Skip to Content

<

Renkaanvaihto

A cache by Korkit Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/18/2014
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Valitse renkaat oikein

Auton rekisteritiedoista löydät autoosi oikean rengaskoon. Suositeltuja ja hyväksyttyjä rengaskokoja voi olla yksi tai useampia.
Renkaita valitessa myös renkaiden aiheuttama melu ja vaikutus polttoaineen kulutukseen on hyvä tarkistaa ja minimoida.
Vältä käyttämästä autossasi samanaikaisesti erimerkkisiä ja -tyyppisiä renkaita. Jos esimerkiksi käytät talviajossa nastarenkaita, kaikkien renkaiden tulee olla nastoitettuja.
Suomessa nastarenkaita saa käyttää pääsääntöisesti 1.11.-31.3. Muunakin aikana nastarenkaita saa käyttää, mikäli keliolosuhteet sitä edellyttävät.

Tarkista renkaat säännöllisesti

Renkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden tulee olla lain mukaan kesärenkailla vähintään 1,6 mm ja talvirenkailla vähintään 3 mm.
Kesärenkaiden urasyvyyden turvasuositus vetisellä kelillä ajettaessa on kuitenkin vähintään 4 mm. Talvirenkaiden turvasuositus lumisella ja jäisellä kelillä ajettaessa on 6 mm.
Muista tarkistaa myös rengaspaineet säännöllisesti, suosituksen mukaan vähintään kerran kuukaudessa. Oikeat rengaspaineet eri kuormituksille löydät autosi ohjekirjasta. Älä unohda vararengasta. Väärät rengaspaineet vaikuttavat auton ajo-ominaisuuksiin ja polttoaineenkulutukseen sekä lyhentävät renkaiden käyttöikää.

Kesärenkaat

Lain mukaan kesärenkaat saa vaihtaa alle 1.3. alkaen, mutta niiden vaihdossa ei kannata hoppuilla. Kesärenkaisiin kannattaa siirtyä vasta, kun sääolosuhteet ovat keväiset vuorokaudenajasta riippumatta.
Syksyllä kesärenkaat tulee vaihtaa talvirenkaisiin viimeistään 1.12.
Lain mukaan kesärenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden on oltava vähintään 1,6 mm. Mutta vaikeissa olosuhteissa esim. vesiliirron välttämiseksi kesärenkaiden kulutuspinnan syvyyden on hyvä olla vähintään 4-5 mm.
On syytä muistaa, että kitkarenkaiden pito märällä tai kuivalla asvaltilla on huomattavasti kesärenkaita huonompi. Vanhoja kitkarenkaita ei myöskään tulisi siirtää kesärenkaiksi.

Talvirenkaat

Talvirenkaat on vaihdettava alle viimeistään 1.12. ja niitä on käytettävä helmikuun loppuun. Nastarenkaita saa käyttää 1.11. alkaen.
Lain mukaan nastarenkaita saa käyttää aina sään ja kelin niin vaatiessa. Lainsäädännössä nastarenkaiden käyttöaika on määritelty myös pääsiäisen mukaan ja nastarenkaita saa käyttää vähintään pääsiäismaanantaita seuraavaan maanantaihin. Pääsiäisen perusteella määritelty vaihtopäivä vaihtelee siis vuosittain.
Talvirenkaat voivat olla nastattomia tai nastallisia. Nastattomia talvirenkaita kutsutaan kitkarenkaiksi. Niiden pito-ominaisuudet ovat parhaimmillaan lumisella tiellä. Jäisellä tiellä nastarenkaiden pitävyys on parempi, mutta niiden teitä kuluttava vaikutus on kitkarenkaita suurempi.
Määräyksissä edellytetään talvirenkaille vähintään 3,0 mm urasyvyyttä rengaskuvion pääurien leveydeltä. Loskaisella tai lumisella kelillä tai muuten vaikeissa olosuhteissa talvirenkaiden kulutuspinnan syvyys olisi hyvä olla vähintään 5-6 mm.
Talvirenkaita on käytettävä henkilö- ja pakettiautoissa. Myös ulkomailla rekisteröityjen henkilö- ja pakettiautojen on käytettävä Suomessa talvirenkaita.
Parhaiten talvirenkaat tunnistaa rengasmerkinnöistä M+S tai MS tai M&S.

Renkaiden tasapainotus

Mikäli renkaat ovat epätasapainossa, ne saattavat kulua epätasaisesti ja ennen aikojaan. Epätasapainosta voi aiheutua myös kuljettajaa väsyttävää tärinää ja se voi kuluttaa liikaa auton jousitusta. Siksi renkaat tulisikin tasapainottaa uusina ja jokaisen korjauksen jälkeen. Renkaiden tasapainotus kannattaa myös tarkistaa aina, kun ajon aikana on havaittavissa tärinää.

Renkaiden korjaus

Rikkoutuneet renkaat kannattaa aina korjauttaa ammattilaisella, sillä korjauksen yhteydessä rengas tarkistetaan perusteellisesti ja reiät paikataan mahdollisuuksien mukaan. Rengasta ei myöskään kannata alkaa asentaa vanteelle itse, vaan kyseinen askare olisi hyvä jättää sitä työkseen tekeville. Heillä on käytössään asianmukaiset välineet ja ammattitaito. Taitamaton tee-se-itse-korjaaja saattaa asennuspuuhissa vahingoittaa niin rengasta, vannetta kuin itseään.

Oikeilla valinnoilla voit vaikuttaa renkaiden käyttöikään

Huolehtimalla siitä, että autosi renkaissa on oikeat rengaspaineet ehkäiset renkaiden epätasaista kulumista. Väärät rengaspaineet myös vaikuttavat auton ajettavuuteen. Renkaiden paikkoja kannattaa vaihtaa tasaisin väliajoin (5000-10 000 kilometrin välein), sillä etu- ja takarenkaat kuluvat eri tahtiin. Renkaat tulee kuitenkin asentaa merkityn pyörimissuunnan mukaisesti, jotta ne toimivat parhaalla mahdollisella tavalla kaikissa olosuhteissa. Jos auton rengaskokoa muutetaan, on myös vanne valittava huolellisesti. Pulttijaon lisäksi vanteen leveyden ja etenkin vanteen keskiöleveyden on oltava oikea. Leveä vanne lisää renkaan jäykkyyttä ja vähentää renkaan muodonmuutoksia kaarreajossa. Vanne ei kuitenkaan saa ylittää renkaan koon sallimaan hyväksyttyä vanneleveyttä.
Äkkijarrutukset ja sivuluisut lyhentävät erityisesti nastarenkaiden käyttöikää, eli tasainen ja rauhallinen ajotyyli säästää renkaita turhalta rasitukselta.

Lähteet: www.trafi.fi ja www.vianor.fi

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

251 Logged Visits

Found it 247     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 2     

View Logbook

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.