Skip to content

Bzzzz Mystery Cache

Hidden : 7/14/2013
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Deze mystery gaat over de Bijen:

Lees alles goed,  mogelijk staan hier ook een paar antwoorden tussen.

Veel plezier met het oplossen van de vragen.

 

Het leven van een werkster

De koningin legt eitjes in de cellen van de raat. Na drie dagen kruipt een larfje uit het eitje. Dit larfje wordt gevoed door de werksters en na zes dagen verpopt het zich: dan wordt de cel door de werksters met een dekseltje van was afgesloten. In de gesloten cel vindt de gedaanteverwisseling plaats. Eenentwintig dagen na het leggen van het eitje knaagt de jonge bij het wasdekseltje stuk en kruipt uit de cel. Het larfje is nu uitgegroeid tot een werksterbij. Ze heeft, zoals alle insecten, een kop, een borststuk en achterlijf, zes poten en vier vleugels. Direct nadat zij uit de cel is gekropen, begint haar werkzame leven. Haar eerste taak is het schoonpoetsen van cellen, enkele dagen later is zij ook in staat de nectar te bewerken. Na zes dagen kan zij jonge larven verzorgen en voeden. De arbeid gaat dag en nacht door, de werkster rust vrijwel nooit. Als de werkster vijftien dagen oud is, zal zij zo nu en dan bij de vliegopening gaan kijken en helpt daar ook bij de bewaking van de woning. Indringers zoals wespen of bijen uit andere volken worden verjaagd. Als zij 21 dagen oud is, vliegt de werkster voor de eerste maal uit om nectar en stuifmeel te verzamelen. Van de vroege morgen tot laat in de avond, zolang het licht is, de bloemen nectar geven en de buitentemperatuur boven de 10 graden is, vliegt zij uit. Informatie over nieuwe voedselbronnen wordt door middel van een bijendans aan de andere bijen doorgegeven. Door het zware werk en de enorme afstanden die de werkster aflegt slijten haar vleugels: ze vliegt op sommige dagen wel 250 km. Na ongeveer 800 km vliegen zijn haar vleugels versleten.

 

Bijenstand

Het bijenvolk is een sterke leefgemeenschap, de voortplanting is niet gericht op een enkele bij maar veeleer op het volk. Er moeten dus meer volken komen, en dat gaat zo: in het voorjaar groeit het aantal bijen in een volk. Veel planten bloeien dus er komt veel voedsel (nectar en stuifmeel) binnen. Op een gegeven ogenblik beginnen de werksters grotere cellen in de raten te maken en in deze cellen legt de koningin onbevruchte eieren. Uit deze eieren komen na 24 dagen de darren die na ongeveer een week geslachtsrijp zijn. Het wonderlijke is dat een dar geen vader heeft, maar wel een opa!

Als er eenmaal darren zijn, gaan de werksters langs de randen van de raten een aantal grote cellen maken: daar legt de koningin een normaal bevrucht eitje in. Als na drie dagen het larfje uit het eitje kruipt, krijgt dit larfje bijzonder voedsel: de zogenaamde koninginnengelei. Dit eiwitrijke voedsel maken de werksters met behulp van nectar, stuifmeel en een bijzondere klier in hun kop. Deze larven groeien heel snel en verpoppen na zes dagen. Dertien dagen nadat de larve uit het ei is gekomen, wordt de nieuwe koningin geboren. Net voor haar geboorte waarschuwt de nieuwe koningin, door middel van bepaalde piepgeluiden, het zogenoemde tuten en kwaken, dat zij in aantocht is. De oude koningin vliegt met ongeveer de helft van het volk uit nadat de eerste koninginnecellen gesloten worden, dwz tussen 7 en 1 dag voor de geboorte van de jonge koninginnen, en zoekt een nieuwe woning. Dit noemen we het zwermen van de bijen, zo’n eerste bijenzwerm telt meestal 10.000 à 20.000 bijen. De bijen hebben zich voor het verlaten van de woning helemaal volgezogen met honing en kunnen niet gemakkelijk steken. In het gehalveerde volk komen nu binnen enkele dagen nog verschillende koninginnen uit en telkens verlaat de oudste, met de helft van het resterende volk, de kast om een nieuwe woning te zoeken. Op deze manier splitst het volk zich op in 3 tot 6 volken. De volken beginnen in hun nieuwe woning direct met het bouwen van raten, de nieuwe koninginnen maken na ongeveer 3 tot 15 dagen hun bruidsvlucht. In de namiddag vliegen zij uit en begeven zich naar een plaats waar de darren zich verzameld hebben. De darren achtervolgen haar en alleen de snelsten kunnen met de koningin paren, dit gebeurt tijdens de vlucht. Na de paring sterft de dar. De koningin paart met 10 tot 20 darren en heeft dan voldoende sperma voor haar leven dat maximaal 5 jaar duurt. Als de bevruchte koningin terugkeert, blijft zij verder in de woning en ongeveer twee tot drie dagen later begint zij met het leggen van de eitjes. De koningin kan in het hoogseizoen tot 2000 eitjes per dag leggen, wat ongeveer het dubbele van haar eigen gewicht is, zodat het volk snel uitgroeit tot een gemeenschap van 40.000 tot 70.000 werksters.

De honing

Bijen maken de honing van de nectar die zij verzamelen op de bloemen. Planten produceren suikerhoudende plantensappen waaronder nectar, die wordt gevormd in de honingklieren van de bloem. De bij verzamelt de nectar in haar honingblaas, daarin worden bepaalde stoffen toegevoegd en begint het omzettingsproces. Als de bij in haar woning komt, wordt de nectar in de cellen van de raat gedeponeerd en vervolgens door andere bijen verder bewerkt. De bijen zorgen ervoor dat de nectar indikt en onder invloed van de enzymen uit de honingblaas ontstaat zo de honing.

Als het suikergehalte van de honing hoog genoeg is (>80 %), zal de honing niet meer bederven en worden de cellen door de werksters afgesloten met een wasdekseltje. Zo is de honing bijna onbeperkt houdbaar en beschikbaar op momenten dat de bijen hem nodig hebben. De smaak en de geur van honing worden bepaald door de aromatische stoffen in de planten. Er zijn verschillende soorten, zoals heidehoning, lindehoning, koolzaadhoning, zomerhoning, klaver, acacia enzovoort.

Bijen zorgen ook voor andere producten,  wij noemen dat bijproducten.

Dit is zo`n bijproduct: pollen

Wat zijn bijenpollen?

Bijenpollen is een bijproduct dat gemaakt wordt door bijen. Pollen is Engels voor stuifmeel. Het stuifmeel wordt door bijen uit bloemen gehaald. Er wordt dus niet alleen nectar, maar ook stuifmeel door bijen verzameld. De bijen nemen het stuifmeel mee naar hun nest. Een werkerbij bewerkt en mengt het stuifmeel met het verzamelde nectar. Hierdoor ontstaan er stuifmeelkorrels: de bijenpollen. Bijen gebruiken deze bewerkte pollen als een rijke voedselbron van eiwitten, vetten en vitaminen.

 

Verschillende bijenpollen

Het bewerkte stuifmeel zal in verschillende delen van de wereld verschillende voedingsstoffen opleveren. Dit komt omdat verschillende soorten bloemen verschillend soort stuifmeel leveren. Alle bijenpollen bevatten heel veel gezonde stoffen. Als je pollen koopt, is het goed om af en toe te variëren van herkomst. Op deze manier krijg je altijd van alles iets!

Bijenpollen zijn gezond voor je!

Het stuifmeel dat door bijen bewerkt is tot pollen bevat veel gezonde stoffen. Ze zitten barstensvol met gezonde antioxidanten, vitaminen en mineralen. Waar de pollen allemaal goed voor zijn? Dat lees je hieronder.

Verhoog je weerstand

Je weerstand wordt sterker wanneer je de pollen in je dagelijkse (gezonde) voeding toevoegt. De pollen bevatten eiwitten, aminozuren, vitamine B, C, D, E, bètacaroteen en mineralen zoals calcium, magnesium en selenium. Een sterke weerstand heb je nodig om sterk en gezond te blijven zodat virussen en ziektekiemen uit je lichaam blijven.

Krijg meer energie!

Door elke dag bijenpollen te eten, krijg je meer energie. Vooral sporters gebruiken de pollen voor extra energie en het werkt licht ontstekingremmend.

 

We behandelen nog een bijproduct genaamd Propolis.

Wat is propolis?

Propolis is een bruinig, lijmachtig bijproduct dat door bijen gemaakt wordt. De helft van dit bijproduct bestaat uit hars en de andere helft uit etherische oliën en stuifmeel. Het hars halen de bijen uit bloemen en bomen. De bijen maken van dit hars het waardevolle, lijmachtige product.

Waar gebruiken bijen propolis voor?

Natuurlijk maken de bijen dit product niet voor niets! In de bijenkorf wordt dit bijproduct goed gebruikt! Het werkt namelijk als een soort kit. Alle randjes en kleine gaatjes worden dicht gekit met deze bruinige lijm. De grotere gaten worden dichtgemaakt met bijenwas. Verder verstevigt het de bijenkorf, voorkomt het dat er parasieten en virussen in het nest komen en zorgt het ervoor dat de korf niet vibreert. De bijen gebruiken dit dus niet om te eten. Voor mensen is het wel eetbaar en ook nog eens heel gezond.

Wat kan propolis voor jou doen?

Naast de  verschillende genezende eigenschappen, heeft het een ontsmettende werking en zit het vol met antioxidanten. Van alle bijproducten, bevat propolis veruit de meeste antioxidanten! Antioxidanten kan je lichaam altijd goed gebruiken om slechte, giftige stoffen mee te bestrijden.Dit product kan je gebruiken voor allerlei kwaaltjes zoals onder andere maagzweren en ontstekingen. Of gewoon om je gezondheid op peil te houden!

Er is heel veel over propolis te vertellen maar dat doen we niet, omdat we niet willen dat er mensen zijn die er mee gaan experimenteren, neem uw verantwoording en doe nooit iets zonder uw doktor te infomeren.

De bijenwas zijn we niet vergeten, ook is er heel veel te vertellen over Koninginnegelei, het maken van wijn en natuurlijk goede hoestdrank.

Maar je moet toch ergens stoppen en met de vragen beginnen.

Maar een lekkere tip wil ik u nog graag geven, en dat is honing met kaneel eet smakelijk.

Vraag 1

Na hoeveel dagen kruipt een larf uit het eitje?        A.   na 2 dagen - 4

                                         Antwoord is : A          A.   na 3 dagen - 7

                                                                         A.    na 5 dagen - 11 

Vraag 2

Tot hoeveel graden mag je honing verwarmen?       B.      25 graden - 12

                                          Antwoord is: B          B.     30 graden - 6

                                                                          B.     40 graden - 5

 

Vraag 3

Hoeveel Koninginnen zitten er in een kast?          C.  1 Koningin - 16

                                          Antwoord is: C         C.  1 Koningin en een jonge koningin - 18

                                                                        C.   2 Koninginnen - 7

Vraag 4

Hoe oud kan een koningin worden                        D.  3 jaar - 16

                                         Antwoord is:  D          D.  4 jaar - 8

                                                                         D.  5 jaar - 14

 

Vraag 5

Welke functie heeft de Dar                                   E.   schoonhouden van de raat - 10

                                        Antwoord is: E            E.    bevruchten Koningin - 4

                                                                         E.   bewaken bijenkast - 8

Vraag 6

Welke honing kristalliseert  minder snel                 F. tijmhoning - 15

                                        Antwoord is: F             F.  bloemenhoning - 14

                                                                          F. acaciahoning - 12

Vraag 7

Hoe oud is een werkster als zij voor het eerst uitvliegt?                    G.  11  dagen - 3

                                        Antwoord is: G                                     G.  21  dagen - 5

                                                                                                   G.  31  dagen - 7

Vraag 8

Waar maken bijen honing van?                                H.   pollen - 6

                                        Antwoord is: H               H.  nectar - 8

                                                                            H.   honing halen ze uit bloemen - 9

Vraag 9

Hoe hoog moet het suikergehalte zijn voor dat de bij de

Cellen afsluit.                                                        I.  60% - 7

                                        Antwoord is: I                I.  70% - 3

                                                                            I.  80% - 5

Vraag 10

Wat gebeurt er als bijen steken?                            J.  Ze gaan dood - 18

                                        Antwoord is: J               J.  Angel groeit weer aan - 12

                                                                            J.  bijen steken niet dat zijn darren - 4

 

 

Vraag 11

Hoeveel ogen heeft een bij?                                    K.  3 - 8

                                        Antwoord is: K              K. 5 - 15

                                                                           K.  6 - 16

Vraag 12

Welke dans maakt een bij                                     L.  rondedans - 10

                                        Antwoord is: L              L.  De spiraaldans - 14

                                                                           L. de bijenwals - 12

Vraag 13

Hoeveel eitjes legt de Koningin  op een dag?           M.  2000 - 3

                                       Antwoord is: M              M.  3000 - 4

                                                                           M.  3050 - 2

Vraag 14

Hoeveel poten heeft een bij?                                   N.  2 - 16

                                       Antwoord is: N               N.  4 - 7

                                                                           N.  6 - 18

Hier onder komt de berekening:

N52 0 A-B. C*D*E+F+G

E005 H*I.  J*K*L/M+N+11

Je kunt de antwoorden van de puzzel controleren op GeoChecker.com.

Additional Hints (Decrypt)

Uvre xhag h ehfgvt natryf irejvwqrera.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)