Skip to content

Monaryggen EarthCache

Hidden : 3/17/2014
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:






Da innlandsisen trakk seg tilbake mot slutten av istida, kunne den stoppe i flere hundre år av gangen, den kunne også gjøre nye framrykkinger for så igjen å trekke seg tilbake. Klimaforverring førte til at isen rykket fram og da skjøv breen leira foran seg.



Der iskanten ble liggende stille, samlet det seg opp materiale som isbreen førte med seg fra innlandet: Stein, grus, sand og leirepartikler. Israndavsetninger eller endemorene kalles slike avsetninger, som dels er avsatt på land, dels i havet. Når så isen trakk seg videre tilbake, ble disse avsetningene liggende igjen som svære voller i landskapet. Senere har disse avsetningene blitt påvirket av hav og nedbør, slik at på overflaten ligger det groveste materialet igjen.

Etter som innlandsisen smeltet, ble innlandsisens tyngde mindre og presset mot land avtok, landet hevet seg. Etter hvert dukket også raryggen opp av havet, først bare som spredte øyer, men etter hvert som en mer sammenhengende rygg



Da isen sto like sør for Øyeren, oppsto et stort delta foran en mektig breelvsom spylte ut store mengder sand og grus fra iskanten. De mektige avsetningene dannet den enorme Monaryggen rett nord for Mysen.

Raet ble dannet ved slutten av siste istid for
10 000 år siden. Mona-ryggen har veldige dimensjoner, ryggen er godt og vel 3 km lang og ligger 140-208 moh.



Mona er som de andre deltaene blitt avsatt i havet kloss forran breen og har – hva den dog er alene om- etterhånden nådd helt opp i havflaten. At det er samlet så meget grus akkuratt her, beror på at den aktuelle breelven har munnet ut på noenlunde samme plass gjennom flere år.

Monaryggen er et majestetisk monument fra istiden. Men sin flotte beliggenheten i to kommuner gir den alle besøkende en unik utsikt over Eidsbergdalen med Glomma i det fjerne. Dermed får alle et visuelt bilde av hvordan isen skapte naturen.



Det store raet Monaryggen ligger idag på begge sider av den nye E18 ved Mysen i Østfold (Brennemoen-området)

Raet på Brennemoen danner grense mellom Trøgstad og Eidsberg kommuner.



Spørsmål:
1. Finnes det spor her enda, som viser at Mona ryggen har vært under vann?
2. spesial verktøy attributtene = kikkert I enkelte steder av Mona ryggen hentes det ut sand. I disse bruddene kan du se lag delingene. I hvilken retning kan du se slike lag delinger herfra ?
3. Beskriv hvordan disse lagene ble til ?
4. Anslå hvor tykke de forskjellige lagene er ?


NB! Om du ønsker å legge ved bilde i loggen er det hyggelig, men på se at du ikke får med noe som avslører svarene. Slike bilder vil bli slettet uten kommentar!

Du kan logge med en gang svar er sendt CO.
Om det er spørsmål vedr. dine svar tar CO kontakt.

TinkaB Mail

Logging uten svar til CO blir slettet uten kommentar.


Spesial verktøy = kikkert




Additional Hints (No hints available.)