Skip to content

Rhoon-Portland Traditional Cache

This cache has been archived.

scfeyenoord1908: De cache is al een aantal keer verdwenen. Ben er nu even klaar mee, dus dan maar in het archief.

More
Hidden : 11/13/2013
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Rhoon Portland.

Portland is één van de drie dorpskernen van Albrandswaard. Rhoon en Poortugaal zijn de andere twee kernen. Portland is het Albrandswaardse onderdeel van de Vinexlocatie Midden-IJsselmonde, die Albrandswaard samen met de gemeente Barendrecht ontwikkelt.

In de zuidkant van Portland zijn zes wooneilanden met namen van edelstenen: Amber, Kwarts, Diamant, Paarlemoer, Onyx en Parels. Het noordelijke deel van de wijk, het 'vasteland', heet: Portlandsehoek. In dit deel van de wijk vindt u de scholen, winkels en andere voorzieningen. 
In Portland zijn drie basisscholen: Openbare basisschool Portland, PC basisschool 'Het Lichtpunt' en RK Daltonschool 'De Grote Reis'. Alle leerlingen van deze scholen hebben hun wereld in Portland op een website in beeld gebracht.
In Portland bevindt u zich op 10 minuten van de ringweg rond Rotterdam, de A15. Aan de zuidkant van de wijk Portland is een uitgestrekt poldergebied, tot aan de Oude Maas. Natuur en ruimte binnen handbereik.

De cache gevonden? Het is leuk als je een foto maakt richting het Noorden (zie Port du Nord) en deze bij je log plaatst. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over alle wijken in Rhoon-Portland en richting het Noorden kijkt u uit over Rotterdam.

Pas op met kleine kinderen op de trap!

‘Port du Nord’ Oriëntatie in ruimte en tijd en het uitzicht vanaf een (kunstmatige) heuvel, maar vooral de specifieke ligging van de wijk Portland op de overgang van stedelijk en agrarisch landschap vormden de belangrijkste uitgangspunten voor de opdracht die Niko de Wit in 2002 kreeg van de gemeente Albrandswaard. De top van de heuvel is een ijkpunt. Vanaf hier mag in alle rust en stilte gereflecteerd worden op de hectische wereld in de verte. Want dat doe je op welke top dan ook: zien en herbezinnen. In het beste geval geeft het uitzicht op de top inzicht in het eigene. Het uitzicht confronteert ons tegelijkertijd met de schaal van de omringende weidsheid als met de nietigheid van de eigen persoon. Als macrocosmos en microcosmos passen deze twee belevingen van de mens in het landschap in elkaar. Door op de top van de heuvel een kader te plaatsen wordt het uitzicht als zodanig expliciet gemarkeerd. In het beeld ‘Port du Nord’ leidt een langgerekt trapvormig element naar een raam dat een stuk van het landschap omlijst. Het vormt een venster op de wereld, een poort naar de hemel. De bezoeker die het beeld betreedt krijgt, eenmaal boven, de ereplaats in het panorama dat door verschillende elementen wordt bepaald. De havens in de verte, de agrarische cultuur rondom: hier het individu en de stilte, daar de turbulentie van mens en machine. Het beeld is zo op de heuvel geplaatst dat de hartlijn van het trapvormige deel van het beeld zich voegt in het perspectief van de assen van het stedenbouwkundige plan. Doordat de poort 34 graden t.o.v. de as van de trap is gedraaid ontstaat een tweede zichtlijn die gericht is op het noorden. In de bovenste tree van de trap is in een reliëf de titel van het beeld en een Noordpijl aangebracht. Na intensief overleg met constructeur, tekenaar en Ciltron B.V. werd gekozen om een frame van staal te bekleden met een carrosserie van plaatstalen onderdelen. Het geheel werd in onderdelen gemonteerd, daarna gedemonteerd en verzinkt. De heuvel bleek te steil voor een kraanwagen. Daarom werden de verschillende onderdelen vanaf de voet van de heuvel opgehesen. Ook de fundatie had speciale aandacht nodig. Omdat de vaste grond vanwege de heuvel erg diep zat zouden er meer dan 10 meter lange palen geheid moeten worden. Dit bleek te kostbaar en bovendien zou met het inklinken van de heuvel een beeld op heipalen visueel kunnen gaan ‘zweven’. Uiteindelijk is ervoor gekozen om ‘Port du Nord’ te plaatsen op een betonplateau waarop zestien kubieke meter polystyreenschuim werd aangebracht zodat het totaalgewicht van betonplaat, aarde en beeld identiek bleef met de grond die werd weggehaald.

Additional Hints (No hints available.)