Skip to content

Beginners-Wherigo (UZL Wherigo demo) Wherigo Cache

Hidden : 08/01/2014
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:  regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een introductie voor wie nog nooit een Wherigo gespeeld heeft.


Inhoud


Kort en Krachtig


Voor wie geen boodschap heeft aan een lange uitleg, Wherigo al kent en gewoon wil scoren:


www.wherigo.com

Dit is een bewust korte en eenvoudige Wherigo: 3 zones en een final.
De cartridge kan je hier op wherigo.com vinden.
Laat in je log achter met welk type toestel en player je dit hebt afgelegd
en wat je problemen en tips zijn met Wherigo spelen in het algemeen.

Om het ook voor de Wherigo-kenners leuk te houden, kan je proberen een zo hoog
mogelijke FUN score te behalen... door net niet te doen wat van je verwacht wordt.

Veel succes!


Wat is het doel van deze cache?


 1. Op korte termijn (augustus 2014) zorgden we hiermee dat ruim 25 Leuvense Geocaching collega's eenvoudig hun 7 Souvenirs of August konden behalen door hiermee de ietwat moeilijkere the Collector souvenir te scoren... zonder hiervoor zotte geo-kilometers te moeten afleggen.

 2. Op middellange termijn (najaar 2014): hier alle kennis en tips te verzamelen uit jullie Wherigo-ervaring, als voorbereiding op...

 3. In het voorjaar 2015 klaar te zijn om ??? (Watch this space!)

Finale listing = in ontwikkeling!


Hieronder volgt de huidige voorlopige versie van alle informatie die we verzameld hebben... Op dit ogenblik is die onvolledig en het doel is tegen voorjaar 2015 deze zo correct mogelijk te hebben. Heb je tips of extra info? Stuur het ons door! We zullen deze pagina regelmatig hiermee aanpassen.Wil je wel eens zo een goede Wherigo spelen waarover iedereen enthousiast is, maar kan je nog niet overweg met het platform of weet je niet juist hoe te beginnen? Deze cache geeft een introductie voor absolute beginners met watervrees.


www.wherigo.com

Help ons onderstaande informatie te verbeteren!

Meld ons fouten, onvolkomenheden, extra trips, ... via ons profiel.


Deze handleiding heeft als doel zo eenvoudig mogelijk te zijn en tot de minst mogelijke vergissingen te leiden. Er bestaan zeker meer geavanceerde mogelijkheden of shortcuts maar hiermee willen we bewust de nieuwe spelers niet mee in de war brengen. Uitleg die maar voor sommigen geldt of alleen in geval van problemen, staat in kleine tekst.

Voorbereiding


1. Het GPS toestel


Er zijn weinig klassieke outdoor GPS toestellen waarop de Wherigo player standaard geïnstalleerd is en een beetje werkt. In de praktijk ben je echter het beste af met een smartphone. Hiervoor moet je wel eerst de juiste (gratis) app installeren.

2. Cartridge


Vooraleer je een concreet spel kan spelen, moet je het programma ("cartridge") hiervoor downloaden en installeren op je GPS toestel.

a. Wherigo.com

De plaats waar alle spelen verzameld worden is www.wherigo.com. Deze site wordt door Groundspeak uitgebaat als nevensite van www.geocaching.com en elke Wherigo cache heeft hier dus een overeenkomstige pagina waar je de cartridge moet downloaden. Downloaden doe je door eerst op www.wherigo.com in te loggen met je geocaching.com login en password (nickname, login en password zijn hier steeds dezelfde als op geocaching.com!). De meeste Wherigo cache listings verwijzen naar de correcte Wherigo pagina in de tekst en/of bovenaan in de link Related Web Page.

Heb je problemen met bovenstaande? Controleer dan zeker of je met de juiste browser werkt of stel hem correct in.

b. Downloaden

Op Wherigo kies je links de knop "Download" en kies je uit het lijstje het juiste type voor je toestel: ofwel het juiste Garmin toestel ofwel Pocket PC Device voor alle smartphones. Je krijgt nu een .gwc bestand in je download folder te zien.

c. Installeren

Sluit nu je toestel aan op je PC via het USB kabeltje en kopieer het gedownloade .gwc bestand van je PC naar het juiste mapje.

Spelen


Een Wherigo cache kan je het best vergelijken met een kruising tussen een multi cache, een computerspel en soms... een mystery. Het is een locatie geactiveerd computerspel dat afhankelijk van de creativiteit van de maker verschillende vormen kan aannemen. Enkele algemeenheden kunnen we wel hier uitleggen.

1. Basisconcepten


De Wherigo Players tonen je na opstart van de cartridge steeds 4 onderdelen:

 • Locations (Locaties)
  Locaties zijn het kloppende hart van een Wherigo. Je kan ze vergelijken met de waypoints van een multi, maar i.p.v. exacte punten worden deze bij een Wherigo gevormd door een zone. Deze zone is meestal cirkelvormig (maar kan in theorie alle vormen hebben) en in het beste geval enkele meters diameter. Meestal is er 1 (of zelfs meerdere) zone zichtbaar waar je naartoe kan navigeren. Het eerste doel van een zone is je boodschappen tonen. Afhankelijk van wat de maker geprogrammeerd heeft, krijg je die al vanop een bepaalde afstand, wanneer je dichtbij bent, bij het binnenkomen, het verlaten van de zone of... soms in al deze gevallen na mekaar! Naast boodschappen kunnen er echter ook andere acties plaatsvinden (zoals vragen die beantwoord moeten worden, ...). Wanneer je in een zone bent, moet je ook altijd goed uitkijken of er niets nieuw is verschenen in "U ziet" (You see). Wanneer je de zone verlaat, verdwijnen die dingen ook weer. Nieuwe zones komen maar beschikbaar volgens het verloop van het spel en meestal pas nadat je ofwel in een vorige zone bent aangekomen of... pas nadat je daar de juiste acties op personages of voorwerpen hebt uitgevoerd of de vragen juist hebt beantwoord. Actieve zones kunnen ook onzichtbaar zijn. Je krijgt ze dan niet te zien in Locaties maar... de overeenkomstige acties (boodschappen, vragen, voorwerpen of personages tonen) worden wel uitgevoerd! Tijdens het spel dus goed blijven kijken op je scherm (of "voelen" dat je een zone binnenkomt, zichtbaar of niet) is dus belangrijk.
 • You See (U ziet)
  Wanneer je in een zone binnen komt, kunnen er nieuwe voorwerpen of personages verschijnen in "U ziet". Op zich is er in de praktijk (technisch) geen echt verschil tussen een voorwerp en een personage. Na het selecteren van een voorwerp of personage, zie je meestal een foto, een tekst met uitleg en 1 of meerdere actieknoppen. Normaal gezien is het de bedoeling dat je dan 1 of meerdere van die actieknoppen selecteert en activeert... en dan gaat het spel verder! Afhankelijk van wat de maker geprogrammeerd heeft, kunnen de acties ervoor zorgen dat de voorwerpen of personages nadien van "U ziet" verhuizen naar je "Inventaris" (Inventory). Nadat je de zone verlaat verdwijnen de voorwerpen en personages uit "U ziet". Tenzij je die in je "Inventaris" hebt gestoken of de maker ervoor gezorgd heeft dat ze echt verdwijnen bij het verlaten van de zone, zijn die voorwerpen nog altijd aanwezig in de zone en kan je ze terug zien door terug in de zone binnen te gaan.
 • Inventory (Inventaris)
  De voorwerpen en personages in je "inventaris" zijn altijd zichtbaar, ook buiten de zones (in tegenstelling tot die in "U ziet" die alleen beschikbaar zijn in een zone). De acties hierop zijn dezelfde als in "U ziet". Hoe en wanneer de voorwerpen en personages in je "inventaris" terecht komen hangt af van wat de maker van de cartridge voorzien heeft.
 • Tasks (Taken)
  Taken zijn er vooral om je te helpen het verhaal van het spel en/of de acties de je moet uitvoeren om verder te geraken, beter te begrijpen. Een taak kan "in behandeling" (pending) zijn of "afgehandeld" (complete). Taken kunnen alleen een foto en/of een tekst met uitleg tonen (in tegenstelling tot voorwerpen, personages en zones waarop je ook nog acties kan uitvoeren). Taken kunnen al van bij de start aanwezig zijn, tijdens het spel toegevoegd worden of verdwijnen. Weeral... alles hangt af van de creativiteit van de maker van de cartridge.

Of er in deze onderdelen ook iets te zien is, zie je aan het aantal dat vermeld is na elk onderdeel.

2. Speeltips, waarschuwingen en best practices


Het Wherigo platform (de players, de site www.wherigo.com, de programmeertools voor de makers) is op dit ogenblik nog altijd vrij onstabiel en daar gaat niet zo snel iets aan veranderen. Daarnaast is elk spel een moeilijk stukje programmeren zodat ook de makers zelf fouten (bugs) maken in hun cartridge. Dit alles maakt dat je wat tegen een stootje moet kunnen bij het spelen van een Wherigo. Anderzijds valt dit in de praktijk best wel mee en zijn de meest voorkomende problemen gemakkelijk te omzeilen.

 • Spel opslaan en hervatten
  Omdat de combinatie van cartridges en players onstabiel kan zijn, kan het spel plots crashen. Omdat er in het spel een status (state) wordt opgebouwd, kan dat dramatische gevolgen hebben. Het meest dramatische is dat je helemaal terug opnieuw vanaf de start met een nieuw spel moet beginnen. (In tegenstelling tot een multi kan je met alle goede antwoorden niet meer verder tenzij het spel ook al je goede antwoorden heeft geregistreerd en "weet" waar je bent in het spel. Om dit te verhelpen, kan je een spel in actie opslaan. In de meeste players is hiervoor een speciale actie voorzien (of soms is er in de app een "autosave" instelbaar wanneer je van app verandert of de app verlaat). Eenmaal een spel is opgeslagen zal de player je de volgende keer wanneer je hetzelfde spel opstart komen vragen of je het vorige spel wil hervatten. Omdat het spel expliciet bewaren omslachtig is en omdat de meeste spelers er niet aan denken in de gloed van het spel, voorzien sommige makers van cartridges dat er op kritieke plaatsen in het spel automatisch bewaard wordt. Deze autosave in het spel is onzichtbaar en je kan er alleen op rekenen als de maker het expliciet vermeldt in de listing of komt melden tijdens het verloop van het spel!
 • Zones activeren
  Zones zijn 1 van de belangrijkste spelelementen en meestal is "erin geraken" (inside) het belangrijkste om het spel vooruit te laten gaan. Bij het binnenkomen worden meestal boodschappen getoond, vragen gesteld, verschijnen nieuwe personages, voorwerpen, ... (waarop je dan weer acties kan doen). In tegenstelling tot bij klassieke WPs van een multi kan je soms het makkelijkst een zone binnenkomen door te blijven stilstaan eenmaal je dicht genoeg (near) bent. Als je zoals bij het zoeken van een klassiek WP of final blijft rondcirkelen dan ga je soms gefrustreerd de afstand (distance) tot de zone net naar boven zien gaan en helemaal niet binnen geraken. Stop en zie hoe de afstand (distance) vanzelf afneemt terwijl je GPS zich begint te stabiliseren. Pas als het dan niet lukt, neem je nog een paar stappen en blijf je nog eens stilstaan om het effect ervan te zien op de afstand tot de zone. Zeker omdat de meeste Wherigo cartridges gelopen worden met smartphones ipv klassieke outdoor GPS toestellen moet je rekening houden met de mindere nauwkeurigheid en langere stabilisatieperiode. Stilstaan doet soms wonderen.

Loggen


Wanneer je de Wherigo uitgespeeld hebt en het is ook een geocache dan vind je op de final location ook een box en het klassieke logboekje.

1. geocaching.com


De eerste evidentie is natuurlijk om te loggen op de overeenkomstige cache listing op geocaching.com, waar je zoals steeds je ervaring weergeeft in een found log en je appreciatie al dan niet toont met een favorite point. Bedenk hierbij dat het maken van een ietwat goede Wherigo typisch heel veel tijd gekost heeft...

2. wherigo.com


Omdat elke Wherigo cache ook minstens gecrosslist wordt op wherigo.com, kan je ook daar additioneel je ervaring loggen. Dit is niet verplicht maar wordt wel geapprecieerd door de Wherigo-makers. Dit loggen bestaat uit 2 onderdelen:

 1. Post a log entry
  Dit is je klassieke log waarbij de Type Played +/- overeenkomt met de "Found it" van geocaching.com en de Rate this cartridge overeenkomst met de Favorite points maar dan met een schaal van 1 tot 5 sterren.
 2. Unlock
  Hiermee kan je aantonen dat je het ook echt vervolledigd hebt en de status op completed zetten (het tellertje completions gaat dan ook naar boven). Dit is dus de echte en ontegenspekelijke "Found it" log gecombineerd met een hard bewijs vergelijkbaar met een on-line controle dat je het logboekje ook getekend zou hebben! Bemerk dat dit echter niet gaat lukken voor alle cartridges want het hangt ervan af of de maker dit ook voorzien heeft in zijn spel! Als hij dat wel gedaan heeft, dan zal je ofwel een completion code ofwel een saved game kunnen gebruiken. De completion code is uniek voor elke speler/download en gespeeld spel en bestaat uit een reeks tekens die je in het spel getoond wordt op het einde. Zorg dat je hiervan alleen de eerste 15 tekens invoert in het veld unlock code. Als je de cartridge niet zelf hebt gedownload, kan je toch nog die unlock code gebruiken via de derde optie "Unlock Code for another user" samen met de account name die de cartridge heeft gedownload.

  Als alternatief voor de completion code kan je voor een een klassiek outdoor GPS toestel het bewaarde spel ook uploaden. Hiervoor moet je het bestand met de extensie .gws (en als naam die van de cartridge) van je device gebruiken. Ook al beweert wherigo.com dat dit de voorkeursmethode is, in de praktijk is dit het lastigst en deze methode werkt trouwens niet voor de smartphones.

Maar nu genoeg uitgelegd... actie!


 1. Maak je toestel klaar en zorg dat de Wherigo Player geïnstalleerd is.
 2. Download en installeer dit spel.
 3. Ga naar het startpunt op Gasthuisberg (ter hoogte van het mooie kopstation).
 4. Selecteer deze cartridge en... Start!
 5. Gevonden? Proficiat! Laat nu nog een found log achter op deze site en doe dit ook op wherigo.com. Spice up your log en vermeld je persoonlijke FUN score en met welk toestel je dit gelopen hebt!
 6. Vind je je persoonlijke completion code niet meer? Start de player en deze cartridge terug op (het spel hervatten en niet opnieuw starten!) en je vindt daar de unlock code terug in je inventaris. Hiermee kan je op wherigo.com deze cartridge unlocken.
 7. Ga op zoek naar een andere Wherigo waaraan je vanaf nu veel plezier zal beleven!

Heb je nog vragen of zit je ergens mee vast?
Contacteer ons en we helpen je verder!
Eervolle vermeldingen:

FTF STF TTF
  AnSo+Nick     SAILtm     Kis1408  

 

Dit spel maakten we origineel als voorbereiding van een teambuilding activiteit om de collega’s te introduceren in Wherigo. Deze absolute beginners met geen enkele Wherigo of zelf geocaching ervaring liepen hier proef: Chantal, Martine, Karin, Ludwig en Raf.

Additional Hints (Decrypt)

Npugrenna ra nna qr birexnag

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)