Skip to content

Kuier'n deur Möpp'n Multi-Cache

Hidden : 11/16/2013
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De route loopt door en om Meppen, een karakteristiek boeren dorpje in zuidoost Drenthe en is ongeveer 5 km lang. De route komt langs een paar bijzondere locaties in het dorp. De informatie die je kunt vinden op deze locaties heb je nodig om opdrachten uit te voeren en uiteindelijk de eindcache te kunnen bepalen.

Een plezierige tocht door ons mooie dorp gewenst. Wij vinden het leuk om foto's van de route en de cachers in de log te zien.


For an English translation please send an e-mail to 2cvtje

Für ein Deutsche Überseztung senden Sie eine E-mail an 2cvtje.

Deze cache werkt volgens het CACHE IN, TRASH OUT principe. Zelfs al is het niet je eigen rommel, ruim het a.u.b op zodat we de cacheroute netjes houden.

Meppen hoort tegenwoordig bij de gemeente Coevorden, maar tot 1998 vormde het samen met Zweeloo, Aalden, Benneveld, Wezup en Wezuperbrug de oude gemeente Zweeloo. De eerste sporen van bewoning stammen uit ongeveer 5000 jaar voor Christus. Ook is er een grafveld uit de ijzertijd ontdekt. 

Meppen is een ouderwets brinkdorp in het drentsche essenlandschap en is als dorp ontstaan in de middeleeuwen. Het was de eerste echte kern van bewoning in de omgeving. De eerste vermelding van de Meppen stamt uit 1335. De marke van Meppen was de grootste van het Olde Landschap van Drenthe.

Meppen lag op de route van de EDS (Eerste Drentsche Stoomtramweg) in de vorige eeuw. Deze had zij halte bij café Nijhoving, het huidige Tramlokaal.

Het dorp is natuurlijk wel veranderd, maar toch is de boerenafkomst nog duidelijk zichtbaar en voelbaar. Ook de omgeving van Meppen is erg de moeite waard. Het stuifzandgebied De Palms met  jeneverbesvegetatie en de Mepperdennen. Ten zuiden van Meppen liggen de Zuydermaten,  oude graslanden met elzensingels. Met regelmaat zie je hier reeën lopen. Het nieuwste natuurgebied zijn de Mepperhooilanden. Hier is ruimte voor water gecreëerd waar veel bijzonder planten en diersoorten gebruik van maken. Vooral voor vogels is het een schitterend gebied. Je kunt hier de Blauwe Kiekendief, Grauwe Klauwier, Klapekster, Zilverreigers, Kraanvogels en vele eenden en ganzen zien. Neem je camera en/of verrekijker mee ;)

Opdrachten:

P Meeuwenveen Prima parkeerplaats en start van de route.

Wp 1 Meeuwenveen Het Meeuwenveen is een natuurlijk ven. Lang lag het ven in open landschap maar de afgelopen jaren zijn de randen met bossages begroeid geraakt. Vele watervogels bezoeken het ven. Het ven is moeilijk te bereiken omdat de omgeving ervan nogal sompig is, vooral door de aangroei van veenmos. Bij het Meeuwenveen start een wandelroute aangegeven met rode paaltjes door de Mepperdennen. Stapeltel de cijfers op de bewegwijzering van deze route. Het antwoord = D (HELAAS IS HET BORD VERWIJDERD, DAAROM KRIJGT U DEZE CADEAU. D = 1)

Op de parkeerplaats staat ook een paddenstoel. Het aantal hele kilometers afstand naar het dorp Meppen = G

Wp 2 Lange Möpper De (boer)marke van Meppen vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen en was een van de grootste van het Olde Drentsche Landschap. Deze grote steen was sinds mensenheugenis een oriëntatiepunt op het uitgestrekte Mepperveld in de marke van Meppen. Bij het in cultuur brengen van de gronden werd deze enorme steen in de bodem verzonken.

In welk jaartal is de Lange Möpper op zijn huidige locatie geplaatst?

1862 H=2

1967 H=4

1543 H=6

1868 H=8

De Lange Möpper is geplaatst aan een pad dat vernoemd is naar de voorzitter van de stichting “het Drentse Fietspad”. Aan het einde van het fietspad te vinden. Het derde cijfer van het jaartal waarin hij deze functie aannam = K

Wp 3 Prakkenhof De boerderij waar u nu voor staat is een van de oudste in Meppen. Het is een mooi voorbeeld van een Saksische boerderij. Stapeltel het bouwjaar. Het antwoord = B

Wp 4 Dorpsput De brink heeft altijd een centrale rol gespeeld in het dorpsleven. Het vee werd hier bijeengedreven om naar de heide of de weides te gaan, en als de boerhoorn werd geblazen dan kwamen de dorpelingen hier bij elkaar. De brink lag in vroeger dagen aan de rand van het dorp. Dit kunnen we terug zien aan het Engels woord: brink, wat rand betekend. Bijzonder aan deze brink is dat deze privébezit is, in tegenstelling tot de meeste brinken in Drenthe die eigendom zijn van de gemeente of de boermarke. De dorpspomp voorzag in droge tijden het vee van drinkwater en heeft tot 1959 dienst gedaan. Kort geleden is de pomp weer in gebruik genomen. Het derde cijfer van dit jaartal = C

Wp 5 Bronzen Emmer Achter dit huis ligt een grafveld uit de ijzertijd 2000 tot 1000 voor Christus. Tijdens het uitgraven van de kelder van deze woning is een bronzen urn (emmer) met crematieresten gevonden. In het dorp is nog een camping naar deze vondst vernoemd. Het laagste huisnummer van deze woning is A

Wp 6 Timmerwerkplaats Deze stichting is opgericht om dit authentieke erfgoed voor de toekomst te behouden. Het doel is de houtzaagmachine (plm. 1925) en de timmerwerkplaats met z’n machines voor houtbewerking te bewaren en weer in gebruik te nemen. De timmerwerkplaats en machines zijn tot op heden intact gebleven. Wat de werkplaats betreft is er eigenlijk nooit een definitieve stop geweest. De machines staan nog net zo opgesteld, zoals deze in de jaren twintig van de vorige eeuw geïnstalleerd zijn. Als deze in werking worden gesteld hoor je het klepperende geluid van de aandrijfriemen. Een stille getuige van ruim honderd jaar noeste arbeid is onder meer de oude werkbank. De woning en werkplaats zijn door de laatste bewoners, Jan Willem en Meltje geschonken aan de Historische Vereniging Zweeloo. Bepaal de woordwaarde van de achternaam van dit paar waarnaar deze stichting en huis(hoes) is genoemd en stapeltel de uitkomst. Antwoord min vier = E

Wp 7 Katshuis In dit huis woonde de joodse familie Kats. In de tweede wereldoorlog zijn zij afgevoerd en omgebracht in concentratiekamp Sobibor. Om nooit te vergeten; Stapeltel de cijfers van de sterfdatum van Rozetta en Meijer Kats. Antwoord is F

Wp 8 Twientiesveen Wat vindt u hier?

Grafheuvel J=1

Hunebed J=3

IJsbaanlocatie J=5

Speelweide J=7

Heideveld J=9

Nu kunt u het coördinaat van de eindcache berekenen.

Eindcache Goudkust Hier staan de nieuwste woningen in ons oude dorp.

Eindcache =

N 52°AB.CDE / E 006°FG.HJK

(Onze cache wil graag regelmatig een trackable ontmoeten.)

Additional Hints (Decrypt)

Ghffra gjrr qraaraobzra qbbe

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)