Skip to content

Rubí Modernista 1 - La Plaça del Doctor Pearson Traditional Cache

This cache has been archived.

Rubi_Identitat: Arxivat, degut a la finalització d'aquesta activitat per aquest catxé.
Moltes gràcies a tots els usuaris que han buscat i trobat el catxé. Espereu que hàgiu gaudit de l'experiència.
Equip Rubí Identitat

More
Hidden : 4/21/2013
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

[CATALÀ]


El geoamagatall es troba a la plaça Pearson, des de la qual podreu descobrir el patrimoni arquitectònic que l’envolta. A aquesta plaça es pot arribar en transport públic (FGC – S5, S1, Estació Rubí), o en vehicle privat. Sisplau, tingueu molt de compte amb els geomugglers quan agafeu i retorneu al catxé al seu lloc. Esperem que gaudiu de la vostra experiència.


Logo Ajuntament Logo Rubí Identitat

La ciutat de Rubí


Rubí és una ciutat del Vallès Occidental amb més de 72.000 habitants. És cap de partit judicial, té una superfície total de 33 km2, està a 23 km de Barcelona i a 123 m sobre el nivell del mar. Entre totes aquestes xifres, però, destaca el seu valor humà, el de totes les persones que hi han viscut i que hi viuen. Els rubinencs i les rubinenques, gràcies al seu treball, esforç i estima envers la ciutat n’han fet créixer el patrimoni cultural, històric, artístic i social. Any rere any hem construït entre tots i totes una identitat pròpia que ens uneix i que fa de Rubí una ciutat especial: una ciutat dinàmica, oberta i acollidora.

Rubí Modernista 1 - La Plaça del Doctor Pearson


Comencem aquesta sèrie “Rubí modernista” a la plaça del Doctor Pearson. Aquest indret té una importància cabdal en el desenvolupament del Rubí modernista de començament del segle XX. Per saber-ne el motiu ens hem de situar en el context històric de Rubí d’aquell moment:

Una mica d’història – Rubí a començament del segle XX


A començaments del segle XX Rubí és una vila tranquil•la on les classes benestants barcelonines s’hi fan construir les seves mansions. Busquen sensacions exòtiques i fruir d’unes agradables vacances enmig de les vinyes rubinenques. Per altra banda, els nou-rics rubinencs que han tornat de fer fortuna a les Amèriques també es fan construir les seves torres.
Rubí a principis del segle XX era una vila bàsicament rural però la fil•loxera acabà amb la major part de les vinyes rubinenques i provocà un ambient de misèria tal que la solució per a molts rubinencs va ser l’emigració a l’Amèrica llatina.
No podem parlar de creixement demogràfic a Rubí si no parlem de l’arribada del tren, fet que provocà un gran canvi en la mentalitat col•lectiva. Rubí s’obre a l’exterior i milloren les comunicacions amb Barcelona. Aquest és un dels factors de creixement de la població a partir de 1918. L’etapa de prosperitat següent veu augmentar la població de la vila de 4.429 habitants el 1910 fins a 6.623 habitants el 1930.
Dins d’aquesta població trobem diversos grups socials: els fabricants, els terratinents “de tota la vida”, una classe mitjana formada per menestrals, botiguers, artesans i petits propietaris agrícoles, els treballadors de les fàbriques, i els rabassaires.

La plaça Pearson


Aquesta plaça deu el seu nom a l’enginyer canadenc que fou el principal impulsor de la coneguda fàbrica La Canadenca de Barcelona, així com del ferrocarril que arribà a Rubí. Als anys 20 es col•locà la primera pedra d’un monument a la seva memòria (havia mort el 1915 en l’enfonsament del vaixell Lusitània, a la I Guerra Mundial), que tanmateix no s’arribà a construir mai. La plaça, però, és coneguda també com la plaça del Domènech, ja que on ara hi ha l’edifici que fa cantonada amb els carrers Prim i Balmes hi havia hagut, de 1882 a 1973, el teatre-cinema Domènech, que pren el nom dels qui el pagaren, la família de can Domènech, a la vora del Puigmadrona. Fou un edifici molt peculiar i popular que havia acollit multitud d’actes culturals, teatre, projeccions de pel•lícules i més. Malauradament, fou enderrocat.

Estació de ferrocarrils de Rubí al primer terç del segle XX

· Estació de ferrocarrils de Rubí al primer terç del segle XX


Antiga Estació

· Antiga Estació


Cases Muncunill

· Casetes modernistes de Lluís Muncunill


Casa Imbert

· Casa Imbert



[CASTELLANO]


El geoescondite se encuentra en la plaza Pearson, a la cual se puede llegar en transporte público (FGC – S5, S1, Estación Rubí), o en vehículo privado. Desde la misma plaza podréis descubrir el patrimonio arquitectónico modernista que alberga. Por favor, tener cuidado con los geomugglers cuando cojáis y retornéis el caché en su sitio. Esperamos que disfrutéis de vuestra experiencia.

La ciudad de Rubí


Rubí es una ciudad del Vallès Occidental con más de 72.000 habitantes. Es cabeza de partido judicial y posee una superficie total de 33 km2, se encuentra a 23 km de Barcelona y a 123 m sobre el nivel del mar. Sin embargo, entre todas estas cifras destaca su valor humano, el de todas les personas que han vivido y viven en la ciudad. Los y las rubinenses, gracias a su trabajo, esfuerzo y estima hacia la ciudad han generado el crecimiento del patrimonio cultural, histórico, artístico y social. Año tras año hemos construido, entre todos y todas, una identidad propia que nos une y que hace de Rubí una ciudad especial: una ciudad dinámica, abierta y acogedora.

Rubí Modernista 1 - La Plaza del Doctor Pearson


Comenzamos esta serie “Rubí modernista” en la plaza del Doctor Pearson. Este lugar tiene una gran importancia en el desarrollo del Rubí modernista de principios del siglo XX. Para conocer el motivo nos tenemos que situar en el contexto histórico de Rubí de ese momento:

Un poco de historia – Rubí a principios del siglo XX


A principios del siglo XX Rubí es una villa tranquila donde las clases altas barcelonesas mandan construir sus mansiones. Buscan sensaciones exóticas y disfrutar de unas vacaciones agradables entre los viñedos rubinenses. Por otro lado, los nuevos ricos rubinenses que han vuelto de hacer fortuna en las Américas también mandan construir sus torres.

Rubí a principios del siglo XX era una villa básicamente rural, pero la filoxera acabó con la mayoría de las viñas y provocó un ambiente de miseria tal que la solución para muchos rubinenses fue la emigración a América latina.

No podemos hablar de crecimiento demográfico en Rubí si no hablamos de la llegada del tren, hecho que provocó un gran cambio en la mentalidad colectiva. Rubí se abre al exterior y mejoran las comunicaciones con Barcelona. Este es uno de los factores de crecimiento de la población a partir de 1918. La etapa de prosperidad siguiente provoca el aumento de la población de la villa de 4.429 habitantes en 1910 hasta 6.623 habitantes en 1930.

Dentro de esta población encontramos diversos grupos sociales: los fabricantes, los terratenientes “de toda la vida”, una clase media formada por menestrales, tenderos, artesanos y pequeños propietarios agrícolas, los trabajadores de las fábricas y los rabassaires.

La Plaza Pearson


Esta plaza debe su nombre al ingeniero canadiense que fue el principal impulsor de la conocida fábrica “La Canadiense” de Barcelona, así como del ferrocarril que llegó a Rubí. En los años 20 del siglo XX se colocó la primera piedra de un monumento en su memoria (había muerto en 1915 en el naufragio del barco Lusitania, en la I Guerra Mundial), que nunca se llegó a construir. La plaza también es conocida como plaza del Domènech, ya que donde ahora está el edificio en la esquina de las calles Prim y Balmes, hubo de 1882 a 1973 el teatro-cine Domènec, que toma el nombre de quienes lo pagaron: la familia de can Domènech, cerca del Puigmadrona. Fue un edificio muy peculiar y popular que había acogido multitud de actos culturales, teatro, proyecciones de películas y más. Lamentablemente fue derribado.


[ENGLISH]


The geocache is located in the Pearson Square, where you can go either by public transportation (FCG – Rubí station –S1, S5) or by car. From this square you can find a few modernist buildings. Please be very careful with geomugglers especially when taking and returning back the cache. We hope you enjoy the experience.

Rubí city


Rubí is a town located in Vallès Occidental County with a total population of 72.000. It is a judicial district seat and has a total area of 33 square kilometres. It is 23 km away from Barcelona and at 123 m above sea level. However, among all those figures, we can highlight its human value from all people who has lived and live there. Rubí citizens, thanks to their hard work, effort and passion towards the town, have generated cultural, historical, artistic and social heritage grown. Year over year, among all, we have built a particular identity that keeps us together and makes Rubí a special town: dynamic, open and cosy.

Rubí Modernista 1 - Doctor Pearson Square


This cache is the start of a series called “Rubí modernista”. We begin it in Doctor Pearson square. That place is crucial for the modernist Rubí development at the beginning of XX century. In order to understand it we need to deep in the Rubí historical context in that moment:

A piece of history – Rubí at the beginning of XX century


Rubí was a quiet village at the beginning of XX century. Rich people from Barcelona started building their own country houses. They were, mainly, looking for exotic experiences, and they wanted to spend pleasant holidays among Rubí vineyards. On the other hand, some Rubí citizens were coming back from America, where they became rich after several years of prosperity there. They also wanted to build nice houses.

Rubí was a rural village at the beginning of XX century, but phylloxera killed most vineyards and prompted a poor environment so that, emigration to Latin America was the solution to overcome it, for many Rubí citizens.

The train arrived at Rubí on 1918, what caused a big change on collective mindset. Rubí opened a channel with other cities. Particularly there was a big improvement in the communications with Barcelona. This is one of the key demographic factors that allowed population to grow from 4.429 inhabitants in 1910 till 6.623 inhabitants in 1930.

Pearson Square


That square takes its name from the Canadian engineer that established La Canadenca, a well known electricity factory in Barcelona. He also fostered the train arrival to Rubí. In the 1920s they started building a memorial monument (he died in 1915 in a naufragio, in the I World War), that never was finished. That square is also known as Domenech square, because there were a building, from 1882 to 1973, with a theatre and cinema. That building was paid by Domenech family, coming from a place close to Puigmadrona. Unfortunately that building was destroyed.


Additional Hints (No hints available.)