrondse gangen staan nu op instorten. Het betreden van deze grotten is verboden. Bekende namen zijn: de Dolekamers, de Hel, de Beuk, het Varkensgat, Het Wijnkeldertje en het Mergelgat. In de grotten, waar een constante temperatuur van 10 graden Celsius heerst, overwinteren vleermuizen.

Wat deze Mergelgroeve anders maakt dan andere dagbouwgroeve's in de buurt is de combinatie van dagbouw en mijnbouw, daar hier een klein stukje mijnbouw/ondergrondse mergelwinning te zien is en men door dit kleine stukje gang kan lopen om zo een idee te krijgen hoe het in de ondergrondse groeves uitziet. Ook zijn op de hoge mergelwand duidelijk de Geologische orgelpijpen te zien, dit zijn cilindervormige kokers in het mergelpakket, ontstaan doordat zuren in water de mergelsteen oplost en zich dan vullen met een ander sediment (kiezel/löss)

De Kalksteen werd al voor de komst van de Romeinen gebruikt voor het bemesten (mergelen) van akkers en weilanden. Vanaf de Romeinse tijd werd deze kalksteen gebrand en gebruikt als metsel- en pleisterkalk. Door de vroegere winning van de kalksteen is hier een mooie doorsnede van de ondergrond te zien.
Het Savelsbos kent een duidelijk gelaagde structuur. Onder in het dal liggen meestal leemgronden, waarop veel boomgaarden zijn geplant. Daarboven liggen vaak stenige puinwaaiers. De steilste hellingen eroderen sterk en vaak komt de kalkbodem bloot. Bovenop liggen grofzandige en kiezelige bodems, die vanwege hun bewerkbaarheid bijna volledig in gebruik zijn bij de landbouw.

De naam Savelsbos verwijst naar zand als grondsoort (vergelijk het Franse 'sable'). Aan de bovenranden van het bos werd plaatselijk zand gewonnen. Uit een kiezelkuil ter plaatse werd jarenlang kiezel gegraven om te gebruiken bij het verharden van wegen

Vraag 1:


Ga op de open mergelwanden op zoek naar een fossiel uit de vroegere krijtzee (zonder de in de wanden te kappen/krassen/graven en beschrijf wat het voor een soort fossiel je gezien hebt en hoe groot het was, vindt je er geen? beschrijf dan de structuur en kleur van de Mergel.

Vraag 2:

Op het informatiebord zijn duidelijk de verschillende mergel, steen, grind en grondlagen te zien. Er staat echter niet hoe deze er gekomen zijn Beschrijf in het kort hoe jij denkt dat het mogelijk is dat er een laag kiezel op de mergel terecht is gekomen.

Vraag 3:

Bovenop deze kiezel ligt een laag Löss dat hier tijdens het Pleistoceen, koude fasen van de Saalien of Weichselien ijstijd is afgezet.

3a: Hoe werd de Löss hier afgezet?

3b: Wat is een positieve eigenschap van de bodemsoort löss en een van de redenen waarom hier de vroegste boeren van Nederland zijn gaan wonen?

Vraag 4:

Kijk naar de mergelwanden in de groeve, in deze mergelwanden zijn allerlei sporen te zien van een andere steensoort

4a welke steensoort is dit?
4b hoeveel lagen van deze steen kan men ontdekken op de hoge mergelwand?
4c waaruit bestaat deze steensoort?

Stuur je antwoord via mijn profiel, indien deze onjuist zijn zal ik hierover contact met je opnemen. Je log kun je plaatsen, het liefst met een foto van jezelf met je GPS voor of in de kleine grot. Dit is natuurlijk niet verplicht

Additional Hints (No hints available.)