Skip to Content

<

Liimatan taival: 17 Lauhanvuoren kp I

A cache by Puuhamiespete Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 10/16/2013
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Liimatan taival eli Ylä-Keyrityn järven kierto (23 km) sijaitsee Rautavaaralla Metsäkartanon maisemissa. Maisemiltaan monipuolinen polku, joka lähtee Metsäkartanolta ja kiertää järven Holinrotkon kautta. Polun varrella on pitkospuu osuuksia, kapulalossi ja useita taukopaikkoja. Reitti on merkitty punaoranssein pantamerkinnöin puissa, paaluissa ja risteysviitat. Reitti on helppokulkuinen, mutta Hollinrotkossa vaikea.

Kätkösarja on asetettu polun läheisyyteen ja toteutus vaihtelee ympäristön vaatimusten mukaan. Osa reitistä kulkee luonnonsuojelualueella.

Kaikkien kätkötiedotteiden lähteenä toimii luontoon.fi verkkopalvelu.

Kätkö sisältää vain lokivihkon, joten oma kyna ja teroitin matkaan.
___________________________________________________________________________

Lauhanvuoren kansallispuisto I

Yhtenä Länsi-Suomen korkeimmista paikoista Lauhanvuori on korkeudessaan täysiverinen kilpailija Koillis-Suomen ja Lapin vaaroille. Lauhanvuoren laki kohoaa 231 metrin korkeuteen, noin sata metriä ympäröiviä alavia maita ylemmäs.
Pohjanmaan tasaisesta maastosta erottuu tasaisesti kohoava Lauhanvuori, jonka geologia ja kasvillisuus poikkeavat lähialueesta. Puisto tunnetaan karuista mäntykankaista, lähteiköistä ja lähdepuroista, allikkoisista soista sekä kivijadoista eli muinaisista rantakivikoista. Lauhanvuoren kansallispuisto soveltuu päiväretkeilyyn.

Lauhanvuoren laella sijaitsee näkötorni josta avautuvat metsäiset näköalat kymmenien kilometrien päähän. Hyvällä säällä tornista on mahdollista nähdä mm. 60 - 70 km:n päässä sijaitsevien Kristiinankaupungin ja Kaskisten korkeimpia piippuja.

Historia:

Lauhanvuoren Näätäluoma ja lähistöltä löytyvät lukuisat Karhu- ja Kontio-alkuiset paikannimet kertovat vahvasta eräperinteestä keskiajalla. Turkiseläinten lisäksi pyydettiin lintuja ja muuta pienriistaa sekä hiihdettiin hirviä
Lauhanvuoren alue oli kuuluisa purolohistaan. Muinaisista kalastajista kertoo Pienestä Haapajärvestä löytynyt ruuhi, mutta paikkakunnan vanhimmat saattavat yhä muistaa paikallisen kalastusperinteen, jossa kaloja pyydystettiin käsin purojen syvänteistä.

Turkiseläimet ja muu riista oli arvotavaraa, josta pohjalaiset uudisasukkaat ja hämeenkyröläiset erämiehet riitelivät, eikä pahoinpitelyiltä, tuhopoltoilta ja käräjiltä vältytty. Tilanne rauhoittui vasta 1736 isojaon jälkeen, kun rajoja alettiin merkitä maastoon. Isojaossa syntyivät myös Lauhanvuoren ja Haapakeitaan kruununmetsät, joiden ympärille kehittyi tiheää torppa-asutusta.

Lauhanvuorta kiertävät kehämäisesti muinaiset rantavallit, joita kutsutaan kivijatoiksi. Lauhanvuoren kallioperä on Suomessa melko harvinaista hiekkakiveä, joka paljastuu ainoastaan jadoilla. Muualla Lauhalla sen peittää moreeni, turve tai hiekka. Kivijadan ylittäminen on sallittu lumettomana aikana ainoastaan pitkospuita pitkin.Vaikuttava hiekkakivimuodostelma on tarinoissa arveltu milloin jättien, hiidenväen tai jopa itse Jumalan aikaansaannokseksi. 1800-luvun puolivälissä harvinaisesta ja arvokkaasta hiekkakivestä alettiin tehdä myllynkiviä. Kun sopiva kiviaihio löytyi, sitä työstettiin jo löytöpaikalla. Jos kivessä havaittiin virhe, jäi puolivalmis tekele löytöpaikalleen, tarkkasilmäisten retkeilijöiden löydettäväksi.

Peruna saapui Pohjanmaalle 1700-luvulla. Näiden ”maapäärynöiden” käyttö alkoi takellellen, aluksi ei tiedetty, mitä osia kasvista oli tarkoitus syödä ja miten valmistettuna. Alavia maita vaivaava halla ei ylettänyt hyisiä sormiaan Lauhavuoren huipulle ja siellä viljeltiin arvokasta siemenperunaa. Laen luontopolun varrella viljellään edelleen perunaa, muistona menneiltä ajoilta.
___________________________________________________________________________

HUOMIO. Kaikilla kosteilla osuuksilla ei ole pitkospuita. Reitin varrella osa pitkospuista ja silloista ovat huonokuntoisia, joten varovaisuutta.

Jos kierrätte reittiä isommalla porukalla, käyttäkää lyhennettä nimimerkeistänne.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

256 Logged Visits

Found it 249     Write note 6     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.