Skip to content

π z^2 a - H#96 Event Cache

This cache has been archived.

Hofstad: Takker igjen for oppmøte - alle har logget og jeg arkiverer denne.

More
Hidden : Friday, March 14, 2014
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:





I dag er dagen for å feire matematikkens mest fantastiske konstant - π. Eller pi, som den jo skrives og uttales på norsk. Hvorfor feires den i dag, den 14. mars, spør vel flere seg? Om en ser på den amerikanske måten å skrive datoer på, med måneden først, får en 3/14 (March 14th). Og som jo alle bør ha fått med seg, kan π rundes av til 3,14 om en tar med to desimaler. 14. mars er dermed den naturlige dagen å feire denne flotte konstanten på.

Hva er pi? Kort fortalt er det forholdet mellom en sirkels diameter og omkrets. Det vil si at dersom sirkelen ruller, vil den ha tilbakelagt π antall diametre innen den har tatt en omdreining. Størrelsen π kan ikke skrives som et eksakt desimaltall, det er et såkalt irrasjonalt tall som har et uendelig antall desimaler. 3,14 er bra nok for de fleste som benytter tallet i sine utregninger, mens høypresisjonsutregninger kanskje vil ha bruk for de ti første desimalene: 3,1415926536 (siste avrundet oppover). I kosmologien kan det være bruk for opptil 39 desimaler - det vil være presist nok til å beregne et atoms plassering i det kjente universet.

Selv om det ikke er noen praktisk nytte av å kjenne flere desimaler enn en kan nyttiggjøre seg, har det gjennom tidene gjerne gått matematisk prestisje i å finne flest mulig desimaler. Babylonerne opererte med verdien 3,125 for over 4000 år siden. Vår alles kjære Arkimedes kom fram til 3,1418 for ca. 2250 år siden. Den tysk-nederlandske matematikkprofessoren Ludolph van Ceulen brukte store deler av sitt liv på å kalkulere 35 desimaler rundt år 1600. Den gjeldende rekorden har Fabrice Bellard, den ble satt i 2009, hvor han regnet ut over to billioner desimaler. Prestisje har det også ligget i å memorere flest mulig desimaler. Gjeldende rekord (anerkjent av Guinness) er 67890 siffer satt av kineseren Lu Chao i 2005. Han brukte 24 timer og 4 minutter på seansen.

Selv om π er π, og ingenting annet, finnes det utrolig nok eksempler innen politikken hvor en har ønsket å omdefinere konstantens verdi. I 1897 var kongressen i delstaten Indiana i ferd med å vedta en lov som bl.a. kunne tolkes som en avrunding av π til 4 i stedet for 3,14. Kongressen ble dog stoppet av en professor som tilfeldigvis var til stede før det endelige vedtaket. Med π omgjort til 4 ville ingen broer blitt stående, og klokker konstruert ut fra denne formelen ville saktne ca. et kvarter for hver hele time.

Det er lett å fortape seg helt i πs fantastiske verden, men det er nok på tide å komme til poenget her. Jeg arrangerer et event. Det avholdes på den sedvanlige plassen, Jonas B. Gundersen, på torvet i Kristiansand. Selv om pi-dagen ofte markeres med pai i engelsktalende land (π uttales omtrent likt som "pai"), er det også en fantastisk dag å spise pizza på. Se bare her:





Vel møtt klokka 19:00! Sørg for at dine klokker er bygget med den riktige verdien av π, så du ikke kommer for seint.


Kilder:
en.wikipedia.org/wiki/Pi
no.wikipedia.org/wiki/Pi
http://uploads.neatorama.com/wp-content/twaggies/2012/06/pizza-300x265.jpg



Additional Hints (No hints available.)