Skip to content

Het Grote Netewoud 2 : Indianen in de Vennen Multi-Cache

Hidden : 1/31/2014
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
4 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Het Grote Netewoud 2:

 

 

Indianen in de Vennen

De zoektocht naar

“De edelstenen van de Zweettenen”

                         Na onze avonturen in het Griesbroek met opperhoofd Halveteen is het nu tijd om kennis te maken met zijn heldhaftige buren “De Zweettenen”.  Indianen die een kostbare schat koesteren........

EDELSTENEN.

 Zoek de 10 wp’s en zo hun schat!

Je staat voor een tocht van een 4,5 km door verraderlijk terrein bij regenachtig weer, dus vergeet zeker niet je watermocassins!

 Durf jij dit avontuur aan?  Wees dan welkom bij de “Zweettenen”.

UCH UCH UCH!!!

 

 

Waypoint1: "De zweethut":N51°09.578 E005°12.617

De Zweettenen zijn grote liefhebbers van zweethutten en op deze plaats zie je hiervan een exemplaar.  De toegang van een zweettenenzweethut moet naar een bepaalde windrichting gericht zijn.  Welke?  Deze windrichting geeft je de waarde voor A.

Noord: 100

Oost: 75

Zuid: 50

West: 25

Waypoint 2: "Totemdier":N51°09.(578+A) E005°12.(484-A)

Alle Zweettenen krijgen bij hun initiatie naar volwassenheid een totemdier toegewezen waaruit zij kracht putten.  Wat is het totemdier van opperhoofd Stinkie-Wast-Nie?  Zoek hier zijn totemdier!    Dit geeft je de waarde voor B.

La vache de koe: 41

Bunny het konijn: 61

Tjilp de mus: 81

Toro de stier: 101

Waypoint3: "Een teken van moed":N51°09.(680+B) E005°12.(432-B)

Onze Zweettenen zijn echte angsthazen maar jaarlijks moeten zij toch wat moed tonen voor hun jaarlijks medicatie tegen de "cowboygriep".    Met welke prik krijgen onze indianen dit medicijn toegediend?  Dit geeft je C.

Speldenprik: 22

Muggenprik: 42

Beekprik: 62

Billenprik: 82

Waypoint4: "Heilig water":N51°09.(929-C) E005°12.(223+C)

Deze plek aan het water is voor de sjamaan van de Zweettenen, indiaan Verward-Hoofd-In-Wolk, een plaats van meditatie.  Aan de overzijde zie je 2 heilige bomen staan, waar je regelmatige onze sjamaan kunt vinden.  Welke bomen zijn dit?  Het antwoord geeft je D.

2 Berken: 129

2 Dennen: 229

2 Populieren: 329

2 Eiken: 429

 

Waypoint5: "De grote grazers van de prairie":N51°09.(500+D) E005°12.(663-D)

Welke kleur hadden onze grote grazers waar de indianen soms op jaagden voor een lekkere steak?  De juiste kleur en je hebt E.

Zwart: 42

Bruin: 82

Wit: 102

Paars: 122

 

Waypoint6: "Indianensoep":N51°09.(830+E) E005°12.(262-E)

Het lievelingsgerecht van de Zweettenen is Pittige Stinkende Indianensoep met Zweetballetjes.  De hoofingrediënten van deze soep zijn 2 western-aardappels, 10 steppetomaten, 2 tex-mex-ajuinen en het vocht van twee zweterige mocassins.  Maar hoeveel zweetballetjes moeten er in de soep?  Bereken hier het aantal balletjes en je hebt F!

183 balletjes

163 balletjes

133 balletjes

113 balletjes

 

Waypoint7: "Met pijl en boog":N51°09.(679+F) E005°11.(734+F)

Ook de Zweettenen gingen jagen met pijl en boog.  Elke indianenstam gebruikte een pijlpunt uniek aan de stam.  De Halvetenen hadden een gifpunt, de Krultenen een weerhaakpunt, de Hamertenen een kruispunt en de Zweettenen een ..........  Zet om volgens Z is 1, de woordwaarde geeft je G.

Waypoint8: "De Slijkbrug":N51°09.(703+G) E005°12.(111-G)

Elke jonge Zweetteen moest op weg naar zijn volwassenheid als proef tot bij deze brug geraken.  Uit welk materiaal vervaardigden ze deze brug? Het juiste materiaal geeft je H.

Ijzer: 44

Hout: 14

Beton: 74

Baksteen: 104

Waypoint9: "Wintertrek":N51°09.(762+H) E005°12.(60+H)

Elk najaar vertrekt de Blauwe Kakkewiet, een veel voorkomend vogeltje in het jachtgebied van onze indianen, naar zijn overwinteringsoord.  Naar welke richting vertrekken de Blauwe Kakkewieten?  De juiste richting geeft je I

Noord: 53

Oost: 153

Zuid: 253

West: 353

Waypoint10: "De Teepee:N51°09.(400+I) E005°12.(551-I)"

Voor een goede nachtrust gingen de Zweettenen slapen in hun teepee's.  Op hun teepee's schilderden onze indianen steeds 2 dezelfde symbolen.  Welke?  Dit geeft je J.

Twee bomen: 2001

Twee uilen: 1941

Twee voeten: 2061

Twee koeien: 2171

Waypoint11: FINAL: "De edelsteen van indiaan Zweetteen"

Bereken de juiste locatie van de edelstenenschat volgens volgende formule : N51°(A+B+C+D+E+F+G+H+I+J+6263) E005°(A+B+C+D+E+F+G+H+I+J+8973)

 SLOTCODE: (A+B+C+D+E+F+G+H+I+J)-2744

 

SUCCES!!!!!! UCH UCH UCH

Met speciale dank aan onze "pioneers of the wild west"

S-n-P

die het gebied gingen verkennen op eventuele fouten.

 

Voor de liefhebbers van een banner...

met dank aan Aarcia

 Het gebied waarin je gaat wandelen

 

De Vennen

 http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Vennen_(Balen)

 

 

Het Grote Netewoud: De Vennen

 In het beekdallandschap van De Vennen stromen naast de Grote Nete nog twee andere beken, met name de Grote en de Kleine Hoofdgracht. Deze kunstmatig gegraven beken, eigenlijk grachten - worden gekenmerkt door een uitzonderlijk goede waterkwaliteit. Ook de Grote Nete zelf is hier in haar bovenloop nog behoorlijk zuiver.

 Landschap in beweging

 Het landschap van De Vennen is een uitgesproken kleinschalig cultuurlandschap met een hoge densiteit aan kleine landschapselementen: houtkanten, alleenstaande bomen, veedrinkpoelen, beekjes en grachten, wegbermen...

 

Vissen met Europese status

 In de zuivere watertjes van de Kleine en de Grote Hoofdgracht en de Grote Nete komen bijzondere visoorten voor zoals de serpeling en de hyperzeldzame beekprik. Deze naaldvormige zwemmer is op Europese schaal bedreigd en overal in Vlaanderen zo goed als verdwenen, maar in De Vennen kan je hem met enig geluk nog aantreffen. Uit een studie van het Instituut voor Bosbouw en Wild beheer (2002) blijkt dat in de Kleine Hoofdgracht, aan het meetpunt bij het verlaten van het natuurgebied, het grootste aantal vissoorten werd gevonden op een totaal van 11 meetpunten in de Kempen. Wegens het voorkomen van uiterst zeldzame vissen is de volledige oppervlakte van het natuurgebied De Vennen aangeduid als Europees Habitatrichtlijngebied.

 Langs de oevers van de Grote Nete groeit de adderwortel. Op de hooilanden en in greppels treffen we dotterbloemen, pinksterbloemen, echte koekoeksbloemen, bosbies en holpijp aan, kenmerkende soorten voor zeldzaam wordende biotopen. Uit de inventarisatie van de beheerde percelen blijkt dat de zegges aan belang winnen. Op enkele plaatsen is de eerder zeldzame draadrus gevonden. In bepaalde elzenbroeken is de slangenwortel goed vertegenwoordigd.

 Onder de vogels springen vooral prooivogels als sperwer, torenvalk en buizerd in het oog, naast een ganse reeks kleinere zangvogels. Vermeldenswaard zijn ook ijsvogel en de waterral. Enkele jaren geleden werd er in de winter een roerdomp waargenomen. De blauwe reiger is een regelmatige gast in heel het gebied.

In het voorjaar zie je hier oranjetipjes, prachtige vlindertjes die voor hun voortplanting nood hebben aan pinksterbloemen (daarop worden de eitjes afgezet). Langs de Grote Nete pronken in de zomer tientallen prachtige weidebeekjuffers, als je goed zoekt is ook de bosbeekjuffer geen rariteit meer.

In de groep van amfibieen en reptielen noteren we de gewone pad, de bruine en de groene kikker, verscheidene salamandersoorten en de levendbarende hagedis.

 De zoogdieren zijn vertegenwoordigd door onder meer de vos, steenmarter, bunzing, hermelijn en wezel. Uiteraard vind je hier ook egels, eekhoorns (in de drogere bossen op de valleiflank) en andere algemeen voorkomende tepelbeestjes. Het gebied herbergt ook een een mooie populatie reeen.

 

 Gemengde begrazing als ruggengraat

Om de snel groeiende oppervlakte te beheren, doet Natuurpunt in De Vennen maximaal beroep op extensieve begrazing met runderen, paarden en (soms) schapen. Hiervoor worden totnogtoe uitsluitend dieren van plaatselijke landbouwers en 'liefhebbers' gebruikt.

 

Toegankelijkheid

 Bij het uitstippelen van het toekomstig beheer zal het beheerteam van Natuurpunt erover waken dat in het gebied voldoende wandel- en fietsmogelijkheden voorzien worden. Er word gewerkt aan permanent toegankelijke wandelpaden en een fietsparcours langs de rand. Op die manier wil Natuurpunt haar motto 'Natuur voor Iedereen' ook in De Vennen in de praktijk brengen.

 Tekst door Jan Loos

 

Deze cache kwam tot stand met de vriendelijke medewerking van natuurpunt Balen-Nete

en conservator Jan Mallants

 

 

 

Additional Hints (Decrypt)

Ceboyrzra? ahyivreartramriraubaqreqivwsragnpugvtubaqreqivwsraivwsgvt

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)