Skip to content

Kız Kulesi / Maiden's Tower Traditional Cache

This cache has been archived.

shuppiluliuma: Cache sahibi daha önceki kontrol gerekliliğini belirten notuma cevap vermediğinden, Cache'i arşivliyorum.
Cache'i yeniden açmak veya bana e-posta yollamak isterseniz profilimdeki bağlantıyı kullanın (adıma tıklayarak ulaşabilirsiniz). Lütfen Cache adını ve GC numarasını da belirtin.

shuppiluliuma
Gönüllü Denetçi

More
Hidden : 9/29/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


 

[TR]

Kız Kulesi, hakkında çeşitli rivayetler anlatılan, efsanelere konu olan, İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapıdır.
Üsküdar'ın sembolü haline gelen kule, Üsküdar’da Bizans devrinden kalan tek eserdir. MÖ 24 yıllarına kadar uzanan tarihi bir geçmişe sahip olan kule, Karadeniz’in Marmara ile birleştiği yerde küçük bir ada üzerinde kurulmuştur. Bazı Avrupalı tarihçiler buraya Leander Kulesi derler. Kule hakkında pek çok rivayetler bulunmaktadır. Evliya Çelebi kuleyi şöyle tarif eder:
"Deniz içinde karadan bir ok atımı uzak, dört köşe, sanatkarane yapılmış bir yüksek kuledir. Yüksekliği tam 80 (seksen) arşındır. Sathı mesehası iki yüz adımdır. İki taraftan yerde kapısı vardır."
Bugün görülen kulenin temelleri ve alt katın önemli kısımları Fatih devri yapısıdır. Kulenin etrafındaki sahanlık geniş kaplanmıştır. Üstündeki madalyon halindeki bir mermer levhada, kuleye şimdiki şeklini veren Sultan II. Mahmut’un, Hattat Rasim’in kaleminden çıkmış 1832 tarihli bir tuğrası vardır. Kulenin Eminönü tarafı daha genişçe olup burada bir de sarnıç vardır.
İlk olarak Yunan döneminde bir mezara ev sahipliği yapan bu ada Bizans döneminde inşa edilen ek bina ile gümrük istasyonu olarak kullanılmıştır. Osmanlı döneminde ise gösteri platformundan, savunma kalesine, sürgün istasyonundan, karantina odasına kadar birçok işlev yüklenmiştir. Asli görevi olan ve yüzyıllardan beri varlığı ile insanlara, geceleri ise geçen gemilere göz kırpan feneri ile yol gösterme işlevini hiç kaybetmemiştir.Geçmişten geleceğe en çok da düşlere yol göstermektedir Kız Kulesi. Kız Kulesi 2000 yılında restore edilerek, artık çatal-bıçak seslerinin duyulduğu bir mekân haline dönüştürülmüştür. Kız kulesine ulaşım Salacak ve Ortaköy'den sandallarla yapılmaktadır.
Çok eski tarihi geçmişi olan Kız Kulesi, bir zamanlar, Boğazdan geçen gemilerden vergi alınmak maksadı ile kullanılmıştır. Kule ile Avrupa Yakası boyunca büyük bir zincir çekilmiş ve gemilerin Anadolu Yakası ile Kız Kulesi arasından geçişine(o zamanlar gemi boyutları küçük olduğu için geçebilmekteydi) izin verilmiştir. Bir süre sonra Kule, zinciri taşıyamamış ve Avrupa Yakasına doğru yıkılmıştır. Kuleden suyun içine bakıldığında yıkıntıları görülmektedir.
Antik Çağ'da Arkla(küçük kale) ve Damialis(dana yavrusu) adları ile anılan kule, bir ara da "Tour de Leandros"(Leandros'un kulesi) ismi ile ün yapmıştır. Şimdi ise Kız Kulesi ismi ile bütünleşmiş ve bu ismi ile anılmaktadır.
Kız Kulesi ile ilgili pek çok efsane anlatılmaktadır. Bunlardan biri Leandros Efsanesidir, efsaneye göre, Leandros adlı bir genç Afrodit’e bağlı Hero adlı bir rahibeye aşık olur. Ama aşk Hero’ya yasaktır. Hero Kız Kulesi’nde yaşar. Leandros, her gece onu görmek için yüzerek Kule’ye gelir. Hero’da onun Kule’yi bulması için ateş yakar. Her gece bu şekilde buluşurlar. Fırtınalı bir gecede Hero’nun yaktığı ateş söner. Ve Leandros Boğaz’ın serin sularında yolunu kaybeder ve ölür. Bunu duyan Hero acıya dayanamayıp intihar eder.
Diğer bir efsane ise Prenses Efsanesidir, vaktiyle bir falcı, şehrin kralına; kızını bir yılanın zehriyle öleceği kehanetinde bulunur. Kızını çok seven kral, kızını korumaya almak için Salacak açıklarındaki kayalıklara bir kule inşa ettirir ve kızını bu kuleye yerleştirir. Günlerden bir gün, şehirden kuleye gelen bir meyve sepetinden çıkan yılan, kızı sokar ve kız ölür.
En son anlatılan hikaye ise Osmanlı Dönemi ile ilgilidir. Battal Gazi`nin askerleri ile Kızkulesi`ne baskın yaparak kuleye saklanan hazinelerin ve Üsküdar Tekfuru`nun kızını kaçırdığı ile ilgili hikayedir. Battal Gazi tekfurun kızı ve hazinelerini aldıktan sonra Üsküdar`dan atına atlayıp oradan uzaklaşmıştır. Çokça bilinen “Atı alan Üsküdar`ı geçti” lafı bu hikayeden gelir. Bu hikayeden günümüze gelen bir diğer şey de küçük kulemizin ismi ile ilgilidir. Diğer efsanelerdeki prenseslere de atfen Türkler buraya Kız-Kulesi ismini vermişlerdir.

 

Cache Kız Kulesi'nin hizasında yolun karşı tarafında olup kaldırım kenarındaki mavi demir parmaklıkların arkasına konmuş mıknatıslı bir kutudur, kalabalık bir bölge olduğu için lütfen alıp yerine koyarken özen gösterin. Spoile fotoğraflar ile kolayca bulabilirsiniz. Teşekkür ederim.


[EN]

The Maiden's Tower (Turkish: Kız Kulesi), also known as Leander's Tower (Tower of Leandros) since the medieval Byzantine period, is a tower lying on a small islet located at the southern entrance of the Bosphorus strait 200 m (220 yd) from the coast of Üsküdar in Istanbul, Turkey.
After the naval victory at Cyzicus, the Ancient Athenian general Alcibiades possibly built a custom station for ships coming from the Black Sea on a small rock in front of Chrysopolis (today's Üsküdar).In 1110 Byzantine Emperor Alexius Comnenus built a wooden tower protected by a stone wall. From the tower an iron chain stretched across to another tower erected on the European shore, at the quarter of Mangana in Constantinople.The islet was then connected to the Asiatic shore through a defense wall, whose underwater remains are still visible.during the siege of Constantinople in 1453, the tower held a Byzantine Garrison commanded by the Venetian Gabriele Trevisano. After the conquest of the city, Sultan Mehmet II used the structure as a watch tower.The tower, mistakenly known as Leander's Tower after the legend of Hero and Leander (which took place in the Dardanelles), was destroyed during the earthquake of 1509, and burned in 1721. Since then it was used as a lighthouse, and the surrounding walls were repaired in 1731 and 1734, until in 1763 it was erected using stoneFrom 1829 the tower was used as a quarantine station, and in 1832 was restored by Sultan Mahmud II. Restored again by the harbour authority in 1945, the most recent restoration began in 1998, and steel supports were added around the ancient tower as a precaution after the 17 August 1999 earthquake.
The interior of the tower has been transformed into a popular café and restaurant, with an excellent view of the former Roman, Byzantine and Ottoman capital.Private boats make trips to the tower several times a day.

There are many legends about the construction of the tower and its location. According to the most popular Turkish legend, a sultan had a much beloved daughter and one day, an oracle prophesied that she would be killed by a venomous snake on her 18th birthday. The sultan, in an effort to thwart his daughter's early demise by placing her away from land so as to keep her away from any snakes, had the tower built in the middle of the Bosphorus to protect his daughter until her 18th birthday. The princess was placed in the tower, where she was frequently visited only by her father.
On the 18th birthday of the princess, the sultan brought her a basket of exotic sumptuous fruits as a birthday gift, delighted that he was able to prevent the prophecy. Upon reaching into the basket, however, an asp that had been hiding among the fruit bit the young princess and she died in her father's arms, just as the oracle had predicted. Hence the name Maiden's Tower.
The older name Leander's Tower comes from another story about a maiden: the ancient Greek myth of Hero and Leander. Hero was a priestess of Aphrodite who lived in a tower at Sestos, at the edge of the Hellespont (Dardanelles). Leander (Leandros), a young man from Abydos on the other side of the strait, fell in love with her and would swim every night across the Hellespont to be with her. Hero would light a lamp every night at the top of her tower to guide his way.
Succumbing to Leander's soft words, and to his argument that Aphrodite, as goddess of love, would scorn the worship of a virgin, Hero allowed him to make love to her. This routine lasted through the warm summer. But one stormy winter night, the waves tossed Leander in the sea and the breezes blew out Hero's light, and Leander lost his way, and was drowned. Hero threw herself from the tower in grief and died as well. The name Maiden's Tower might also have its origins in this ancient story.
Due to the vicinity and similarity between the Dardanelles and the Bosphorus, Leander's story was mistakenly attributed to the tower.


Cache is at opposite of Maiden Tower and its between sidewalk and road. It is magnetic box and it is on blue rails. İts in a crowded area so please be careful when taking and leaving again. You can watch the spoilers and find easliy. Thank You...

 

 

Flag Counter

Additional Hints (Decrypt)

Zvxangvfyv xhgh, fcbvyreynen onxva. Zntargvp obk, jngpu fcbvyref.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)