Skip to Content

This cache has been archived.

TouMama: Taas hyllylle! Oma MS-tautini on kuin tämä purkki: välillä menee hyvin ja yhtäkkiä on vain kuoret jäljellä, jos niitäkään. Laitan tämän purkin arkistoon. Kiitokset siellä käyneillä!

More
<

MS -Salonkikelpoinen sairaus

A cache by TouMama Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/24/2013
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Helppo kaupunkikätkö logattavaksi vaikka pyörätuolista käsin.
Maailman MS-päivää vietetään 29.5. Kätkö sijaitsee Turun MS-yhdistyksen toimitilan nurkilla, Itäinen Pitkäkatu 68.

MS-tautia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Se on Suomessa nuorten aikuisten yleisin vakava neurologinen sairaus. Diagnoosi tehdään tavallisesti noin 20–40-vuotiaana. Sairastuminen alle 16 tai yli 60 vuoden iässä on harvinaista. MS on yleisempi naisilla kuin miehillä, noin kaksi kolmasosaa sairastuneista on naisia.
 
Taudin syntymekanismi on edelleen epäselvä, mutta sekä perintö- että ympäristötekijöillä tiedetään olevan merkitystä. MS-tauti ei ole perinnöllinen sairaus eikä diagnoosia voida nyt tai tulevaisuudessa tehdä geenitestin perusteella. Nykytietojen mukaan monet melko tavalliset virukset ja bakteerit saattavat johtaa taudin puhkeamiseen, jos henkilöllä on perinnöllinen alttius siihen. Vielä ei tiedetä, miksi joku sairastuu ja toinen ei. Viimeaikaisissa tutkimuksissa jollakin tavalla vaikuttaviksi tekijöiksi ovat nousseet mm. lapsuusiän infektiot, UV-säteily ja D-vitamiini sekä syntymäkuukausi.

MS on etenemistavoiltaan monimuotoinen. Sairauden kulku on alkuun aaltoileva 85 prosentilla. Pahenemisvaiheita tulee ja menee. Välillä voi olla pitkiä oireettomia kausia. Noin puolella sairaus muuttuu eteneväksi parinkymmenen vuoden kuluessa. Arviolta 15 prosentilla sairauden kulku on alusta pitäen etenevä. Tällöin taudin oireisto lisääntyy tasaisesti, ilman pahenemisvaiheita.

MS-taudin kulkua voidaan hidastaa lääkkeillä. Myös useimpiin MS-taudin on olemassa lääkehoitoja. Sairauden etenemistä hidastava lääkehoito kannattaa aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, koska lääkkeet vähentävät pahenemisvaiheiden määrää ja sairauteen liittyvän haitan kertymistä. Alusta pitäen etenevään eli primääristi progressiiviseen MS-taudin muotoon käytössä olevat etenemistä hidastavat lääkkeet eivät tehoa lainkaan.
 
Arviot MS-taudin vaikutuksesta elämän pituuteen vaihtelevat. Tanskalaisen tutkimuksen mukaan ilman lääkitystä se lyhentää odotettavissa olevaa elämän pituutta keskimäärin 7–10 vuotta, saman verran kuin jos polttaisi askin tupakkaa päivässä. Elinikään vaikuttavat myös samat elämäntapa- ja ympäristötekijät kuin väestöön yleisestikin.
 
MS-tauti on sekä oireiltaan että etenemistavoiltaan monimuotoinen eikä kukaan voi taata, miten kenenkin kohdalla tulee käymään. Epävarmuuden sietäminen onkin keskeisin tekijä MS-taudin kanssa elämisessä. Pitää uskaltaa haaveilla ja suunnitella, mutta toisaalta varautua myös vaihtoehtoisin suunnitelmin. Sairaus pitää ottaa huomioon, mutta mielenkiinto pitää kohdistaa elämiseen.

MS-liitto toimii multippeliskleroosia ja eteneviä harvinaisia neurologisia sairauksia sairastavien ja heidän läheistensä hyväksi. MS-liiton ytimenä on samankaltaisia kokemuksia ja tarpeita jakavien ihmisten verkostoituminen ja vertaistuki. Sen mahdollistavat etenkin MS-liiton 24 jäsenyhdistystä.
 

Lisää tietoa MS-taudista www.ms-liitto.fi
 

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

154 Logged Visits

Found it 132     Didn't find it 11     Write note 1     Archive 1     Needs Archived 1     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.