Skip to Content

<

Taavetin asema

A cache by hsandhill Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/22/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Lahden-Viipurin rataosa avattiin liikenteelle 11. 9. 1870. Samana vuonna valmistui Taavetin asemarakennus Knut Nylanderin piirustusten pohjalta. Taavetin asema purettiin melko uutena. Knut Nylanderin seuraaja Bruno Granholm suunnitteli vuonna 1905 tilalle jugendtyylisen aseman, jonka tyypilliset koristeaiheet, esimerkiksi hieno ”kattoratsastaja”, ovat vuosien saatossa osittain hävinneet. Rakennuksen perushahmo on kuitenkin jäljellä. Rakennuksen itäosassa sijainnut asemapäällikön asunto-osa on purettu pois.

Taavetin asema on kokenut paljon olemassaolonsa aikana. Aluksi aseman seinässä komeili ruotsinkielinen Davidstad. Vuonna 1897 vaihtui nimeksi Taavetti ja sen venäjänkielinen muoto. Vuoden 1918 tapahtumien yhteydessä asemalla pitivät punaiset päämajaansa ja asevarastoaan. Aseellista taisteluakin alueella käytiin. Noin kilometri pohjoiseen tapahtui yhteenotto, jossa kaatui jääkäri Lauri Pelkonen. Hän oli ensimmäinen vuoden 1918 taisteluissa kaatunut jääkäri.

Talvisodan ja jatkosodan vuosina asema eli vilkkaan liikenteen aikaa. Taavetin rautatieasema tuli tutuksi jatkosodan aikana kymmenille tuhansille suomalaisille, virolaisille ja saksalaisille sotilaille. Alueella koottiin joukkoja ja asemalta lähdettiin rintamaa kohti. Läheisen Salpalinjan rakentaminen toi myös paljon liikennettä. Sotien aikana rata ja asema olivat tietenkin pommitusten kohteina. Rata ja monet lähitaloista saivat kohtalokkaita osumia, mutta asemarakennus säästyi pommituksien tuhoilta.

Rautatieasemat olivat ennen maaseudulla perinteisiä ihmisten kokoontumispaikkoja. Arkipäivisin käytiin katsomassa vain iltajunat, mutta pyhäisin oltiin junalla, kuin junalla ”päästämässä” junia. Aseman ympärillä oli Taavetin keskusta. Täällä oli mm. kauppoja ja pankkeja. Taavetin rautatieaseman seudun hiljentyminen alkoi näkyä kaikkein selvimmin1960-luvun jälkeen, kun reilun kilometrin verran asemalta koilliseen Linnalantien varteen alkoi muotoutua Luumäen pitäjälle uusi keskuspaikka. Toistaiseksi viimeinen matkustajajuna pysähtyi illalla 3.9. 2006. Päättäjille on tehty vetoomuksia, että ”Junalla Taavettiin-junaan Taavetista” päästäisiin edes kerran päivässä.
Lähde: ”Rakas on meille tämä pitäjä. Kuvia ja tarinoita Luumäeltä”. Toimittaneet:Pentti Pien-Inkeroinen, Eero Kangas, Pekka Siiropää ja Hilkka Suoanttila-Tuuva.

Karttapaikan karttaan on merkitty muistomerkki aseman ”puistoon”. Sellaista on turha sieltä hakea. Kartan valmistaja on jälleen lahjakkaasti sotkenut Luumäen ja Taavetin. Luumäen asemalta patsas löytyy.

Radalle ei tarvitse, eikä saakaan mennä, eikä aitoja ylittää. Kätkössä ei ole kynää.
Navi: Luumäki (Taavetti), Asematie. Ajele varovasti, routavaurioita.

At Taavetti railway station the last passenger train stopped 3. September 2006. Now they rush by with very high speed. You don’t need to go to the track or cross the fences. Please take your own pen with you. Drive carefully.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

1,029 Logged Visits

Found it 1,004     Didn't find it 19     Write note 3     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 11 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.