Skip to content

Naar de zusters Multi-cache

Hidden : 4/3/2013
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   large (large)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De Missiezusters van het Kostbaar Bloed


De congregatie van de Missiezusters van het Kostbaar Bloed, werd in 1885 in Mariannhill, bij Durban in Zuid-Afrika, gesticht door de trappist Franz Pfanner. In 1889 werd begonnen met een opleidingsklooster in het Duitse Kirchherten, maar de Kulturkampf noodzaakte de zusters tot vertrek uit Duitsland. Ze verhuisden daarom naar een klooster in Helden-Panningen, het klooster Sint-Joseph, wat in 1901 definitief werd betrokken. 

Dit klooster werd echter al snel te klein. De opvolger van Abt Franz Pfanner, Abt Gerard Wolpert en Zr. M. Paula vonden uiteindelijk een geschikt gebied voor de bouw van een nieuw klooster: er werd een stuk grond met boerderij in Aarle-Rixtel aangekocht, hierop werd een groot klooster gebouwd. De langgevelboerderij (waarin sinds 2008  herberg de Brabantse Kluis is gevestigd) is dus ouder en dateert uit ongeveer 1850.

boris1


Op 15 juli 1903 trokken 74 zusters in het nieuwe klooster, en op 6 oktober 1906 werd dit tevens het nieuwe moederhuis van de congregatie. Tot die tijd was dat in Mariannhill in Zuid-Afrika. Veel zusters werden hier voorbereid op hun vertrek naar verre landen, voornamelijk in Afrika. In 1910 werd een noviciaatsvleugel aangebouwd, omdat het huis te klein werd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden zieke Belgische vluchtelingen verpleegd. In 1938 werd opnieuw een vleugel, de Theresiavleugel, aangebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende het klooster opnieuw tot toevluchtsoord, nu van evacué's uit Aarle-Rixtel. Vervolgens namen geallieerde soldaten hun intrek.
 
In de jaren '60 van de 20e eeuw werd de kapel gerenoveerd en werden glas-in-loodramen van zuster Hadwig Münz aangebracht. Steeds meer zusters kwamen terug uit de missie om in Kostbaar Bloed hun oude dag door te brengen; de ziekenafdeling werd gerenoveerd, en voor alle missionarissen op vakantie, op doorreis, of terugkomend, is plaats in huis. Het is echter net als vroeger ook opleidingshuis voor vrouwen die zuster willen worden. Momenteel wonen er nog ongeveer 60 missiezusters in het klooster.
 
 

De wandeling


De wandeling gaat bijna geheel over onverharde paden, afhankelijk van het seizoen kan het er erg nat zijn. Hierdoor zijn deze paden minder goed begaanbaar met een wandelwagen. Fietsen zijn niet toegestaan in de kloostertuin.
De wandeling heeft een lengte van ongeveer 5 kilometer. Vanuit verschillende punten heb je een mooi uitzicht op het klooster, maar de route voert ook langs andere interessante plekken:
 

boris3 Kloostertuin 
Tijdens de wandeling kom je door de kloostertuin van het Missieklooster Kostbaar Bloed.
De kloostertuin is sinds 2010 gedeeltelijk opengesteld voor bezoekers. Het is mogelijk om naar de Lourdesgrot met de daarin aanwezige H. Hart-gebedsruimte te wandelen. Deze Lourdesgrot is gebouwd in 1907 en gerestaureerd in 2011. In deze grot kan altijd een kaarsje worden aangestoken en misschien zie je zelfs nog wel een zuster lopen.

 
Kloosterboerderij
De langgevelboerderij naast het klooster stamt vermoedelijk uit het jaar 1850. Oorspronkelijk was de boerderij het onderkomen voor het vee, er hebben varkens, paarden en koeien in gewoond. En er was een woongedeelte voor de boer. Later werd de schuur vooral als machineschuur gebruikt en sliepen vakantiegasten van de zusters in het woongedeelte. Door de jaren heen werd het gebouw echter steeds slechter en voldeed het niet meer aan alle eisen. In 2005 kwam het idee om de langgevelboerderij te verbouwen tot herberg en er gasten te ontvangen. In 2008 wordt “De Brabantse Kluis” geopend, hiermee krijgt het gebouw een deel van zijn oorspronkelijke functie weer terug.
 
De route voert over het erf van herberg “De Brabantse Kluis” en de bijbehorende melkveeboerderij. Neem gerust een kijkje in de stallen, op deze boerderij wonen ongeveer 110 melkkoeien en een 90 stuks jongvee. Verschillende informatieborden op het terrein geven uitleg over het bedrijf. De kalfjes die op de binnenplaats van het terras staan, zijn een grote trekker voor jong en oud, ze mogen natuurlijk ook geaaid worden! Na afloop van de wandeling is het goed toeven op dit terras of in het restaurant, even uitrusten onder het genot van een hapje of een drankje…

boris3
Het bedrijf staat in een landgoed van 50 hectare, hierop wordt vooral gras en maïs geteeld voor de consumptie door de koeien. In april mogen de koeien voor de eerste keer in de wei tijdens het weidegangfeest: Met honderd tegelijk komen ze dan de wei in gerend. Met gekke vreugdesprongen, geloei en hier en daar een vlaai, genieten ze van de eerste stappen buiten de schuur.
In de winter staan alle melkkoeien samen in de grote stal en de jongere koeien in de jongveestal.

Natuurgebied de Biezen
Biezen en Milschot is een beheersproject van het Staatsbosbeheer.
Een vogelrijk gebied met welig begroeide natte loofbossen op lemige bodem in de gemeente Laarbeek, in een rustig gebied op korte afstand van het Missieklooster. Er is populierenaanplant, droog eikenbos en broekbos. Er liggen ook schrale en bloemrijke graslanden. Het gebied staat beschreven als een eldorado voor vogelliefhebbers! Tijdens het uitzetten van de wandeling hebben wij ook reeën gespot, misschien kom jij ze ook wel tegen...
  
Zichtstal Agrozicht 
Het varkensbedrijf van Maarten en John Rooijakkers telt ruim 600 zeugen. In hun zichtstal krijgen bezoekers een inzicht in het leven van een varken. Een grote groep zwangere zeugen wandelen rond of liggen lekker op het strobed. Ook kan er een kijkje worden genomen in de kraamkamer, waar zeugen liggen met hun biggetjes. Toegang is gratis.
 
Het Biggetjesbos
Een mooi stukje bos waarin veel verschillende stalen biggetjes zijn verstopt. Leuk voor de kinderen! Ook kun je allerlei andere dieren tegen komen zoals vogels, reigers of konijnen.  
 
 

De cache


WP1: De wandeling start bij het klooster op bovenstaande coördinaten.

Let op: Zoek onderweg naar onderstaande foto's, deze heb je nodig om de cache te kunnen openen, zie "sleutelcode".
Hoeveel letters staan er boven de ingang? Stapeltel dit aantal, dat geeft A.

Op weg naar WP2 kom je een bordje "Eigen weg" tegen, we hebben toestemming verkregen om deze te betreden.

WP2: N51° 31.(A-2)53 E005° 40.2AA
Hoeveel beelden zie je op dit punt? Dit aantal is B. (Noot: INRI is geen beeld)

Loop een klein stukje terug, loop verder over het graspad aan de rand van de akker langs de sloot, ga links door de hekken en meteen weer rechts, vervolgens verder richting WP3.

WP3: N51° 31.(B-3)A0 E005° 40.B16
Hier staat een rood paaltje "Hoge druk pijpleiding". Stapeltel alle cijfers van het alarmnummer, dit geeft C.

WP4: N51° 30.(3xB)CA E005° 40.(2xC)5B
Je treft hier een groen bordje afvalwater. Stapeltel de cijfers achter Ø (onderste regel), dit geeft D.

WP5: N51° 30.D2A E005° 39.A6(D-B)
Hier staat een varken uit het biggetjesbos. Welke kleur heeft het varken?
Groen E=3
Bruin E=5
Rose E=7

WP6: N51° 31.2EA E005° 39.EDE
Hier staat een drukrioleringskastje; het eerste rode cijfer op dit kastje is F.

WP7: N51° 31.F0B E005° 39.FCD
Hier staat een ijzersterk paard. Welke kleur heeft het paard?
Bruin G=1
Groen G=3
Blauw G=5

Loop achter het paard door en via de groene poort naar WP8

WP8: N51° 31.(E+G)BG E005° 39.E(G-C)D
Hoeveel beige nagels zitten er in totaal op het kruis? Dit aantal is H.

WP9: N51° 31.6G(H-F) E005° 39.(H+B)8B
Zoek hier binnen een Latijnse spreuk. Neem de letterwaarde van de eerste letter en vermenigvuldig deze met 2, dit geeft I. IVM Coronamaatregelen is de Lourdesgrot niet te bezoeken, daarom geven we het antwoord: I=6

De cache kun je vinden op:

N51° 31.IF(A+G) E005° 39.(B+E)I(F-H)


Loggen is mogelijk op alle dagen tussen 9.30 en zonsondergang.

Sleutelcode
Om het slotje te kunnen openen heb je een code nodig. Hieronder zie je een collage met 8 foto's, genummerd van 1 tot en met 8, die te maken hebben met het thema van deze cache. 3 van deze foto's zijn tijdens de route gemaakt, de overige op andere lokaties. Plaats de foto's in de volgorde van de wandeling, zo ontstaat de code van het cijferslot! LET OP: het Mariabeeldje is verdwenen, het middelste cijfer = 6 !!


boris1



Met dank aan Christa en Geert Migchels

Additional Hints (Decrypt)

Mbrx baqrejrt anne qr sbgb'f, qrmr uro wr abqvt ibbe qr fyrhgrypbqr

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)