Skip to content

[BCE 2013] Halve Zolenlijn: Gemeentegrens West Traditional Cache

This cache has been archived.

gandalf 2000: mooi geweest.bedankt voor alle
leuke logjes.

More
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:




Gemeentegrens West.

De Amertak geeft tegenwoordig de gemeentegrens aan. Het kanaal is 21 juli 1993 vrijgeven voor de scheepvaart. Aan de andere kant van het kanaal loopt een spoor dat nog steeds word gebruikt.  De in 1979 geopende spoorlijn naar Oosterhout Weststad: deze spoorlijn is in feite een naar het zuiden afzwaaiende voortzetting van het restant van de Langstraatspoorweg oftewel het halve zolenlijntje.

Een stoomloc nabij de Dongecentrale.

Spoorarbeiders met op de achtergrond de kerk van Geertruidenberg.

 

Voorgeschiedenis van de Halve Zolenlijn

De plannen voor een spoorweg van Lage Zwaluwe naar ‘s-Hertogenbosch werden voor het eerst geopperd in 1870; er werd echter geen concessie op verleend. Vijf jaar later dienden enkele Kamerleden een initiatief-wetsvoorstel in, behelzende de aanleg van een twaalftal nieuwe Staats­spoorlijnen, waaronder Zwaluwe – Bosch. Dit voorstel werd in grofweg gehalveerde vorm door de Minister overgenomen. In zijn plan kwam helaas de lijn Zwaluwe – Bosch niet meer voor, maar na aandrang uit de Kamer werd deze alsnog aan het Ministerieel wetsvoorstel toegevoegd. De wet werd aan­genomen in 1875.

 

Over het te volgen trace is vijf jaar lang geruzied. Per amendement was in de wet van 1875 al vastgelegd dat de spoorlijn door de Langstraat zou gaan lopen. Het Ministerie van Oorlog bleek echter een noordelijker gelegen trace te prefereren, langs de vesting Heusden. Na oeverloze discussies werd deze wens uit kostenoverwegingen uiteindelijk niet gehonoreerd. Al met al kon het werk aan de spoorlijn door de Langstraat effectief pas in augustus 1880 beginnen. De lijn is in drie fasen van west naar oost aangelegd:

 

Lage Zwaluwe – Waalwijk

begonnen 1881

in exploitatie 1886

Drunen – Vlijmen

begonnen 1886

in exploitatie 1888

Vlijmen – ‘s-Hertogenbosch

bouw begonnen 1888

in exploitatie 1890

 

 

Opzet van de Halve Zolenlijn

De hele Halve Zolenlijn werd enkelsporig uitgevoerd. Men gokte echter wel op een voorspoedige groei en besloot daarom alvast het spoorbed en de pijlers en landhoofden van de vaste bruggen op dubbelspoor te bouwen. Zo zou na aangetoonde behoefte de hele lijn eenvoudig op dubbelspoor kunnen worden omgebouwd door het enkele toevoegen van een tweede serie vaste overspanningen. Daar is het overigens nooit van gekomen. De draaibrug in Geertruidenberg werd wel gelijk dubbel uitgevoerd maar is zo nooit gebruikt.

 

Einde van de Halve Zolenlijn

De laatste passagierstrein reed halverwege 1950 over het spoor. Daarna is de spoorbrug bij Geertruidenberg open gezet. Twee maal per jaar ging de brug nog dicht. Dit was voor de inspectietrein van de NS en een sproeitrein. In oktober 1972 werd de (openstaande) spoor-draaibrug door een 1300-tons binnenvaartschip (de “Gijsbert”) aangevaren en ontzet. De brug is nooit meer gerepareerd.

 

Halve Zolenlijn vandaag.

Tegenwoordig wordt een groot gedeelte gebruikt als fietpad of wandelpad. Het traject van de spoorlijn is nog op veel plaatsen te herkennen.




Deze cache is neergelegd met toestemming van het college vanburgemeester en wethouders van de gemeente Geertruidenberg.

Denk bij het bezoeken van de caches aan de rust van de bewoners en ruim zoals een goede cacher zich gedraagt eventueel zwerfvuil op.

Logo Geertruidenberg CITO 800

Additional Hints (No hints available.)