Skip to content

Kagerplassen boottrail 15 Traditional Cache

This cache has been archived.

Powerrrmoontje: Dit punt in archief omdat er een nieuw punt gemaakt wordt voor Ronde 3

More
Hidden : 8/5/2013
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Maak kennis met de mooie Kagerplassen. Het grootste aaneengesloten plassengebied van Nederland, zonder dat je bruggen en sluizen tegenkomt. Op iedere pagina zullen wij een ander onderwerp over of rondom de Kagerplassen toelichten. De caches zelf zijn eenvoudig te vinden. Bij een trail draait het tenslotte om puntjes en bij deze trail bovenal om genieten!

STATION RIJPWETERING


Station Rijpwetering is een voormalig spoorwegstation aan de spoorlijn Hoofddorp - Leiden Heerensingel. Het station werd geopend op 3 augustus 1912 en gesloten op 1 januari 1936.

Het stationsgebouw werd gebouwd in 1912 (type: Hesm I) en gesloopt in 1938.

Rijpwetering, een lintje huizen in de polder waar ternauwernood een bus stopt, had ooit zijn eigen station. Het stond aan de rand van het dorp, onder aan wat nu de zuidelijke afrit ‘Rijpwetering’ in de N445 is. Nog steeds kunnen mensen op die plek instappen, al beperkt zich dat tegenwoordig tot elkaars auto. Waar het station stond, is nu een provinciale carpoolplek. Druk is het er trouwens nog steeds niet. Slechts zelden laat een carpooler er zijn wagen achter.

Station RijpweteringStation Rijpwetering – of Rijp-Wetering zoals de HESM met haar voorliefde voor tussenstreepjes op de gevel liet zetten – was een mooi gebouw. Het had stijlvolle, hoge ramen, een fraai afgewerkte gevel en grappige, springerige uitbouwtjes. Ook de HESM was kennelijk wel tevreden over het ontwerp, want exacte kopieën verrezen in Nieuw-Vennep, Oude Wetering, Leimuiden en Roelofarendsveen. Toch rustte er geen zegen op dit stationstype. Vrijwel allemaal zijn ze betrekkelijk snel na de opheffing van de lijnen verdwenen.
In Rijpwetering gebeurde dat op een tamelijk gewelddadige wijze, kan overbuurman Henk Castelijn zich nog herinneren. Het gebouw werd in een paar stappen met springstof opgeblazen. ,,Ik was een jochie van vier, vijf jaar. Het moet dus 67, 68 jaar geleden zijn, maar ik weet het nog goed. Bij ons op het erf lagen van die grote brokken steen, door de ontploffing tientallen meters weggeslingerd.”
Het spoorhuis dat bij het station stond, heeft het iets langer volgehouden. Inmiddels is het ook verdwenen, legt zoon Leon Castelijn uit. ,,Het is een jaar of vijftien geleden gesloopt om plaats te maken voor een nieuw huis. Het was ook niet veel meer, toen.”
Ondanks alles zijn er ook in Rijpwetering nog tastbare herinneringen aan het spoor te vinden. Leon Castelijn vist ze met enige regelmaat uit de sloot tussen de provinciale weg en zijn boerderij annex Groene Hart Landwinkel. ,,Als we de sloot uitbaggeren, komen er vaak grote briketten steenkool naar boven. Soms tien, twintig centimeter groot. Kennelijk verloren bij het bijvullen. We vinden ze steeds minder, maar er zullen er ongetwijfeld nog wel een paar liggen.”

Even verderop is de route van de Haarlemmermeerlijnen, die tussen Oude Wetering en Leiden zo goed bewaard is gebleven onder de provinciale weg N445, eventjes niet meer met de auto te volgen. Het spoor leeft er nog wel voort, maar wie het wil narijden moet de Thalys pakken. Het ligt namelijk over een lengte van een kleine kilometer – tussen de ‘Zoutkeet’ bij Rijpwetering en de voormalig Halteplaats ‘Fransche Brug’ bij Roelofarendsveen – precies onder de spoordijk van de HSL.
Dat maakt dit stukje Zuid-Holland op zichzelf wel tot een bijzondere plek. Het is het enige deel van het Haarlemmermeerlijnen-tracé dat nog in gebruik is voor een reguliere treindienst, al zijn de kale rails waar de stoomtrein destijds over reed niet te vergelijken met het hightech-spoor van de HSL. De huidige reizigers zullen trouwens goed moeten opletten, willen ze het stukje spoor zien. Waar de oude stoomlocomotief vroeger minutenlang moest trekken en sleuren om zijn wagons de helling naar de hoge spoordijk bij Fransche Brug op te krijgen, raast de Thalys nu in een paar seconden voorbij.
Maar goed, de plek is uitstekend gemarkeerd. Daar waar de A4 zich voor de tweede keer tegen de HSL aanschurkt, even ten zuiden van de tunnel onder de Ringvaart… flits, dat was de Haa

FluisterbootBelangrijk: Het is onmogelijk deze trail te voet, per fiets of wadend te doen. Een enkele cache uit deze trail is wellicht wadend te doen, maar dit is dan wel voor eigen risico! Let erop dat de Kagerplassen op sommige punten erg diep kan zijn!

De trail is bedoeld per boot te doen. Geniet vooral van de mooie omgeving. Een enkele cache is wellicht met een opblaasboot bereikbaar. Ook dit is geheel voor eigen risico! Wij adviseren het gebruik van een stevige en stabiele boot die tegen een stootje kan.

Wij wensen een ieder heel veel plezier met deze trail!


Wil je een bootje huren? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Van roeiboot tot luxe sloep. Een voordelige en leuke middenweg is het huren van een fluisterboot.  Dit kan in Rijpwetering bij Stille Wateren b.v. (even googlen) Hier is ook avond- en nachtverhuur mogelijk!

 

Additional Hints (No hints available.)