Skip to content

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
<

De Mölle van Boks (NC)

A cache by olst-wijhe Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 10/31/2013
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:  regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


De Mölle van Boks is een nachtcache, gelegd door:
Jay-Dee, Papa Nijlpaard, Boscottage, ardila.nl, h35per05, King Peanut

Uitgeroepen tot "Parel van de maand" januari 2014!
Parel van de maand - Januari 2014

Info vooraf

De coördinaten bovenaan deze cache zijn uiteraard fictief!
Dit is een nachtcache van ruim 6 km in de gemeente Olst-Wijhe die deels in een woonwijk ligt. Vandaar dat gedeeltelijk GEEN zaklamp mag worden gebruikt. Houd je s.v.p. hieraan zodat er geen overlast wordt veroorzaakt en dat deze cache nog lang kan blijven bestaan!
Dringend verzoek om de verschillende objecten weer terug te brengen in de staat waarin deze gevonden werden!

Deze cache heeft een update gekregen en kan sinds 22 november 2014 weer gelopen worden! Er zijn een paar wijzigingen en verbeteringen aangebracht en de stash is verplaatst. Tevens is deze in een degelijker behuizing geplaatst.


Benodigdheden:
 • de uitdraai van deze cache(onmisbaar!!);
 • een zaklamp;
 • een sterke UV-lamp;
 • een laserpointer is wel handig;
 • een loep of vergrootglas;
 • een prikstok voor het vinden van ondergrondse verrassingen;
 • geo-driehoek;
 • goede kennis van je GPS (met name: projecteren)
Optioneel:
 • goed humeur!
 • goed gezelschap!
 • goed weer!

Systematiek van het lopen op needles
Needles zijn mini-reflectoren ter grootte van een 10 eurocent-muntje en zijn (meestal) geplaatst op ca. 2 m hoogte.
Door met je zaklamp deze reflectoren te zoeken vind je je weg.
- Zie je 1 witte needle: Ga door! Je bent op de goede weg! Soms vormen deze witte needles zelf een pijl!
- Zie je 1 rode en 1 witte needle bij elkaar: Je bent nabij de waypoint-locatie. Zoek binnen 5 meter naar een aanwijzing!Dit is het waargebeurde verhaal over het droevige einde van de Olster molenaar Alard Boks. In 1967 werd hij in zijn eigen huis vermoord. De politie deed uitgebreid onderzoek. Er werden sporen gevonden en er was een verdachte. Maar de moord werd nooit opgelost. Rechercheur W. Visscher was bij het onderzoek betrokken en tekende de gebeurtenissen rond deze moord op in het boek "Onopgeloste moorden in West Overijssel".
Deze cache voert u langs alle sporen en bewijzen......

Parkeren: P1 = N 52° 20.222 E 006° 06.648 òf
P2 = N 52° 20.200 E 006° 06.750

Het is zondagavond en eind november 1967 als de 71-jarige alleenwonende molenaar en foeragehandelaar Alard Boks, die aan de dijk woont, op bezoek gaat bij zijn op korte afstand wonende oude knecht Beltman. Dit bezoek brengt hij wekelijks aan zijn oude knecht. Ze leggen een kaartje en drinken een borreltje. "Het wil nog geen winter worden" is de vaste opmerking waarmee Alard zijn knecht Beltman begroet als hij binnen komt en zijn jas uittrekt. Het antwoord op zijn opmerking verrast Alard. De altijd zo rustige knecht is wat zenuwachtig en met een gemaakt lachje zegt hij: "Als de bladeren die nu van de bomen vallen eens briefjes van vijfentwintig waren, zou ik dit jaargetijde niet erg vinden". De rest van de avond verloopt als zo vele avonden dat ze bij elkaar zijn.

Boks woont sinds zaterdag alleen. Zijn 65-jarige huishoudster is die week overleden aan een hartstilstand. Dit verbaasde het hele dorp, want zij was zo gezond als een vis en was nooit ziek! Wat menigeen opviel was dat Alard een onbewogen uitstraling had, en geen traan heeft gelaten om de dood van zijn dierbare huishoudster, maar ach; "Iedereen verwerkt de rouw op zijn eigen wijze!"

Afgelopen zaterdag is zij in bescheiden kring door de familie begraven. Een korte bijeenkomst is gehouden op:
http://www.placespotting.com/solve.php?placeId=2201-527562CE-1D4A
Dit geeft WP1.
Op WP1 vind je een aanwijzing voor WP2. Je vindt steeds het laatste deel van de coördinaten.
Ook vind je hier een waarde voor A.
Ze was de laatste tijd toch wat in de war. Zo hingen de spinraggen aan het plafond (hint). Niets voor haar... Daar moet je je (onzichtbare)licht over laten schijnen...!

Op weg naar WP2

Na een paar borrels bij zijn oude knecht gaat een aangeschoten Alard tegen 23.00 uur weer naar huis. Daarna brengt hij nog een brief, met de oplossing van de wekelijkse puzzel naar de vlak bij zijn huis gelegen brievenbus. Nu de wind is aangetrokken en het gure novemberweer zich laat gelden loopt Alard met hoog opgezette kraag richting de brievenbus. De buren zien hem naar de brievenbus lopen. Het is dan inmiddels half twaalf.
Je bent nu bij WP2.
Ga op zoek naar een aanwijzing, die je leidt naar WP3 en een waarde voor B.

Op weg naar WP3

Het is maandagmorgen als de knecht van Boks, Andries Slingerland bij het bedrijf van Boks komt om aan het werk te gaan. Hij ziet tot zijn verbazing dat alle deuren nog afgesloten zijn en zelfs dat de overgordijnen dicht zijn. Slingerland vindt dat heel ongewoon! Alard is een man van de klok en dit gebeurt anders nooit. Boks heeft de gordijnen bijna nooit dicht. Andries, de knecht, roept de hulp in van de melkboer, die net op de dijk was, de overbuurman en een kantonnier van Rijkswaterstaat. Samen besluiten ze de achterdeur open te breken, wat na enige tijd met moeite lukt. Slingerland was hier over zeer verbaasd. "Er zat in een nieuw soort slot op de deur, zo één die ze bij de bank gebruiken en die zat er vorige week nog niet op", verklaarde hij later tegen de politie.
Je bent nu bij WP3.
Je vind hier een aanwijzing voor een tussenpunt.
Tevens vind je hier een waarde voor C.
Vanaf dit tussenpunt vervolg je je weg met een zaklamp, zoekend naar needles, tenzij anders aangegeven. Coördinaten worden voorlopig niet meer gegeven! Loop links van de weg!

Op weg naar WP4

Binnengekomen vinden ze op de deur naar het kantoor, in de gang en op de deur naar de pronkkamer bloedvegen en bloedspatten in de vorm van cijfers.
Je bent nu bij WP4.
Je vindt hier een waarde voor D (ondergronds).
Vanaf de straat GEEN zaklamp meer gebruiken. Volg de route zoals die op het kaartje staat aangegeven (eventueel natekenen of een foto maken).
Je vindt hier een aanwijzing om bij WP5 te komen.
Teken de afbeelding na (of maak een foto) en loop naar WP5.

Op weg naar WP5

Deze vondst doet hun het ergste vermoeden. Behoedzaam zoeken zij verder in het huis en dan...

Ze vinden Boks in zijn kantoortje. Dood! Hij heeft zijn overjas nog aan. Boks heeft een groot aantal verwondingen aan zijn hoofd (14 stuks) en een ernstig beschadigde lever door de messteken. Men is verbijsterd! Het steekwapen vindt men echter niet.
Je bent nu bij WP5.
Je vindt hier een waarde voor E.
Vervolg nu weer je weg met de zaklamp zoekend naar needles. Kijk hier goed uit bij het oversteken!

Op weg naar WP6

De brandkast staat open. Het lijkt er op dat Boks is overvallen. Een paar jaar eerder, in 1965, is dat ook al eens gebeurd. Toen is de dader snel gepakt en werd tot de zomer van 1967 verpleegd op Brinkgreven (een centrum voor geestelijke gezondheidzorg in Deventer). Ook nu wordt er onderzoek gedaan, maar de man kon nu de dader niet zijn geweest. Zijn alibi was waterdicht. Hij is gezien op "De Kolde Kermisse" in Broekland door zeker 10 getuigen.

Onmiddellijk nadat de politie is gewaarschuwd wordt het onderzoek opgestart onder leiding van kapitein Van Dijk van de rijkspolitie. Rechercheur A. de Kok uit Groenlo komt ook ter plaatse en zoekt met zijn Duitse herder naar sporen achter de schuur en varkenstuin. Er worden verdachte voetafdrukken gevonden (maat 47).
Je bent nu bij WP6.
Je vindt hier een waarde voor F.
Vervolg nog steeds je weg met de zaklamp zoekend naar needles.
LET OP: je nadert een onbewaakte spoorwegovergang! Kijk goed uit!!

Op weg naar WP7

Ondanks uitgebreid speurwerk van de politie en de inzet van een speurhond zijn er wel sporen gevonden, maar helaas niet de dader.

Door de politie wordt aan de achterkant van het huis een oud vermolmd deurtje ontdekt, waardoor de dader vermoedelijk het huis is binnengekomen en ook weer verlaten heeft. Dit oude deurtje, dat al jaren niet meer wordt gebruikt, gaf vroeger toegang tot het varkenshok. In het oude hok is de grond volledig omgewoeld en het lijkt erop dat hier toch recent nog varkens zijn gehouden. Er hing een gescheurd lapje stof aan een verroeste spijker:Je bent nu bij WP7.
Je vindt hier een aanwijzing voor WP8.
Ook vindt je hier een waarde voor G.
Vanaf nu mag de zaklamp NIET meer gebruikt worden in verband met overlast van de aanwonenden. Respecteer dit alsjeblieft!

Op weg naar WP8

Boks is bemiddeld, maar heeft nooit veel geld in huis. Wel heeft hij afgelopen vrijdag nog ƒ 800 op zijn girorekening gestort. Het bleek niet te achterhalen waar dat geld vandaan kwam. Op zondag geeft hij nooit geld uit om godsdienstige redenen. Om dezelfde reden neemt hij ook geen geld in ontvangst op die dag. In zijn beurs heeft hij altijd weinig geld en papiergeld wordt altijd in zijn portefeuille opgeborgen.

Je bent nu bij WP8.
Je vindt hier 3 aanwijzingen:
- één voor het volgende tussenpunt.
- je vindt op een foto een waarde voor H.
- je vindt hier ook een aanwijzing in de vorm van een afbeelding van een molen met gekleurde wieken voor het vinden van de final. Onthoud de stand van de wieken en de "kleurenvolgorde"!!!
Na dit tussenpunt vervolg je weer de tocht op needles. De zaklamp mag dan weer gebruikt worden.

Op weg naar WP9

Deze portefeuille wordt in de woning aangetroffen en de krant schreef: "Er lag een portefeuille met
ƒ 100,= op zijn nachtkasje". Zij hebben dit uit betrouwbare bron vernomen, beweert de krant. Ook sieraden van de familie worden aangetroffen. Zijn portemonnee is echter zoek. Het lijkt erop dat de dader niet op geld of sieraden uit is geweest.
(Je komt nu langs een stalen hek. Passeer dat aan de rechterkant (zie reflectorpijl) en blijf links van het water! Boven langs de dijk loop je door tot het hek bij het tuincentrum. Loop naar het hek!)
Je bent nu bij WP9.
Je vindt hier een waarde voor J.

Op weg naar WP10

Op vrijdagmiddag om 14:00 uur wordt Boks begraven op de begraafplaats op Den Nul. Tijdens de begrafenis zijn er maar weinig mensen aanwezig: zijn naaste familie en een aantal belangstellende klanten en mede-dorpsbewoners. De wieken van de molen van Boks stonden die dag in de rouwstand....
Je bent nu bij WP10 (de eindcache).
Je kunt hier loggen. Heb je de hints bij WP8 en in bovenstaand tekstblok gevonden? Dat maakt het een stuk gemakkelijker om de final te kunnen openen! Heb je op de molen 3 dingen goed ingesteld?
Dus:
1. juiste tijdstip instellen.
2. wieken in de juiste stand(rouwstand) en
3. de 4 kleuren op de goede plaats.
Dan kun je nu boven op de molen de juiste cijfercode aflezen! Bij de juiste 3-cijfer-code open je het slot van de molen door een druk op het knopje van het slot.
Maar... Je bent er nog niet! Bij een goede cache hoort een banner. Deze vindt je bij het toetje.

Toetje

Om de banner te kunnen vinden moeten A t/m J worden ingevuld in:

www.(A-1)(2*D)(A+C)D(D+G)(C/2).nl/J(J-C)(D+F)/bannersA B C D E F G H J
                 

Naschrift
Vijf jaar later. Het is maart 1972. Het onderzoek naar de moord op Alard Boks wordt heropend. De politie houdt namelijk ernstig rekening met de mogelijkheid, dat de 35-jarige Deventer timmerman Bernhard S. niet alleen de 39-jarige varkenshandelaar Theo Poppe uit het Olster buurtschap Wesepe met zijn auto in koelen bloede heeft vermoord, maar dat hij ook de dader is geweest van de moord op Alard Boks.

Bernard S. is ook toen al verhoord. De Deventer timmerman was destijds de overbuurman van de molenaar. Enige tijd later verhuist S. naar Deventer. Het verhoor van Bernard S. heeft echter geen nieuwe feiten aan het licht gebracht.

Ondanks intensieve naspeuringen is tot op heden de moord op Alard Boks nog steeds niet opgelost...

Je bent nu vlakbij de plek waar het verhaal zich heeft afgespeeld.....

Als je aan de overkant van de weg onderlangs de dijk loopt en met de bocht mee gaat zie je aan de overkant van de weg de molen (zonder wieken)staan. Tegenwoordig is dit een woonhuis. Hier vond in 1967 de brute moord op Alard Boks plaats.

Bronvermelding

www.misdaadjournalist.nl
www.molendatabase.org
nl.wikipedia.org
www.rijksmonumenten.nl
www.molens.nl


Een woord van dank aan de proeflopers: Beusjes, Pgg Pgg, Karper Diem, Getzie family, Supertwan en Zuurtje !!!

Additional Hints (Decrypt)

Uvag 1: Ivaq ovw JC8 bc ééa ina qr sbgb'f rra nnajvwmvat bire qr xyrheraibytbeqr ra fgnaq ina qr jvrxra ibbe urg ivaqra ina qr svany.....
Uvag 2: Ovw JC9: Mbrx Znzzbrg!
Uvag 3: Bcrara Fgnfu? Mbrx ovaara 3 zrgre ra bc 1z87 ubbtgr anne urg fyrhgrygwr!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)