Skip to content

Molen De Korenbloem Traditional Cache

Hidden : 3/17/2013
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Naam

De naam "De Korenbloem" dateert uit 1923, nadat er een flinke herstelbeurt aan de molen was verricht.

Uniek aan deze molen is het feit dat dit een van de weinige molens is die recent van belt- in stellingmolen is veranderd.


Historie van "de Korenbloem en zijn molenaars

Oprichting van de Bataafse Republiek. Afschaffing van de heerlijke rechten op: water, wind, jacht en vis.
1797 Marke Haaksbergen-Hones verkoopt een schepel (1/8 hectare) veldgrond aan George Boekman en Bernardus ten Pol, schoonvader van Boekman en deze lieten een windmolen bouwen (een achtkantige stellingmolen met schuine schoren).
Gedurende 100 jaar geen gegevens.
Johannes Fillipus Beens uit Vollenhove koopt de molen en wordt mulder (protestants in katholieke buurt). Ik kom uit Volendam maar het is hier Schralendam!
1885 Antonius Oude Wansink uit Albergen koopt de molen.
1888 Stelling wordt vervangen door een belt.
1891 Stoommachine op de molen, pakhuis en houtzagerij gebouwd.
1913 Café de oude molen gebouwd.
1923 Restauratie door molenbouwer ten Have en nieuwe naam "de Korenbloem"
1932 Frans Otte schoonzoon van Oude Wannink krijgt het beheer over de molen.
1934 Voor het laatst met wind gemalen, vanaf nu alleen met stoom, molen raakt sterk in verval.
1942 Frans Otto wordt eigenaar en wil de molen slopen maar Haaksbergen steekt hier een stokje voor.
1964 Haaksbergen koopt de molen en wil er een monument van maken. Het einde van de commerciële exploitatie.
1966 Uitwendige restauratie door molenmaker Beckers uit Bredevoort. De Korenbloem draait alleen nog voor de prins, malen is niet meer mogelijk.
1985 Haaksbergen wil de molen verplaatsen ivm slechte molenbiotoop maar de buurt verzet zich heftig en met succes: de molen blijft op z'n plaats.
1993 Een grondige restauratie: de kap kan weer kruien (eindelijk uit de nesten!), de belt wordt afgegraven en er wordt weer een nieuwe stelling aangebracht. De molen wordt maalvaardig opgeleverd maar helaas is het koppel voerstenen + aandrijving verdwenen. Vrijwilligers van de vereniging "de Hoksbargse Mölln" (uit de omliggende molenbuurt) en molenaars van elders, stellen de molen regelmatig open voor publiek en geven maal demonstraties en rondleidingen.

Loggen van de cache: Op het gegeven coördinaat is de cache te vinden waar eenvoudig gelogd kan worden. Maar .... In de molen is ook een tweede logboek geplaatst dat tijdens de openingsuren van de molen gebruikt kan worden om te loggen. Zet dan meteen ook een handtekening in het gastenboek van de molen zelf dat ernaast ligt!

Openingstijden:
Woensdag en Zaterdagmiddag van 14.00-17.00
Olieslaan: 2e zaterdag v.d. maand van 10.00-17.00

Deze nieuwe cache is ontwikkeld in samenwerking met de Stichting Overijsselse Molen (SOM) met als wens meer bezoekers naar hun molens te krijgen. Bij vele bij de SOM aangesloten molens zijn al caches beschikbaar, bij zo’n 30 andere molens is dat vanaf nu dus het geval. De stichting start zelf nog een ander initiatief, een molenspeurtocht. Het kan hierbij gaan om molens met de nieuwe maar ook molens met de oudere caches. Bij een geselecteerd aantal molens zullen aanwijzingen te vinden zijn voor een bonus. Op de website (www.molenspeurtocht.nl) zal uitleg gegeven worden hoe deze bonus kan worden verdiend en wat deze bonus zal zijn. De start van deze Raadsel-cache zal vallen op de Nationale Molendag op 11 mei. Het plaatsen van de uitleg zal pas kort voor de startdatum plaatsvinden.

Additional Hints (No hints available.)