Skip to content

Schrijvers en dichters in Sinnevelt Multi-Cache

This cache has been archived.

Ioverbeek: Helaas, voor de tweede keer weg. Waarschijnlijk vinden kinderen in de buurt hem te leuk.

More
Hidden : 8/15/2013
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze multi betreft een korte wandeling door de wijk Sinnevelt. Tijdens de wandeling worden bij de verschillende waypoints vragen gesteld. Deze leveren antwoorden op voor de eindcoördinaten. Sommige antwoorden moet je zoeken op internet, anderen alleen op het betreffende waypoint.

Vergeet geen pen mee te nemen! 


Schrijvers en dichters in Sinnevelt

 

De wijk Sinnevelt in Haarlem-Noord waar je doorheen gaat lopen, heeft veel straatnamen van dichters en schrijvers uit de periode van de Moderne Letterkunde.

Na 1880 ontstond er een nieuwe stroming in de literatuurwetenschap: het naturalisme (1880-1900). Deze stroming was een uitvloeisel (of volgens sommigen: onderdeel) van het literaire realisme (1840-1880) en wordt gezien als een rechtstreekse tegenreactie op de romantiek (1820-1840).

Grote verschillen tussen de toenmalige romantische tendens enerzijds en het realisme en naturalisme anderzijds zijn de thematiek, weergave en benadering.

Terwijl de romantische kunstenaar vaak het idealistische, bovennatuurlijke en fantastische behandelt, richten de realisten en naturalisten zich op het alledaagse. In de romantiek staan de held en de kunstenaar centraal, bij het realisme en naturalisme wordt dat de man in de straat, de arbeider. De romanticus uit zijn ongenoegen met de werkelijkheid door deze te ontlopen, vlucht in het fantastische en verhevene en verheerlijkt het. De realist stapt van deze verheerlijking af, en keert zich naar de realiteit. De naturalist, op zijn beurt, toont zijn ongenoegen met de maatschappelijke toestanden.

Het centrum van het naturalistisch kunstwerk is het personage in zijn milieu. Dit personage is zwak en vaak ziek, verveeld, somber, decadent. De naturalistische kunstenaar behandelt vaak de ontnuchtering, teleurstelling en ondergang van dit personage, evenals de kwalijke gevolgen daarvan op zijn omgeving. Terwijl dit in het realisme zou gebeuren als een vlakke weergave, staat het naturalisme ook voor een wetenschappelijke onderbouw en studie. Terwijl in de romantische literatuur het goede het opnam tegen het slechte, en deze respectievelijk beloond en bestraft werden, valt deze tegenstelling en duidelijkheid weg in de naturalistische. Het wereldbeeld gaat van zwart-wit naar (donker)grijs.

 

Start van de wandeling:

 

Waypoint 1: N52° 24.570 E 004° 38.517

Frans Netscher

Netscher ontdekte het Franse naturalisme en correspondeerde met enkele Franse auteurs die dit genre beoefenden, zoals Émile Zola. Rond 1884 wijdde hij een aantal artikelen aan het naturalisme, maar De Gids (een algemeen cultureel en literair tijdschrift) weigerde ze, wat zijn aversie tegen de gevestigde literaire elite van die dagen vergrootte. Het verzoek om mee te werken aan een op te richten tijdschrift, De Nieuwe Gids  geheten, waarin nieuwe literaire stromingen tot gelding konden komen, kwam Netscher dan ook zeer gelegen.

Opdracht 1 Welke nummer staat op de elektriciteitskast? Stapeltel. = A 

 

Waypoint 2: N52° 24.520 E 004° 38.579

Willem Gerard van Nouhuys

Van Nouhuys schreef toneelstukken als Goudvisje, De Sterkste, Eerloos en In kleine kring. Van Nouhuys behoorde tot de eerste critici van Louis Couperus (hem treffen we later in deze wandeling). 

Opdracht 2 Welke nummer heeft deze lantaarnpaal? Stapeltel. = B  

 

Waypoint 3: N52° 24.428 E 004° 38.382

Marcellus Emants

http://www.historici.nl/Onderzoek/Projecten/BWN/lemmata/bwn1/images/EMANTS.jpg

 

 

Emants wordt gezien als voorloper van de Tachtigers (o.a. dichters: Kloos, Verwey, Gorter en Van Deyssel). Hij deelt hun visie op de autonomie van de kunst (tegen moralisering), maar voelt zich niet aangetrokken tot hun uitbundige taalgebruik. "Ik heb altijd willen hebben, dat, als ik een boek las, ik zoo min mogelijk van de woorden merkte."

Opdracht 3 Welk boek van Marcellus Emants begint met de zin: “Mijn vrouw is dood en al begraven.”? Tel het aantal letters van de titel en stapeltel. = C 

 

Waypoint 4: N52° 24.445 E 004° 38.320

Louis Couperus

http://www.literatuurgeschiedenis.nl/afbklein/lg_415.jpg

 

 

 

Couperus schreef in 1889 zijn debuutroman “Eline Vere”, die hem in één keer beroemd maakte.

Opdracht 4 “Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan” is ook één van de bekende romans van Louis Couperus. Wanneer is deze roman gepubliceerd? Stapeltel dit jaartal. = D 

 

Waypoint 5: N52° 24.411 E 004° 38.234

Top Naeff

afbeelding van Naeff, Anthonetta

 

 

Anthonetta Naeff was een schrijfster. In 1900 publiceerde ze haar bekendste boek, "School-idyllen". Ondanks het tragische einde is het een humoristisch meisjesboek waarmee zij haar naam onmiddellijk vestigde en waarvan het succes haar haar verdere leven vergezelde. Haar naam leeft onder meer voort in de Top Naeff-prijs, die onregelmatig wordt uitgereikt aan de beste afstuderende(n) aan de Amsterdamse Theaterschool.

Opdracht 5 Zoek en noteer de E en F. 

 

Waypoint 6: N52° 24.461 E 004° 38.144

Herman Heijermans

 

 

 

Herman Heijermans was een toneelschrijver. Daarnaast schreef hij ook honderden kleine verhaaltjes (Falklandjes, ontleend aan zijn pseudoniem Samuel Falkland). Een ander pseudoniem dat hij gebruikte was Koos Habbema.

Opdracht 6 Welk bekend toneelstuk schreef hij in 1900? Stapeltel de waarde van de eerste letter van de titel. = G 

 

Waypoint 7: N52° 24.563 E 004° 38.310

Jacques Perk en Willem Kloos

http://www.literatuurgeschiedenis.nl/afbklein/lg_413.jpg

http://www.dbnl.org/tekst/perk003frws01_01/perk003frws01ill01.gif

 

 

 

Jacques Perk was een dichter. Hij overleed al op 22-jarige leeftijd. Zijn sonnettenkrans Mathilde, uitgegeven door Willem Kloos, vormde de opmaat voor de vernieuwende Beweging van Tachtig in de Nederlandse literatuur.

Willem Kloos legde de nadruk op het op persoonlijke wijze weergeven van emoties door de dichter. Een veel geciteerde "slogan" van Kloos is “dat kunst de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie moet zijn”. Vorm en inhoud zijn onscheidbaar; het gaat om l'art pour l'art (kunst om de kunst).

Opdracht 7 Uit hoeveel regels bestaat een sonnet? Trek hier 11 vanaf. = H

 

Waypoint 8: N52° 24.640 E 004° 38.375

Jan Hendrik Leopold

http://www.kb.nl/sites/default/files/brusse_a_795_2.jpg

 

 

 

Jan Hendrik Leopold was een dichter en classicus. Hij was leraar klassieke talen. Met zijn leerlinge Ida Gerhardt, die als dichteres en lerares klassieke talen in zijn voetsporen trad, onderhield hij vriendschappelijke betrekkingen.

Opdracht 8 Wat is het onderwerp in hedendaags Nederlands van onderstaand gedicht van J.H. Leopold? Tel het aantal letters hiervan en stapeltel. = I 

REGEN

 

De bui is afgedreven;

aan den gezonken horizont

trekt weg het opgestapelde, de rond-

gewelfde wolken; over is gebleven

het blauw, het kille blauw, waaruit gebannen

een elke kreuk, blank en opnieuw gespannen.

 

En hier nog aan het vensterglas

aan de bedroefde ruiten

beeft in wat nu weer buiten

van winderigs in opstand was

een druppel van den regen,

kleeft aangedrukt er tegen,

rilt in het kille licht...

 

en al de blinking en het vergezicht,

van hemel en van aarde, akkerzwart,

stralende waters, heggen, het verward

beweeg van menschen, die naar buiten komen,

ploegpaarden langs den weg, de oude boomen

voor huis en hof en over hen de glans

der daggeboort, de diepe hemeltrans

met schitterzon, wereld en ruim heelal:

het is bevat in dit klein trilkristal.

 

Gebruikte bronnen o.a.:

http://nl.wikipedia.org/wiki

http://www.dbnl.org/

 

De cache ligt op:  N 52° 2C.DIA E 004° HB.EGF

Succes!

Additional Hints (Decrypt)

obbz

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)