Skip to content

Met STIP op de kaart IJsselmuiden Traditional Cache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
Hidden : 11/4/2013
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Een geocache uit de serie: “Met STIP op de kaart” deze keer in: IJsselmuiden

Op landkaarten wordt de positie van een plaats vaak aangegeven met een kleine cirkel.
Bij grotere plaatsen worden de contouren van zo'n plaats weergegeven.
Geocaching.com maakt gebruik van OpenStreetMap en Google maps.
Hierbij kun je zoeken naar coördinaten, een straatnaam, plaatsnaam en zelfs een land.
Geef je bij Google maps, Google Earth of GPScoordinaten.nl een plaatsnaam in en ga je hierna inzoomen dan zal bij Google maps eerst de plaatsnaam zichtbaar zijn, maar bij verder inzoomen verdwijnt deze.”
Bij Google Earth en GPScoordinaten.nl gebeurt dit niet.
Alle drie hebben gemeen dat je op dezelfde positie in een plaats uitkomt.
Wij noemen dit daarom dus: ‘het middelpunt’.

Navraag bij het Kadaster over dit fenomeen heeft geen reactie opgeleverd.
Wordt echter Nederland ingevoerd bij bovengenoemde kaartprogramma's dan kom je uit nabij Soesterberg en niet nabij Lunteren, waar het geografische middelpunt van Nederland zou liggen.

Met stip op de kaart ……. IJsselmuiden

De eerste melding van IJsselmuiden vindt men in een oorkonde uit 1133, toen het nog direct aan de monding van het Almere lag. IJsselmuiden is ontstaan uit verschillende kernen. Voornamelijk als een klein dorp op een zandbank, achtergelaten door de rivier de IJssel, waarover nu de Dorpsweg loopt. De verhoging in het straatbeeld is aan beide kanten van de voormalige dijk goed te zien. Delen van de oude Hervormde Kerk, die daar op die verhoging staat, gaan terug tot omstreeks 1200 [2] De andere kern, die minder bijdraagt en buiten de duidelijke dorpsgrenzen valt, is Oosterholt. Hier stond vroeger een op een lage heuvel een Kartuizer klooster, maar deze is verwoest en de locatie is tot nog toe onbekend. Het dorp is nooit een grote speler geweest in de regionale politiek en er was historisch gezien weinig waarop IJsselmuiden macht had kunnen baseren. Het is altijd omringd geweest door de meer invloedrijke of strategische gelegen plaatsen Grafhorst (welke stadsrechten toegekend kreeg) in het noorden, Genemuiden, Zwartsluis en Hasselt in het noordoosten, Zwolle in het oosten, Wilsum (dat bepaalde stadsrechten had) en Zalk (met een inmiddels verwoest slot) in het zuidoosten en net over de IJssel in het zuiden Kampen.

luchtfoto IJsselmuiden

De cache ligt op bovenstaande coördinaat.

Het zou leuk zijn als dit initiatief navolging krijgt in andere plaatsen. Verstop dan een cache zo dicht mogelijk bij het ‘middelpunt’ en maak, indien nodig, via een verwijzing of foto kenbaar waar het echte middelpunt ligt. Hierbij kunnen we even vooruit. Volgens www.metatopos.org zijn er in Nederland op dit moment 415 gemeenten met 6490 plaatsnamen en buurtschappen.

 

Additional Hints (No hints available.)