Skip to content

SANT CRISTÒFOL DE CAMPDEVÀNOL (III): LA VELLA Traditional Geocache

Hidden : 3/1/2013
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

SANT CRISTÒFOL DE CAMPDEVÀNOL (III): LA VELLA

Ruta per les tres esglésies que han estat parròquia del poble de Campdevànol, dedicades a Sant Cristòfol, patró d’aquesta localitat.

El recorregut es pot fer de moltes maneres però recomanem seguir part de l’itinerari que surt de la plaça de l’Església i porta a Sant Pere d’Aüira, marcat amb senyals grogues.




LA VELLA

És la primitiva parròquia dedicada a Sant Cristòfol, dita també “la Vella” . Es trobava a notable distància de la població actual, vers el mas Coronetes, en una serra a la dreta de l'actual carretera que porta a Gombrèn i a la Pobla de Lillet pel coll de Merolla.
L'església de Sant Cristòfol surt esmentada en un document datat l'1 de desembre de l'any 987 que fa referència a un judici jurat. A les antigues llistes de parròquies del bisbat de Vic dels segles XI i XII, l'anomenen "Sto. Xristoforo de Camp d'avana".
L'església era un notable edifici romànic del segle XI, d'una nau i absis, amb una volta més tardana que havia reemplaçat una antiga coberta d'encavallades de fusta, que tenia restes d'una decoració pictòrica romànica molt primitiva. Segurament, durant el segle XII es va renovar i engrandir: van doblar internament els murs, van suprimir la teulada i les bigues, la van cobrir amb una volta de canó i hi va fer un absis nou que va substituir l'antic. Va ser utilitzada com a parròquia fins al segle XVIII. Amb el pas dels segles, l'església restà abandonada: l'acció destructiva del temps i les aigües ensorrà gran part de la volta i seguiren caient les parets laterals, fins que caigué el mur interior, tapiat durant la restauració feta al s. XII. Llavors quedaren al descobert part d'unes pintures que l'arqueòleg i historiador Ramon d'Abadal descobrí l'any 1909: eren restes d'una decoració pictòrica romànica amb escenes del Gènesi, però per causa del seu malmès estat de conservació en pocs mesos s'esborraren totalment. Fins l'any 1939 es va poder conservar l'absis romànic, però fou destruït per una explosió quan servia com a dipòsit de municions durant la Guerra Civil. Actualment només en resten els murs perimetrals de poca alçada.



La Vella a principis del s.XX


Additional Hints (No hints available.)