Skip to content

7 - Wassenaarder Wandeling - 7 Traditional Cache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
Hidden : 11/1/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Geniet van deze thema-trail door één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Kijk en lees de uitgebreide beschrijving voor meer informatie.

Enjoy this themed-trail thru one of the most beautiful nature reserves in The Netherlands. For an description in English, scroll down or see the long description.


Nederlandse Vlag

Wassenaar, Mensenwerk!

Elk gehucht, elk dorp en ook elke stad is niet door de natuur gemaakt. Het is mensenwerk. Mensen kiezen een plek uit om zich te vestigen, en bouwen er gebouwen zoals huizen, winkels, scholen en kerken. Ook leggen zij straten, pleinen, parken en waterwegen aan. Mensen maken elke plaats uniek. Daarnaast zijn er ook mensen die bijdragen aan het beeld wat mensen van een plaats hebben. Deze geven elke plaats een uniek en eigen karakter. Voor deze thema-trail is TeamWassenaar op zoek gegaan naar mensen die een rol van betekenis hebben gehad in het ontstaan van Wassenaar. Mensen die Wassenaar bekend hebben gemaakt in de rest van Nederland. Ook besteden wij met deze trail aandacht aan bekende Nederlanders die in Wassenaar wonen of hebben gewoond, maar ook mensen die Wassenaar in het nieuws brachten. Daarbij hebben wij natuurlijk alle respect voor de privacy van iedereen, daarom ligt deze trail ook in Meijendel, en niet voor de deur van deze bekende Nederlanders.

Wassenaar

Lodewijk Cornell Barnstijn

1880 – 1953

WW17

Bekend Van?

Lodewijk Cordell Barnstijn, beter bekend als Loet Barnstijn, was en filmdistributeur en filmproducent. Hij werd geboren in Enschede en verhuisde op zijn 24e naar Den Haag. Daar had hij verschillende baantjes, en investeerde op een gegeven moment in een bioscoop in een drukke straat in Den Haag. Dit bleek een goede investering, want uiteindelijk bezat hij onder andere de Thalia bioscoop, die later werd overgenomen door Abraham Tuschinski. Hij gaf de Haagse uitvinder Frits Prinsen de opdracht een apparaat te maken, waarmee films van geluid konden worden voorzien. Loet Cordell Barnstijn bracht in 1931 dan ook de eerste Nederlandse geluidsfilm uit, “Zijn Belooning”. Als filmdistributeur had hij in de jaren 20 het alleenrecht op het verspreiden van de films van United Artists, met onder andere de welbekende Charlie Chaplin-films, en de films van Walt Disney. Tijdens het uitbreken van de tweede wereldoorlog zat Loet Barnstijn in New York. Hijzelf was joods, en zag na de bevrijding van Nederland weinig reden om terug te keren naar Nederland. Hij is daar dan ook in 1953 overleden.

Band Met Wassenaar?

In 1935 koopt hij landgoed Oosterbeek, en bouwt er zijn Filmstad. Dit was de tweede filmstudio van Nederland. Het was een enorm complex met meerdere studios, een kantoor, een geluidsstudio, filmopslag en technische werkruimtes. Toen de oorlog uitbrak werd deze studio door de Duitsers geconfisqueerd en ook gebruikt. De Duitse filmmaatschappij UFA maakte er onder andere opnames voor de bekende Nazi-propaganda film “Rembrandt”. De studios zelf werden door de Engelsen in 1944 gebombardeerd, en werden na de oorlog niet meer herbouwd.

Sporen Terug Te Vinden In Wassenaar?

Praktisch niet. De bestaan en de geschiedenis van Filmstad is zelf voor veel Wassenaarders een completer verrassing. Het landgoed bestaat nog steeds, en is sinds 1955 eigendom van de gemeente Den Haag. Het is opengesteld voor wandelaars, en biedt een oase van rust in de drukke randstad. Het valt echter een beetje in het niet vergeleken bij het grotere en bekendere landgoed Clingendael, wat ernaast ligt.

Dunea

Dunea

Dunea is ontstaan in 1990, als gevolg van een fusie tussen De Vlietstreek, De Tien Gemeenten en DWL. De aandeelhouders zijn de 18 gemeentes die dit waterleidingbedrijf van drinkwater voorziet. Het bedrijf maakt gebruik van de duinen tussen Monster en Katwijk als natuurlijke filter voor helder en schoon drinkwater. Naast het gebruik van de duinengebieden als natuurlijke filter, beheert Dunea ook drie duingebieden, Solleveld bij Monster en Meijendel en Berkheide bij Wassenaar. Als beheerder dragen zij zorg voor deze gebieden, waar bijzondere dieren te vinden zijn. Zo vind je er zeldzame vogels als de geoorde fuuts, kleine waterhoenen, nachtzwaluwen, roodborsttapuiten en krooneenden. Maar ook vlinders als de kleine parelmoervlinder, het bruin blauwtje en de heilvlinder. Daarnaast herbergen de graslanden veel zeldzame plantensoorten. Dunea is er als natuurbeheerder goed in geslaagd om dit gebied goed te combineren als zowel een plek voor de natuur, als een plek voor recreatie.

Meijendel

Meijendel

Meijendel is een uitgestrekt duin- en natuurgebied ten westen van zuidelijk Wassenaar en ten noorden van Den Haag. Meijendel heeft een omvang van ca 2000 ha en sluit nauw aan bij de boswachterij Hollands Duin en vormt samen daarmee het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland. De naam Meijendel is ontstaan doordat in een vallei een boerderij gestaan heeft, die genoemd werd naar de vele meidoorns die in de omgeving groeiden. De binnenduin-zijde van het gebied is gedeeltelijk bebost. Dichter bij de zee zijn ook zandvlakten en "kale" gedeelten, waar niet veel meer dan helmgras groeit. Verder is het gebied rijk aan water. Er zijn vooral veel infiltratieplassen maar plaatselijk ook nog natuurlijke duinpannetjes. Ter bescherming van de waterwinning zijn bepaalde delen van Meijendel al geruime tijd afgesloten voor het publiek.

Respecteer De Regels!

In Meijendel gelden huisregels, deze worden aangegeven in het gebied zelf, en respecteer deze dan ook. Ook zijn alle caches op deze route te bereiken zonder deze regels te overtreden. Voor alle duidelijkheid nog wel wat aandachtspunten. Roken is niet toegestaan in Meijendel van 17 April tot 15 September. De duinwachters zijn er ter bescherming van bezoekers, natuur en de waterwinning. Wil je echter wat wat vragen, spreek ze gerust aan! Je mag in Meijendel niet kamperen, geen flora en fauna verstoren of meenemen, geen kampvuren maken, dieren niet voeren en natuurlijk is het niet de bedoeling dat je dit mooie gebied vervuild met afval. Dit kan je gewoon kwijt in de aanwezige afvalbakken! En ook voor dit gebied geldt: Cache In, Trash Out, zie je afval liggen, neem het dan ook mee, en help de beheerders dit gebied mooi te houden! Voor deze trail is uiteraard toestemming verleend door Dunea, in 2014. Help door het respecteren van deze regels, deze trail in stand te houden.

Engelse Vlag

Wassenaar, A Human Effort!

Each hamlet, each village and each city is not created by mother nature. It’s a human effort. People choose a place to settle down, and build building as houses, shops, schools and churches. They also make roads, squares, parcs and waterways. People make each town unique. And also, there are people who contribute to the image people have of any place. They provide each place with its own unique caracter. With this theme-trail TeamWassenaar wants to pay attention to all people who had a part in the creation of Wassenaar. People who have made Wassenaar known throughout The Netherlands. Besides this, we also pay attention to famous Dutch people who live, or have lived in Wassenaar in the past, or those who gave Wassenaar its place in the headlines. In doing this we have respected people’s right to privacy, therefore this trail is in Meijendel, an not in front of anyone’s house.

Wassenaar

Lodewijk Cornell Barnstijn

1880 – 1953

WW7

Famous Because?

Lodewijk Cornell Barnstijn, better known as Loet Barnstijn, was a film distributor an filmproducer. He was born in Enschede and moved to The Hague at the age of 24. He had a variety of jobs, and invested his money in a cinema in a bussy street in The Hague. This investment turned out to be a good one, because later he owned different properties, of which the Thalia cinema, in a bussy street was the most famous one. The Thalia cinema was later bought by Abraham Tuschinski. He also gave the inventor Frits Prinsen an assigment to invent a machine which enabled movies to be fitted with sound. Lodewijk Cornell Barnstijn produced the first Dutch movie with sound “Zijn Belooning” in 1931. In the 1920’s as a film distributor he had the exclusive right to spread the movies from United Artists, known for its Charlie Chaplin films, and also the films by Walt Disney. During the outbreak of WW II Lodewijk Cornell Barnstijn was in New York. He was jewish, and after the war ended he saw little reason to return to The Netherlands. He died in New York in 1953.

Link With Wassenaar?

In 1935 he bought the estate Oosterbeek, and build his Filmstad (Filmcity). This was the second filmstudio in The Netherlands. It was a huge complex with a number of studios, an office, a soundstudio, filmstorage facilities and technical workstations. When the war broke out, the German occupiers took posseison of the studios and the German filmproducer UFA made its famous nazi-propaganda film “Rembrandt” there. The studios themselves were bombed by the English in 1944 during a bombing raid, and were never rebuild after the war ended.

Traces Left In Wassenaar?

Little to none. The sheer existence and history of Filmstad is even to many people in Wassenaar a complete surprise. The estate is still intact, and has been bought by the city of The Hague in 1955. It is opened to visitors, and offers a place of piece and quietness in the bussy surroundings. It’s kind of overshadowed by the bigger and more known estate Clingendael, which is besides this former estate.

Dunea

Dunea

Dunea is the result of a merger between 3 companies in 1990. De Vlietstreek, De Tien Gemeenten en DWL. The shareholders are the 18 towns this watercompany supplies with fresh drinkable water. The company uses the dunes between Monster and Katwijk as a natural filter to clean the water. Besides using it as a natural filter, the company also maintains and protects 3 areas of dunes. Solleveld near Monster, and Meijendel and Berkheide near Wassenaar. As caretakers they do a good job in combining the intrests of nature with recreational use of the areas. The areas are home to many rare birds, butterflies and plants.

Meijendel

The Area Meijendel

Meijendel is an extensive dune- and nature area in the south of Wassenaar, and to the north of The Hague. Meijendel measures 2000 hectares and connects to the forestry Holland Duin, and together with this forestry its the largest dune-area in the Dutch province of South Holland. The name Meijendel comes from a farm, which stood in a valley. This farm was surrounded by hawthorns. The heart of the area consists of a forrest, whilst other areas around it are quite “bold” with nothing more then a bit of marram grass growing there. Furthermore, the area holds a lot of water, mainly infiltration ponds, but also natural hallows in the dunes. In order to protect the water extraction, large parts of Meijendel are closed off to the public.

Obey The Rules!

The company which maintains Meijendel has certain rules, please respect them! All caches along this trail can be reached without breaking these rules. We also want to mention a few more things. Smoking is not allowed in Meijendel from the 17th of April till the 15th of September. Parkrangers patrol the area, to protect visitors, nature, wildlife and the water extraction. However, you can ask them any questions, if you happen to have questions. Camping or campfires are not allowed, nor is it allowed to disturb, destroy to take home nature of wildlife. Do not feed any animals, and off course don’t leave behind any trash in this beautiful area. There are plenty of bins throughout the park. And also keep in mind the “Cache In, Trash Out” policy, so if you happen to see any trash along this trail, just pick it up, and put it in a bin. In doing this, you help keeping this area nice and tidy! For this trail permission was given by Dunea, the company which maintains Meijendel. In order for this trail to survive, obey these rules!

Additional Hints (Decrypt)

Rramnzr 3 Obzra / Ybaryl 3 Gerrf

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)