Skip to content

GM3 Kunst en geschiedenis in Genemuiden Multi-Cache

This cache has been archived.

Sheriff of Tombstone: Hoewel ik de wandeling door Genemuiden nog steeds erg leuk vind om te laten zien, gaat deze in het archief. Deze hele multi gaat op de schop en zal tzt vernieuwd als nieuwe multi online komen.

More
Hidden : 3/16/2014
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Tijdens deze stadswandeling kom je langs wat interessante plekken in Oud-Genemuiden. We hebben geprobeerd om een stukje geschiedenis van Genemuiden te geven, maar ook om mooie kunstige objecten te laten zien.


 

De wandeling is ongeveer 4,5 km lang, verdeelt over 13 wp’s. Hoewel de wandeling zelf over verhard terrein is (het is tenslotte een stadswandeling) is het terrein van de eindlocatie niet heel makkelijk. De wandeling zelf is goed te doen met bijvoorbeeld een kinderwagen maar op de eindlocatie moet de kinderwagen even aan de kant. Op dit moment is ook een lange broek erg nodig op de eindlokatie!!!

Tussendoor zullen een aantal via-punten zijn, dit is merendeels om de wandeling wat mooier te maken, maar ook zijn er een aantal voor de veiligheid.
Voor de vragen geldt; lees goed wat er gevraagd wordt.
Als er moet worden gestapelteld dan staat het erbij. Zo niet dan kan het antwoord uit meerdere cijfers bestaan.
Mochten er woorden zijn waarin een letter ij voorkomt, dan geldt deze als 2 letters (i en j) en dus NIET als y.
Je kunt je auto parkeren op het volgende coordinaat.
N52 37.619 E006 02.343

WP1:  N52 37.608  E006 02.367

Let op!!! Dit waypoint ligt aan het water, dus let goed op de kinderen!!

 

WP1: Stadsbrand 1868

Op 11 maart 1868 ontstond er in een bakkerij een brand. Omdat de wind de verkeerde kant op blies breidde deze brand zich razendsnel uit. Ne een kwartier brandden al 20 woningen. De daken waren van riet, waardoor de drie brandspuiten van Genemuiden het vuur niet in bedwang kon houden. Mensen raakten in paniek en vluchtten naar de boten, zodat ze zich in veiligheid konden brengen. Na middernacht kwam er versterking uit Zwartsluis, rond de ochtend uit Vollenhove en halverwege de middag uit Kampen. De brand verwoestte 105 woningen, enkele pakhuizen en schuren, alle scholen, het raadhuis met gemeentearchief en 39 hooibergen. Gelukkig kwam er niemand om het leven.  
Na de stadsbrand mocht niemand meer petroleum in huis hebben en werden deze twee petroleumkelders gebouwd in 1875. 

De vraag bij dit waypoint: Ga na de linker kelderdeur. Met hoeveel klinknagels zit een scharnier vast aan de deur? Het antwoord is A.

Steek de weg in eerste instantie niet over, blijf aan deze kant. De weg vervolgt zich zo meteen via de boulevard. Je loopt dan langs de waterkant, dus let ook hier op de kinderen!!!

WP2:  N52 37. A((A+1)*10)  E006 02.(A-4)((A*2)+5)

 

WP2: De pont

Op 8 maart 1922 ging een stevige zuidwestenwind geleidelijk over in een ziedende storm. De wind stuwde het water uit de Zuiderzee met grote kracht het Zwarte Water in. Zware hagel- en regenbuien maakten het er alleen maar erger op. Veerman Thijs Velthuis koos daarom voor de roeiboot in plaats van de pont om de passagiers van de tram van half 6 op te halen. Maar na zijn aankomst, durfde een deel van het gezelschap niet in de roeiboot te stappen. De veerman liet zich door burgemeester Groote Balderaar ten Velde overreden alsnog de pont te halen. Met veel moeite kon hij even later de twaalf passagiers aan boord krijgen. Toen de pont zo'n 20 meter van de oever was, stond de kabel zo strak dat de veerman besloot terug te keren, maar dat lukte niet. De passagiers raakten in paniek toen het buiswater over het dek begon te spoelen en stapten over in de roeiboot, die achter de pont was vastgebonden. De veerman, zijn zoon en twee passagiers bleven op de pont. Toen sloeg het noodlot toe. De roeiboot kapseisde en de daarin aanwezige passagiers verdwenen in de golven. Na enige tijd knapte de kabel van de pont, die daarna richting Zwartsluis dreef. Een aantal mensen verloren het leven, waaronder de veerman en zijn zoon, en de burgemeester en zijn vrouw. De verslagenheid onder de bevolking was groot en nog jaren werd de dag van de ramp, het was biddag, herdacht.

Dit beeld is onlosmakelijk verbonden met het veer van Genemuiden en een ode aan de veerman. Het is gemaakt door Arie Teeuwisse. Deze kunstenaar is in 1919 geboren in Amsterdam en overleden in 1993 in Uffelte. Na een studie aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam gaat hij in 1940 een opleiding volgen aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten, ook in Amsterdam. In 1943 moet hij deze opleiding als gevolg van de oorlog afbreken. Hij duikt onder boven de berenverblijven in Artis.

Vraag bij dit waypoint: Hoeveel mensen verdronken tijdens deze ramp? Het antwoord is B.

Tijdens deze vraag zou je ook de cache Genemuiden kunnen zoeken (GC48A3C)

via punt: N52 37.736 E006 02.229

WP3:  N52 37.(A-1)((B*A)-(A-1))   E006 02.((A*4)+2)(A-2)

 

WP3: Folly

Sinds 1 januari 2001 is Genemuiden geen zelfstandige gemeente meer, maar vormt het de Gemeente Zwartewaterland samen met Zwartsluis, Hasselt en Kamperzeedijk. In het teken hiervan wordt er kunstenaar Han Janselijn opdracht gegeven een folly te ontwerpen. In de volksmond wordt deze folly ’t Prieeltien genoemd.

Han Janselijn is geboren in 1940 in Doetinchem en overleden in 2005 in Arnhem.

De vraag bij dit waypoint: Welk jaar staat er op dit Prieeltien? Stapeltel dit jaar tot 1 cijfer. Dit is C.

Loop via het park (via N52 37.520 E006 02.243) naar WP4. Je zult dan langs het waypoint heen lopen en dus iets terug moeten lopen, maar lopen via de weg is op dit stukje te gevaarlijk i.v.m. een onoverzichtelijke bocht in de weg!!

via-punt: N52 37.520 E006 02.243

WP4:  N52 37.(C+1)C((B-C-A)+1)  E006 02.(√C)((A*B)+1)

WP4:  Kasteel Blockhuys/Blokhuis

Dit is een plekje in Genemuiden met veel geschiedenis en bezienswaardigheden. Op deze plek, en op het links gelegen Springerpark met oorlogsmonument, heeft van 1527 tot 1584 kasteel Het Blokhuis, gebouwd door Karel van Gelre, gestaan. Met behulp van dit verdedigingswerk beheerste men het in- en uitgaand verkeer op het Zwarte Water en de Vecht (op het kaartje bovenaan de pagina zie je het kasteel staan). In de Tachtigjarige oorlog is stevig gevochten om het kasteel; toen prins Maurits in 1580 Genemuiden veroverd had liet hij het kasteel afbreken. De sloop was in 1584 afgerond.
Sinds 1827 is hier een begraafplaats met achterin een lijkenhuisje.  Dit lijkenhuisje is gebouwd in neogotische stijl, wat in Overijssel erg weinig voorkomt. Waarvoor dit huisje gediend heeft weet men niet. Helaas is niet achterhaald wie de ontwerper is geweest van dit lijkenhuisje.
Aan de rechterkant ziet u woningen die voorheen het armenhuis vormde. Van 1942 tot 1934 was het het Diaconie Armenwerkhuis.

Vraag bij dit waypoint: Je ziet hier op de pilaren van het hek 2 woorden. Bepaal van beide woorden de woordwaarde en stapeltel dit tot 1 cijfer. Haal er vervolgens 1 af. Het antwoord is D.

WP5:  N52 37.(D2)(A-D)(√(A+D))  E006 02.(A-C)(C-D)(B-D)

 

WP5: Museum

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Genemuiden en zijn omgeving dan zou je hier binnen eens een kijkje kunnen nemen.
In het museum vind je veel informatie over het verleden van Genemuiden. In de permanente expositie wordt in tijdsvolgorde, aan de hand van vele voorwerpen de lange en roerige geschiedenis van dit Zuiderzeestadje uitgebeeld.
De documentatieruimte bied voor de geïnteresseerde lezer foto's, kranten en allerhande literatuur over de plaatselijke historie.
Naast het bovenstaande heeft het museum enkele stijlkamers, een winkeltje, een expositieruimte met wisselexposities en een filmzaal.
Ook vind je hier een meters grote maquette van de brand van 1868. Die geeft je een indruk van de grootte van de brand.

Ter informatie: Dit museum is alleen op zaterdag geopend van 14:00 – 17:00 uur, en op speciale dagen als Biestemerk (3e dinsdag in oktober) en Koninginnendag. De toegangsprijs is € 2,00 voor volwassenen en € 1,00 voor kinderen tot 12 jaar.

Vraag bij dit waypoint: Hoe heette de burgemeester die omstreeks 1885 Genemuiden bestuurde? Stapeltel de woordwaarde van zijn voornaam. Trek hier nog 5 vanaf. Het antwoord is E.

Loop nu langs de kerk naar het via-punt. Let op met oversteken!!

via-punt: N52 37.415 E006 02.250

WP6:  N52 37.(√C)(C-E)((D*E)2)  E006 02.(B-(C*D))(C+D+E)(A-C)

WP6: Achterweg

Je bent aangekomen in de Achterweg. Een weg die voorheen praktisch grensde aan de Zuiderzee. Bij hoog water stond de zee tot aan de Achterweg.  De Achterweg is de enige straat in Nederland, en dus uniek, waar al ruim 140 jaar een rookverbod geldt. Dit verbod is ingevoerd sinds de voorgenoemde stadsbranden en geldt nog steeds!

Vraag bij dit waypoint: Je bent net via een paadje vanuit het park “Tagbos” de Achterweg ingelopen. Dit pad heeft officieel geen naam, maar toch hangt er een naambordje aan de schuur.  Deze meneer fokte hier kippen en konijnen en was dus vaak in dit schuurtje. Op een van zijn verjaardagen kreeg hij van zijn familie dit straatnaambordje cadeau. Deze meneer is helaas overleden, maar de schuur is nu van de kleindochter van deze meneer en haar man.

Hoe heet dit pad officieus?  Bepaal de woordwaarde van de hele naam en stapeltel dit tot 1 cijfer. Tel hier 4 bij op. Dit wordt F.

WP7:  N52 37.E(F-(D2))(B-F)  E006 02.(B-A)(C*E)((F-C)+D)

 

WP7: Paarden in de Meente

Hier zie je een beeld gemaakt door Frank Letterie. Deze kunstenaar is geboren in 1931 in Den Haag. Hij werkt voornamelijk met brons. Een van zijn werken staat het gebouw van de Tweede Kamer. In 1961 wint hij de gouden Prix de Rome en in 1964 de Jacob Marisprijs. Hij woont en werkt in Vorden.
Dit beeld staat symbool voor de gemeenschappelijke weide en het gemeenschappelijke wooncentrum van de Genemuidenaren.

Vraag bij dit waypoint: Hoeveel paarden staan hier? Het antwoord is G.

Om de grote weg te vermijden kun je via onderstaand coördinaat lopen
Het lijkt of je privé terrein opgaat, maar de parkeerplaats loopt over in een pad.

via-punt: N52 37.175 E006 02.576

WP8:  N52 37.(G/D)((G+E)*10)  E006 02.((C+G)-D)(A-D)((G*D)+E)

 

WP8: Moeder en kinderen

In 1996 is VEBE Floorcovering B.V. jarig en schenkt de bevolking van Genemuiden een beeld, gemaakt door Jaap Hartman.  Een vrouw, misschien de moeder van de kinderen, leest voor. Het meisje luistert aandachtig, terwijl de jongen er blijkbaar geen zin in heeft. Het beeld is geplaatst op de plek waar tot voor kort de bibliotheek was. Deze is in juli 2013 verhuisd naar het oude gemeentehuis op de Havenkade.

De kunstenaar is geboren in 1950. Tijdens zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam krijgt hij o.a. les van eerder genoemde Arie Teeuwisse (de beeldhouwer van de Veerman).

Vraag bij dit waypoint:  Hoeveel jaar bestond VEBE in 1996? Stapeltel dit getal. Het antwoord is H.

Om weer de grote weg te vermijden kun je via het onderstaand coördinaat lopen.

via-punt: N52 37.275 E006 02.590

WP9:  N52 37.((A-E)*H)((G+H)-E)  E006 02.((H2)*D)(G+E)

 

WP9: De Meulebelt

Hier zie je een huis op een verhoging staan. Hier stond tot ongeveer 1927 een Korenmolen, als officiële maalderij van de stad. De molen werd in 1438 voor het eerst genoemd. De gevelsteen en de molensteen zijn nog te zien en is het enige dat over is van de molen.

De eigenaar van de woning heeft toestemming gegeven om het terrein te betreden om de molensteen en de gevelsteen goed te bekijken. Het kan zelfs zo zijn dat de eigenaar dan naar buiten komt om nog meer te vertellen over de geschiedenis van Genemuiden en van deze locatie. In dat geval kan het zijn dat de wandeling wat langer duurt dan gepland.

Vraag bij dit waypoint: Wat is het jaartal dat in de gevelsteen staat? Tel de eerste 2 cijfers bij elkaar op (niet stapeltellen!). Dit is I.

Loop nu via het volgende coordinaat naar WP10:

via-punt:  N52 37.308  E006 02.467

WP10:  N52 37.((((H+E)2)*I)+D)  E006 02.(((G*B)*I)+B)

WP10: Langestraat

Hier zie je een van de oudste woningen in Genemuiden. Vanaf 1750 woonden hier zowel een burgemeester als een predikant. Vanaf 1770 woonden hier de stadsarts en chirurchijn. Boven de ingang zie je een caduceus. Deze staf met 2 slangen omwonden (niet te verwarren met een esculaap, welke 1 slang heeft) symboliseert als geheel vrede, bescherming en genezing, en wordt (vooral in de Verenigde Staten) tot op heden gebruikt als medisch symbool.
In 1825, tijdens een grote overstroming, was het huis een toevluchtsoord voor 100 vluchtende mensen. Terwijl een groot deel van Genemuiden onder water liep stond hier 15 cm water.
Ook tijdens de stadsbrand van 1868 is dit huis gespaard gebleven, door ene Leendert Eenkhoorn. Hij klom in de dakgoot en doofde het vuur met een dweil. Sommige balken stonden al in brand, wat in de kap nog te zien is.
Tijdens de tweede wereldoorlog werden hier onder leiding van Dr. Piet Provo Kluit op zolder Engelse piloten en verboden wapens verborgen.

Vraag bij dit waypoint: Hoeveel kleine raampjes zitten er in de dakkapel? Stapeltel dit tot 1 cijfer en tel hier 1 bij op. Dit is J.

WP11:  N52 37.(J+E)(H*I)  E006 02.(A-J)((J*D)*B)

 

WP11: Gedenksteen/Beatrix

In de directe omgeving van dit coördinaat staat een gedenksteen met erin gebeiteld het wapen van het Duitse plaatsje Emlichheim. Er bovenop staat een boorkop. Tijdens het 700-jarig bestaan als stad Genemuiden heeft de toenmalige burgemeester, Dhr. W. Bossebroek, met nog een aantal andere mensen een ballonvaart gemaakt, gestart op het Havenplein. Na een mooie vaart landde de ballon net over de grens in het plaatsje Emlichheim. De burgemeester ging daar op zoek naar zijn collega, burgemeester Klinge, om de reis officieel te maken. Hieruit is een bijzondere relatie ontstaan en wordt er in 1979 een vriendschapsverdrag opgesteld, dat door beide gemeenteraden is bevestigd. Ter gelegenheid hiervan schonk de stad Emlichheim deze gedenksteen aan de gemeente Genemuiden.

De vraag voor dit waypoint gaat echter over het andere beeld dat je hier ziet. Dit borstbeeld van Koningin Beatrix werd aangeboden ter gelegenheid van het bezoek van Koningin Beatrix aan Genemuiden op 30 april 1988. Ook staat het symbool voor de verbondenheid van de stad Genemuiden met het vorstenhuis.
Het beeld is gemaakt door Heleen Levano, geboren in 1941 in Utrecht. Zij werkt voornamelijk met brons, maar ook maakt zij pentekeningen.

Door wie werd het beeld aangeboden aan de stad Genemuiden? Bepaal de woordwaarde en stapeltel dit tot 1 cijfer. Dit antwoord is K.

Ga het steegje naast de Rabobank in richting het via-punt:

via-punt: N52 37.478  E006 02.584

WP12:  N52 37.(A-D)(K2+(K-C))  E006 02.(K-E)((H*B)-√E)

 

WP12: Museum

Genemuiden en de tapijtindustrie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van de biezen die eeuwenlang rond Genemuiden groeiden (en nu nog steeds groeien) maakten de inwoners de alom bekende Genemuider biezenmatten. Toen de biezen schaarser werden deed een ander product zijn intrede: de kokosmatten.
Omstreeks 1920 kwamen de eerste kokosfabrieken. In de jaren zestig schakelden de Genemuider fabrikanten over op tapijt van nylon en wol.
Maar liefst 60 % van de totale Nederlandse productie van kamerbreed tapijt is afkomstig uit Genemuiden. Het is dan ook geen wonder dat Genemuiden een museum bezit, waar de boeiende geschiedenis is vastgelegd.

Ter informatie: Dit museum is elke dinsdag geopend van 13:30 – 16:30 en van mei t/m september ook op zaterdag van 13:30 – 16:30. De toegangsprijs is € 3,50 voor volwassenen en € 2,00 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.

De vraag bij dit waypoint: In welk jaar werd het museum uitgebreid? Het 3e cijfer van dit jaartal is L.

Via-punt: N52 37.533 E006 02.454

Hier kom je langs een punt waar voorheen de stoomzuivelfabriek heeft gestaan.
In 1894 werd in Genemuiden een stoomzuivelfabriek opgericht door een Amsterdams bedrijf. Dat was nog heel kleinschalig: naast de directeur werkten er twee arbeiders en een machinist voor de bediening van de stoommachine (een zogenoemde locomobiel). Toch zette het de Genemuider veehouders aan het denken. Na een grondige voorlichting door deskundigen besloten ze een eigen coöperatie op te richten. Zo ging op 1 november 1898 de Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Genemuiden van start. De nieuwe zuivelfabriek (de oude werd opgeheven) aan de Oosterkaai, begon met de productie van melk en boter, later ook kaas.  De locatie aan de Binnenhaven was goed gekozen. Via de haven konden de voor de stoommachines benodigde steenkolen makkelijk met schepen worden aangevoerd. In omgekeerde richting vertrokken schepen met zuivelproducten voor de export. De fabriek zou uiteindelijk tot 1974 bestaan, waarvan vele jaren onder het directeurschap van Gerrit Westhoff.

WP13:  N52 37.(L-H)((L2)+A)  E006 02.((L-E)/D)G(I-L)

 

WP13: Piet Provo Kluit

Aan de rechterkant staat een beeld van de Buuznsnieder.  De Biezensnijder die in weer en wind de biezen aan het oogsten is, vormt een belangrijke schakel in het ontstaan van de tapijtindustrie in Genemuiden. Dit beeld is aangeboden naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de EdelGroup, als teken van verbondenheid van Genemuiden met de beizencultuur.

Het beeld is gemaakt door Judith Braun. Zij is geboren op 4 april 1955 in Hilversum als dochter van 2 bekende kunstenaars. Haar vader was beeldhouwer en haar moeder edelsmid.

De vraag bij dit waypoint gaat echter over het beeld waar u nu voorstaat.

Piet Provo Kluit werd in 1903 geboren op Borneo. Tijdens zijn studietijd kwam hij in 1929 in België in de problemen omdat hij in Brussel grafschennis pleegde op het graf van de onbekende soldaat. Vanwege dit incident moest het gebouw van de Nederlandse gezant extra worden bewaakt. Provo Kluit zou voor straf naar Nederlands-Indië worden teruggestuurd. Maar ondanks dit incident kon hij in 1932 in Leiden zijn studie tot arts afronden. Na zijn studie vestigde hij zich als huisarts in Genemuiden. In de 2e wereldoorlog was hij actief in het verzet. Zo verborg hij Engelse piloten en verboden wapens.

Hoe heet het symbool bovenaan de gedenknaald (8 letters)? Stapeltel de woordwaarde tot 1 cijfer. Dit cijfer is M.

Je hebt nu alle gegevens die nodig zijn voor het berekenen van de cache-locatie. Ga even lekker zitten op het bankje, terwijl je aan werk gaat. Geniet onderwijl van het uitzicht op de haven.

Cache-locatie:

N52 37.(M2-(I*D)-B)(D+E)(J2)
E006 02.(((C*F)+G)-(K*M)+J) ((√L)-E) ((M2)-(A*H))

Na het loggen graag de cache weer goed afsluiten. 

Wij danken team Madelief24 en OldHippy's voor het proeflopen van deze cache!!!!

Additional Hints (Decrypt)

Fpuebbz avrg bz bc urg tebra gr xyvzzra! Urg znt.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)