Skip to Content

<

Liimatan taival: 53 Saaristomeren kp I

A cache by Puuhamiespete Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 01/20/2014
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Liimatan taival eli Ylä-Keyrityn järven kierto (23 km) sijaitsee Rautavaaralla Metsäkartanon maisemissa. Maisemiltaan monipuolinen polku, joka lähtee Metsäkartanolta ja kiertää järven Holinrotkon kautta. Polun varrella on pitkospuu osuuksia, kapulalossi ja useita taukopaikkoja. Reitti on merkitty punaoranssein pantamerkinnöin puissa, paaluissa ja risteysviitat. Reitti on helppokulkuinen, mutta Hollinrotkossa vaikea.

Kätkösarja on asetettu polun läheisyyteen ja toteutus vaihtelee ympäristön vaatimusten mukaan. Osa reitistä kulkee luonnonsuojelualueella.

Kaikkien kätkötiedotteiden lähteenä toimii luontoon.fi verkkopalvelu.

Kätkö sisältää vain lokivihkon, joten oma kyna ja teroitin matkaan.
____________________________________________________________________________

Saaristomeren kansallispuisto I

Ahvenanmaan ja Manner-Suomen väliin jäävä Saaristomeri on yksi maailman laajimmista saaristokokonaisuuksista. Saaristomeren kansallispuisto muodostuu valtion omistamista maa- ja vesialueista, joita ympäröi laajempi yhteistoiminta-alue.

Saaristomeren kansallispuisto muodostuu pääosin karusta ulkosaaristosta. Sen luonnolle ovat tyypillisiä tuulen tuivertamat kalliomänniköt, matalakasvuiset lehtimetsät ja paljaat kallioluodot, jotka ovat osa 2 000 miljoonaa vuotta vanhaa peruskalliota.

Kansallispuistoon kuuluu yli 2 000 mannerjään ja aaltojen muovaamaa saarta ja luotoa, ja sitä ympäröivällä yhteistoiminta-alueella saaria ja luotoja on noin 8 400.

Merikotka on Suomen ja koko Pohjois-Euroopan suurin pesimälintu. Siipien kärkiväli voi olla jopa 2,5 metriä ja lintu voi painaa seitsemän kiloa. Naaras on yleensä koirasta kookkaampi.

Aavan ulapan ja kalliorantojen lisäksi aukeat rantaniityt, kedot ja hakamaat ovat tärkeä osa saaristomaisemaa. Perinnemaisemat eivät kuitenkaan säily saaristossa ilman hoitoa. Saaristomeren niittyjä, ketoja, laitumia ja nummia muokkasivat ennen laiduntavat eläimet ja talonpoikien toimet. Karjatalouden vähennyttyä saaristossa perinnemaisemien uhkana on umpeen kasvaminen, pensoittuminen ja metsittyminen.

Historia:

Varsinais-Suomen rannikolla ja saaristossa on asuttu jo myöhäisestä kivikaudesta (noin 2000–1300 eaa.) lähtien. Jääkauden jälkeen lämmennyt ilmasto loi jopa nykyistä paremmat olosuhteet pienimuotoiselle karjataloudelle ja maanviljelylle. Nykyistä suolaisemmassa Itämeressä polski runsaasti turskaa ja muita merikaloja, ja luodoilla ja kareilla eleli satojatuhansia hylkeitä. Runsas linnusto tarjosi lihaa, munia ja untuvia. Ei siis ole ihme, että kivi- ja pronssikauden ihmiset hakeutuivat meren äärelle.

Ihmisasutus alkoi levitä nykyisen Saaristomeren kansallispuiston alueelle rautakaudella (500 eaa. – 1150 jaa.), mistä kertovat monet alueelta löydetyt rautakautiset muinaisjäännökset. Siitepölyanalyysi puolestaan on osoittanut, että rannikolla on viljelty maata jatkuvasti rautakaudelta nykypäivään asti.

Saaristomeren asukasmäärä kasvoi 1500-luvun puoliväliin asti, mutta sen jälkeen väestö alkoi vähetä. Luonto ei ajan menetelmillä yksinkertaisesti pystynyt elättämään kovin suurta ihmismäärää, ja myös sodat ja kulkutaudit koettelivat asukkaita. 1700-luvun alkuvuosikymmeninä isoviha ja rutto löivät synkän leimansa saariston elämään.
____________________________________________________________________________
HUOMIO. Kaikilla kosteilla osuuksilla ei ole pitkospuita. Reitin varrella osa pitkospuista ja silloista ovat huonokuntoisia, joten varovaisuutta.

Jos kierrätte reittiä isommalla porukalla, käyttäkää lyhennettä nimimerkeistänne.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

188 Logged Visits

Found it 178     Didn't find it 4     Write note 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 3 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.