Skip to content

Festung IJmuiden- FLAK Batterie Süd-Ost W.N.92 Multi-Cache

This cache has been archived.

Dolende-Ridder: De cache gaat of line. I.v.m. problemen met de boswachter

More
Hidden : 10/17/2013
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Dit mooie wandelrondje door de Heerenduinen (onderdeel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland) brengt je naar een plek in het duin waar tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse luchtdoelbatterij Süd-Ost heeft gestaan. Je maakt een rondwandeling van ongeveer 3,5 km.

Deze luchtdoelbatterij was een onderdeel van het landfront van de Festung IJmuiden, aangeduid als WN92 (wiederstandnest 92). Binnen de Festung IJmuiden bevonden zich meer dan 40 wiederstandsnesten. Zij waren opgenomen nabij de vijf luchtdoelbatterijen in de Festung en de in de duinen opgestelde batterijen scheepsgeschut. Verder waren wiederstandnesten te vinden in de buurt van tankmuren, tankgrachten, wegafsluitingen (walzkörpersperre) en spoorwegafsluitingen met zware hekken (z.g. rollböcke). De Festung IJmuiden besloeg een oppervlakte van ruim 20 km2.

De batterij diende om vliegtuigen uit te kunnen schakelen die verkennings-, transport- en bombardementsvluchten maakten vanuit Engeland naar Duitsland- en de door de Duitsers bezette gebieden.



De luchtdoelbatterij Süd-Ost bestond uit vier 10.5 cm kanonnen van het type SK/C 32, opgesteld in betonnen beddingen. De beddingen waren afgedekt met een stalen koepel, waar de loop van het geschut uitstak. De beddingen stonden in een vierkant van 40 bij 40 meter en in het midden stond een vuurleidingspost. De beddingen waren onderling met gangen verbonden en vanaf het midden van de gangen liepen tunnels naar de vuurleidingspost. Aan de noord- en zuidzijde van de batterij stonden twee grote munitiebunkers.


FLAK-kanon type SKC 32

De batterij schoot vooral op hoog vliegende bommenwerpers die in formaties overvlogen. Met de zware kanonnen en de snelheid van de vliegtuigen was het moeilijk om een individueel toestel te raken. Door granaten ergens tussen de vliegtuigen af te schieten en die op vlieghoogte te laten exploderen, zorgde de grote hoeveelheid granaatscherven ervoor dat de vliegtuigen aan vitale delen geraakt werden.
Het instellen van de vlieghoogte op de granaatkoppen gebeurde met een daarvoor ontwikkeld apparaat. De vuurleidingspost gaf de vlieghoogte door aan dit apparaat. De granaatkop met ontsteker werd hierin gestoken en automatisch werd de hoogte ingesteld. Iedere luchtdoelbatterij binnen de Festung IJmuiden was met zo'n apparaat uitgerust. De luchtdoelbatterijen Bahnhof en Kruisberg hoorden ook bij de Festung, al lagen zij er buiten.

Ter verdediging van de batterij waren Tobruks gebouwd; éénpersoonsbunkertjes van 40 cm dik beton, waar een zwaar machinegeweer in stond opgesteld. In vier Tobruks, die uit 60 cm dik beton waren opgebouwd, stonden granaatwerpers, die granaten (mortieren) over een afstand van 1 km konden afvuren.

Rondom de vier geschutsbunkers bevonden zich woonbunkers, toilet/wasruimten, bergplaatsen, een aggregaatbunker, een werkplaats, een wacht/straflokaal, waterbronnen en een paardenstal. Direct naast de noordelijke, nu nog bestaande munitiebunker, lag aan de noordkant hiervan een sportveld. De bemanning van de batterij bestond uit 1 officier, 14 onderofficieren en 96 manschappen. Zij bemanden niet alleen deze luchtdoelbatterij maar ook een nabij gelegen doorlaatpost in een antitankmuur, waar ook het nodige geschut stond opgesteld.


Lange tijd na de oorlog was in de zuidelijke munitiebunker een drukkerij gehuisvest. Nadat de drukkerij was opgehouden te bestaan, is de bunker afgebroken. Behoudens de noordelijk munitiebunker en een vaag in het landschap herkenbare tankgracht is er niets meer van de luchtdoelbatterij overgebleven.


Overal in de door de Duitsers bezette gebieden stond FLAK opgesteld,
zoals dit torengeschut in Berlijn(boven) en snel verplaatsbaar vierlinggeschut (onder)



Let op !!,de vraag bij WP1 is per 07 mei-2015 aangepast i.v.m de plaatsing van een nieuw infobord !

Wat overblijft is een heerlijk rondje wandelen in een fraai gedeelte van de Heerenduinen. Een groot gedeelte van de wandeling is wandelpad waar niet gefietst mag worden. Het is hier echt duinterrein met de daarbij behorende hoogteverschillen.

Bedenk dat in dit nu zo rustige natuurgebied, tijdens de oorlog hier ruim honderd militairen hebben huisgehouden, in dit onderdeel van de Atlantik Wall.

Onderweg kan je loslopend "wild" tegenkomen, zoals paardjes en Schotse hooglanders; passeer rustig en aai de dieren niet. Vanwege de loslopende dieren zijn honden niet toegestaan.

Het park is vrij toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Parkeren kun je gratis bij de ingang aan de Heerenduinweg
N 52 27.248 E 004 36.940


De cache ligt op:
N 52 26. (A:11)+5) (B-11) (C :3)+6)
E 004 36. (D-12) (E:4)-1) (F:6)-6)
De cache ligt bovengronds en je hoeft dus niet te graven. Hij is groot genoeg om tb,s en coins in onder te brengen.

Om de cache te vinden moet je onderweg wat vragen beantwoorden om het eindcoördinaat te berekenen.

De coördinaten boven aan de pagina zijn van het infobord aan het begin van de route, waar ook de eerste opdracht is.

WP1: N 52 27.225 - E 004 36.922
Het aantal groene stippen op de routekaart = A

Neem na 200 meter het voetpad rechts om bij WP2 te komen. Je loopt hier lekker rustig, want het bestrate gedeelte kan vrij druk met fietsers zijn!

Wp2: N 52 27.022 - E 004 36.656
Tel de woordwaarden van beide letters plus het cijfer bij elkaar op: = B

WP3: N 52 27.012 - E 004 36.310
Het cijfer dat je hier ziet staan: = C

Wp4: N 52 26.968 - E 004 36.230
Hoe vaak komt de letter O voor op dit bordje: (de 3 rondjes voor de aandachtspunten tellen niet mee)= D

WP5: N 52 26.893 - E 004 36.283
Het aantal verticale spijlen van deze woning : = E

WP6: N 52 26.834 - E 004 36.281
Tel de cijfers van het telefoonnummer bij elkaar op: = F

Gebruik het brede zandpad dat begint op coördinaat N 52 26.846 - E 4 36.296 om de stash te zoeken.
Loop na het vinden van de stash via dit pad terug naar WP2. Je maakt zo een mooi rondje door dit fraaie duingebied.

Succes met het vinden van de cache !!!!


Zie de cache ‘Festung IJmuiden’ voor een beschrijving van de Festung, wat de invloed was voor de plaatselijke bevolking, de bezettingsmacht, de gigantische bewapening, de (on)toegangelijkheid en verbaas je wat er in korte tijd aan betonnen vestingwerken in dit kleine stukje Nederland uit de grond is gestampt.


Andere caches in deze serie zijn:
Festung IJmuiden
Festung IJmuiden - Festung Kommando W.N.109
Festung IJmuiden - Mammut Gerät W.N.63a

Additional Hints (Decrypt)

Gnxxrcyrx !!!!!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)