Skip to content

EL MISTERI DE LES FONTS DE BELL-LLOC EarthCache

Hidden : 5/21/2014
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


                                                                     

  Quan arribem a la zona de les fonts de Bell-lloc (coordenades), ens trobem amb dues fonts, una d'elles, la FONT DE MARIA RIBAS, és una font de les anomenades "d’aigua dolça" i l'altra, la FONT PICANT, és una font de les anomenades "d’aigua picant". Les fonts estan separades 50 metres entre elles i són totalment diferents en la seva composició, sabor, quimisme, ets

 

 

Com explicar l'existència de dues fonts tan properes i tan diferents?

Aquest és el misteri ¡¡

 

 

 

Què són les fonts picants? Son fonts que la seva aigua porta un elevat contingut d’anhídrid carbònic dissolt. Aquest anhídrid carbònic dissolt fa que les seves aigües siguin més agressives i amb un  pH prou àcid com perquè durant la seva circulació entre les roques ataqui els minerals i pugui transportar-los en dissolució.

 

En aquest cas tenim un model d’integració d’anhidrid carbònic a les aigües subterrànees que no té un orígen termal, sinó que té lloc en fred o a la temperatura ambient del massís granític. La procedència de l’anhídrid carbònic, potser sí que està en relació amb una manifestació volcànica, però en tot cas llunyana i hídricament marginal.

 

Al Massís de les Gavarres s’hi localitzen diverses fonts picants. L’existència d’aquestes fonts ha estat relacionada amb la presencia de fractures importants a nivell regional, especialment aquelles que limiten el massís cristal·lí amb les conques adjacents d’origen tectònic. Les deus carbòniques que es troben als vessants septentrionals de la conca del Ridaura es relacionen amb les falles que separen les Gavarres de la fossa de la Vall d’Aro. Totes elles estan enclavades en roques granítiques.

 

 

 

Una característica comú d’aquestes fonts és la coloració vermellosa de l’entorn de les surgències, causades per la precipitació d’òxids i hidròxids de ferro i manganés (Fe3+ i Mn3+) en superfície. Aquests dos cations es troben dissolts a l’aigua en les condicions reductores que es produeixen en profunditat (Fe2+ i Mn2+).

 

Quan les aigües  picants arriben a la superfície, ocorren diversos canvis espontanis, com són la pèrdua del CO2 dissolt, amb el consegüent increment del pH, i l'adquisició d'oxigen amb la conseqüent oxidació del ferro  que s'insolubilitza i això provoca la seva precipitació en forma d'hidròxids. El Fe(HCO3)2 és soluble, mentre que el Fe(OH)3 només és soluble a pH  molt àcids.

 

4 Fe (HCO3)2 + 2 H2O + O2 ® 4 Fe (OH)3 + 8 CO2

 

Aquest procés, és molt fàcil d'observar en l'aigua de la FONT PICANT de Bell-lloc (tap vermell). Ompliu una ampolla de vidre o plàstic transparent amb aigua de la font i podreu observar els canvis espontanis que s'aniran produint. Observeu:

 

 

.-(T=0) Recent omplerta. Transparent. Si la deixem tapada, al poc temps, en obrir el tap comprovarem la sortida del gas carbònic. (es descompon el bicarbonat).

.-(T=2 h) Al cap de 1 o 2 hores: es començarà a enterbolir. (comença la precipitació)

.-(T=5 h) L’enterboliment augmenta fins l'opacitat total de l'aigua (continua la precipitació)

.-(T=24 h) Deixem l'ampolla en repòs. A les 24  hores l'aigua quedarà transparent i hi haurà un pòsit color ocre de les sals de ferro sedimentades.

L’ampolla amb el tap blau correspon a l'aigua de la FONT DE MARIA RIBAS  que no ha patit cap canvi. Comencem a comprovar que el seu comportament és molt diferent. Si les provem veiem que no tenen res a veure. Comparem les seves analítiques i veiem la gran diferència que hi ha entre elles.

 

 

Com s'explica aquesta diferència en tan pocs metres de distància?

 

 

S'han realitzat diversos estudis per aclarir aquesta diferència i s'ha arribat a la conclusió que les fonts d'aquesta zona estan influenciades per tres fluxos d'aigua:

 

1.- Flux regional : és un flux profund i la seva procedència pot situar-se fora del sistema hidrogeològic local. És un cabal constant, tant quantitativa com qualitativament i de un temps de residencia notable de més de 50 anys.  

 

2.- Flux local : es relaciona amb fluxos a través d’una xarxa de fractures de menor extensió que les regionals, en l’àmbit de les Gavarres. La seva aportació a la font es realitza a través d’un flux pistó: la pressió de l’aigua de la precipitació en la zona no saturada afavoreix la circulació a través d’aquestes vies i s’incorpora al cabal de la font.

Es tracta d’aigües amb tems de residència de l’ordre de 30 anys.

 

3.- Flux hipodèrmic, el qual apareix just després de les precipitacions més importants, quan s’ha superat la capacitat hídrica del terreny. És una massa d’aigua ràpida que s’atribueix a una procedència directa de la precipitació i es manifesta a les fonts durant pocs dies.

 

El cabal de base d’una font és representatiu d’un sistema de flux no influenciat per infiltracions recents, de composició i cabal constant en el temps.

 

A la FONT PICANT hi predomina el flux regional que configura el cabal base de la font. És el que es registra quan es produeixen les condicions de menor recàrrega  Les mínimes variacions que mostra després d’episodis plujosos indiquen la participació temporal de fluxos més locals.

 

El flux regional és l’únic anterior a l’aportació de CO2 i els altres s’incorporen al sistema amb posterioritat a l’addició del gas.

 

 

La FONT DE MARIA RIBAS mostra variacions ràpides que es relacionen amb un sistema de flux més superficial. S’ha calculat que al seu cabal de base li correspon un temps de trànsit d’aproximadament 30 anys. Es relaciona aquest cabal de base amb el flux local. Addicionalment, durant els cabals més elevats, se li incorpora el flux hipodèrmic de velocitat d’infiltració més ràpida.

 

Podem dir que els cabals de base de les dues fonts són de fluxos diferents, el flux regional amb incorporació de CO2 a la FONT PICANT i el flux local a la FONT DE MARIA RIBAS a més d'una influència diferent del flux hipodèrmic sobre els dos cabals de base. 

En resum: Si una font es defineix com "una manifestació superficial d'un sistema hidrogeològic profund", aquestes dues fonts, encara que molt juntes, són manifestacions de sistemes hidrogeològics diferents.

 

 

Per registrar aquest earthcatxé haureu de respondre, via mail (macdigisc(arroba)gmail.com), les següents qüestions : 

 

1.-De que depèn que una font sigui picant o no: 

a. - De l'antiguitat de l'aigua.

b. - De les sals de ferro en dissolució.

c. - Del anhídrid carbònic barrejat.

d. - Del flux regional.

2.- Quan comparem les analítiques de les dues fonts (FP i FMR) observem grans diferències però sobretot en els TSD (Total de sòlids dissolts).

Explica el perquè d'aquesta diferència en els TSD de les dues fonts.

3.-Cada setmana es controla el cabal d'aquestes fonts. Una d'elles és bastant variable.  

Quin és el cabal  (en litres per minut)  de cadascuna de les dues fonts (FP i FMR) el dia de la visita ?.

 

Només necessiteu una ampolla de volum conegut i un cronòmetre. A la FONT DE MARIA RIBAS és habitual trobar gent omplint garrafes de plàstic. Només heu de conèixer el volum de les garrafes i cronometrar .... Sigueu curosos. No s'acceptaran respostes amb grans desviacions respecta al cabal registrat aquella semana.

 

4.-L'aigua de la FONT PICANT de Bell-lloc (FP) no deixa indiferent a ningú. A aquesta aigua s'atribuïen propietats medicinals i es va comercialitzar amb bastant èxit a la comarca. A finals dels anys seixanta no va poder competir amb les noves tècniques de comercialització i es va deixar d'embotellar.

 

Ferem una cata d'aquesta aigua i :

 

4.a.- Valorarem subjectivament el seu sabor donant-li un valor del 0 al 10.

                       (0= no m'agrada gens ..... 10 = m'agrada molt)

 

4.b.- Definirem el seu sabor amb adjectius o comparacions .

 

 

 

5.-OPCIONAL.Us agrairia una foto en alguna de les fonts, comprovant cabals o provant l'aigua de la FONT PICANT.

 

6.-RECOMANACIÓ. Emporteu-vos  aigua de la FONT PICANT per observar la seva evolució amb els canvis que hem esmentat.

 

FONTS :

.- LES FONTS PICANTS DE LA VALL D’ARO”

Clotet – Publicacions de l’Institut d’Estudis del Baix Empordà.-(Vol 9)-1990

.- “LES FONTS DE LES GAVARRES”

Clotet/Pallí /Roqué – Col.lecció : DIALOGANT AMB LES PEDRES- (nº 7)-1999

.- “LES MANIFESTACIONS HIDROTERMALS DE LES COMARQUES GIRONINES”

Linares/Pallí/Roqué/Vall – Col.lecció : DIALOGANT AMB LES PEDRES- (nº 9)-2001

.- “ANÀLISI DELS SISTEMES DE FLUX A L’ÀREA GAVARRES-SELVA-BAIX EMPORDÀ”

Tesis doctoral : E.Vilanova (UAB – 2004) 

 

 

 Cuando llegamos a la zona de las fuentes de Bell.lloc ( coordenadas ), nos encontramos con dos fuentes, una de ellas, la FONT DE MARIA RIBAS, es una fuente de las llamadas "de agua dulce" y la otra , la FONT PICANT , es una fuente de las llamadas "de agua picante". Las fuentes están separadas 50 metros entre ellas y son totalmente diferentes en su composición, sabor, quimismo, etc.

  

¿Cómo explicar la existencia de dos fuentes tan cercanas y tan diferentes?

¡¡ Este es el misterio!! 

  

¿Qué son las fuentes picantes? Son fuentes que su agua lleva un elevado contenido de anhídrido carbónico disuelto. Este anhídrido carbónico disuelto hace que sus aguas sean más agresivas y con un pH suficientemente ácido como para que durante su circulación entre las rocas ataque los minerales y pueda transportarlos en disolución.

En este caso tenemos un modelo de integración de anhídrido carbónico en las aguas subterráneas que no tiene un origen termal, sino que tiene lugar en frío o a la temperatura ambiente del macizo granítico. La procedencia del anhídrido carbónico, quizá sí que está relacionado con una manifestación volcánica, pero en todo caso lejana e hídricamente marginal.

En el macizo de las Gavarres se localizan diversas fuentes picantes.  La existencia de estas fuentes ha sido relacionada con la presencia de fracturas importantes a nivel regional, especialmente aquellas que limitan el macizo cristalino con las cuencas adyacentes de origen tectónico. Los manantiales carbónicas que se encuentran en las laderas septentrionales de la cuenca del Ridaura se relacionan con las fallas que separan las Gavarres de la fosa de la Vall d’Aro. Todas ellas están enclavadas en rocas graníticas. 

  

Una característica común de estas fuentes es la coloración rojiza del entorno de las urgencias, causadas por la precipitación de óxidos e hidróxidos de hierro y manganeso (Fe3+ i Mn3+) en superficie. Estos dos cationes se encuentran disueltos en el agua en las condiciones reductoras que se producen en profundidad (Fe2+ i Mn2+).

Cuando las aguas picantes llegan a la superficie , ocurren varios cambios espontáneos , como son la pérdida del CO2 disuelto , con el consiguiente incremento del pH , y la adquisición de oxígeno con la consecuente oxidación del hierro que se insolubiliza y esto provoca la su precipitación en forma de hidróxidos . El Fe(HCO3)2 és soluble, mientras que el Fe(OH)3 sólo es soluble a pH muy ácidos.

4 Fe (HCO3)2 + 2 H2O + O2 ® 4 Fe (OH)3 + 8 CO2

 

Este proceso es muy fácil de observar en el agua de la FONT PICANT de Bell-lloc (tapón rojo). Llene una botella de vidrio o plástico transparente con agua de la fuente y podrá observar los cambios espontáneos que se irán produciendo. Observe: 

 

.-(T=0) Recién llenada. Transparente. Si la dejamos tapada, al poco tiempo, al abrir el tapón comprobaremos la salida de gas carbónico. (Se descompone el bicarbonato.

.-(T=2 h) Al cabo de 1 o 2 hores: empieza a enturbiarse (Comienza la precipitación)

.-(T=5 h) El enturbiamiento aumenta hasta la opacidad total del agua (Continua la precipitación)

.-(T=24 h) Dejamos la botella en reposo. A las 24 h el agua quedará transparente y habrá un poso de color ocre de las sales de hierro sedimentadas.

 

La botella con el tapón azul corresponde al agua de la FONT DE MARIA RIBAS que no ha sufrido ningún cambio. Empezamos a comprobar que su comportamiento es muy diferente. Si las probamos vemos que no tienen nada que ver. Comparamos sus analíticas y vemos la gran diferencia que hay entre ellas.

  

 

¿Cómo se explica esta diferencia en tan pocos metros de distancia? 

 

Se han realizado varios estudios para aclarar esta diferencia y se ha llegado a la conclusión de que las fuentes de esta zona están influenciadas por tres flujos de agua distintos:

1 . - Flujo regional: es un flujo profundo y su procedencia puede situarse fuera del sistema hidrogeológico local. Es un caudal constante, tanto cuantitativa como cualitativamente y de un tiempo de residencia notable de más de 50 años.

 

2 . - Flujo local: se relaciona con flujos a través de una red de fracturas de menor extensión que las regionales, en el ámbito de las Gavarres. Su aportación a la fuente se realiza a través de un flujo pistón: la presión del agua de la precipitación en la zona no saturada favorece la circulación a través de estas vías y se incorpora al caudal de la fuente. Se trata de aguas con temas de residencia del orden de 30 años.

 

3 . - Flujo hipodérmico, que aparece justo después de las precipitaciones más importantes, cuando se ha superado la capacidad hídrica del terreno. Es una masa de agua rápida que se atribuye a una procedencia directa de la precipitación y se manifiesta en las fuentes durante pocos días.

 

El caudal de base de una fuente es representativo de un sistema de flujo no influenciado por infiltraciones recientes, de composición y caudal constante en el tiempo.

 

En la FONT PICANT predomina el flujo regional que configura el caudal base de la fuente. Es lo que se registra cuando se producen las condiciones de menor recarga  Las mínimas variaciones que muestra tras episodios lluviosos indican la participación temporal de flujos más locales.

El flujo regional es el único anterior a la aportación de CO2 y los otros se incorporan al sistema con posterioridad a la adición del gas. 

 

La  FONT DE MARIA RIBAS muestra variaciones rápidas que se relacionan con un sistema de flujo más superficial. Se ha calculado que a su caudal de base le corresponde un tiempo de tránsito de aproximadamente 30 años. Se relaciona este caudal de base con el flujo local. Adicionalmente, durante los caudales más elevados, se le incorpora el flujo hipodérmico de velocidad de infiltración más rápida.

Podemos decir que los caudales de base de las dos fuentes son de flujos diferentes, el flujo regional con incorporación de CO2 en la FONT PICANT y el flujo local en la FONT DE MARIA RIBAS además de una influencia diferente del flujo hipodérmico sobre los dos caudales de base.

En resumen : Si una fuente se define como "una manifestación superficial de un sistema hidrogeológico profundo", estas dos fuentes, aunque muy juntas, son manifestaciones de sistemas hidrogeológicos diferentes.

 

Para registrar este earthcaché deberéis responder, vía mail (macdigisc(arroba)gmail.com), las siguientes cuestiones: 

 

1.-De que depende que una fuente sea picante o no: 

a. - De la antigüedad del agua.

b. - De las sales de hierro en disolución.

c. - Del anhídrido carbónico mezclado.

d. - Del flujo regional.

2.- Cuando comparamos las analíticas de las dos fuentes (FP i FMR) observamos grandes diferencias pero sobre todo en los TSD (Total de sólidos disueltos). 

Explica el porquè de esta diferencia en els TSD de les dos fuentes.

3.- Cada semana se controla el caudal de estas fuentes. Una de ellas es bastante variable,

¿Cual es el caudal  (en litros por minuto)  de cada una de les dos fuentes (FP i FMR) el dia de la visita?. 

 

Sólo se necesita una botella de volumen conocido y un cronómetro. En la FONT DE MARIA RIBAS es habitual encontrar gente llenando garrafas de plástico. Sólo se debe conocer el volumen de las garrafas y cronometrar.... Sed cuidadosos. No se aceptarán respuestas con grandes desviaciones respecto al caudal registrado aquella semana.

 

4.- El agua de la FONT PICANT de BeLL-lloc (FP) no deja indiferente a nadie. A esta agua se atribuían propiedades medicinales y se comercializó con bastante éxito en la comarca. A finales de los años sesenta no pudo competir con las nuevas técnicas de comercialización y se dejó de embotellar.

 

Haremos una cata de esta agua y :

 

4.a.- Valoraremos subjectivamente su sabor dándole un valor del 0 al 10.

                       (0= no me gusta nada ..... 10 = me gusta mucho)

 

4.b.- Definiremos su sabor con adjetivos o comparaciones.

 

 

5.-OPCIONAL. Os agradecería una foto en alguna de las fuentes, comprobando caudales o probando el agua de la FONT PICANT.

 

6.-RECOMENDACIÓN . Llévate agua de la FONT PICANT para observar su evolución con los cambios descritos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  When we got to the area of Bell-lloc (coordinates), we find two springs, one of them, the FONT DE MARIA RIBAS, is a spring of "still water"; the other one, the FONT PICANT, is a spring of "sparkling water", usually called “pungent” water. The springs are separated about 50 metres one another and their waters are completely different in their composition, flavour, chemical characteristics, etc.

 

 

How to explain that two springs being so close and though so different?

This is the mystery !!

 

 

What are the pungent water springs?  They are springs that their water have a high content of dissolved carbon dioxide. This dissolved carbon dioxide makes its waters more aggressive and with a pH acidic enough that during their way across the rocks do snap mineral salts and carry them in solution.

 

In this case we have a model of integration of the carbon dioxide in the groundwater that does not have a thermal origin, and that takes place in cold or room temperature of the granite massif. The origin of the carbon dioxide, may be in connection with a volcanic origin, but in any case it’s far away from it and then the water itself is marginal to that volcanic.

 

In the Gavarres Massif there are located several pungent springs. The existence of these sources has been related to the presence of important regional fractures, especially those that border the crystalline massif with the adjacent basins of tectonic origin. The carbonated springs that are found on the slopes of the northern basin of the Ridaura River relate to faults that separate the Gavarres from the basin of the Vall d'Aro. All of them are located in granite rocks.

 

 

A common feature of these springs is the red colour of the surroundings of the upwelling, caused by precipitation of oxides and hydroxides of iron and manganese (Fe3 + and Mn3+ ) on the surface. These two cations are dissolved in the water in the reducing conditions that occur in the depth (Fe2+ and Mn2+). 

 

When the pungent waters reach the surface, several spontaneous changes occur, such as the loss of dissolved CO2, with the consequent increase of the pH, and the acquisition of oxygen resulting in the oxydation of iron which in turn becomes insoluble and this causes its precipitation in the form of hydroxides. The Fe (HCO3) 2 is soluble, while the Fe (OH)3  is only soluble at a very acidic pH. 

 

4 Fe (HCO3)2 + 2 H2O + O2 ® 4 Fe (OH)3 + 8 CO2

 

It is very easy to observe this process in the water of the FONT PICANT in Bell-lloc (red cap). Fill a clear plastic or glass bottle with water from the spring and you can see spontaneous changes which will be taking place. Take a look at this:  

 

 

.-(T=0) Just filled. Transparent. If we let it closed, in a short time, when we open the cap we can feel  the output of carbon dioxide. (from the decomposition of  the bicarbonate).

.-(T=2  h) Within 1 or 2 hours: it will begin to cloud. (the precipitation begins)

.-(T=5 h) The cloudiness of the water increases until its total opacity (the precipitation is in progress)

.-(T=24 h) Leave the flask at rest. 24 hours later the water will become transparent again but there will be an ochre deposition of the iron salts over the bottom.

 

The flask with the blue cap corresponds to water from the SPRING of MARIA RIBAS which has not undergone any changes. We begin to see that their behaviour is quite different. If we try them both we can see that their taste have nothing to do with one another. We compare their analyses  and see the huge differences  between them.
 

 

 

How to explain this difference in so few yards away?

 

Several studies have been conducted to clarify this difference and they arrived at the conclusion that the springs of this area are influenced by three water flows:

 

1.-Regional flow: it’s a deep flow and its source can be placed outside of the local hydrogeological system. It is a constant flow, both quantitatively and qualitatively and it has a  remarquable residence time span of more than than 50 years. 

 

2.-Local flow: it’s related to flows through a network of fractures of lower extension than the regional flow, in the area of les Gavarres. Its contribution to the spring is performed through a flow piston: the pressure of the water of the precipitation in the area not saturated favours the circulation through these ways and joins the flow from the source.

 

It is a water with residence time spans of about 30 years. 

3. Hypodermic flux, which appears just after abundant rainfall, when the water capacity of the surface has been exceeded. It’s a mass of water that is attributed to a direct source of precipitation and it feeds the springs for a few days.

 
The basic flow of a source is representative of a flow system not influenced by recent infiltrations, with composition and flow rate constant through the time.

 

In the FONT PICANT dominates the regional flow which forms the base of the spring. It occurs in the conditions of lower recharge.  The small variations that show after rainy episodes is because  the participation of more local streams.
 

The regional flow is the only one which is prior to the contribution of CO2 so the other flows are incorporated into the system after the addition of the gas.

 

 

The SPRING of MARIA RIBAS shows quick changes that relate to a system of a more superficial flow. It has been calculated that its base flow corresponds to a transit time of approximately 30 years.  This base flow is related with the local flow. Additionally, during the higher flows, it incorporates the hypodermic flow  of faster speed infiltration.

 

We can say that the base flows of the two springs are different, regional flow with addition of CO2 into the FONT PICANT and local flow to the SPRING of MARIA RIBAS in addition of a different influence from the hypodermic flow on the two base-line flows.

 

In short: If a spring is defined as “a superficial manifestation of a deep hydrogeological system, these two sources, no matter how close they may be, are "manifestations of different hydrogeological systems."
 

 

To register this earthcaché you must answer, via e-mail to (macdigisc(at)gmail.com), the following questions:


1.-What's the cause for a spring to be sparkling or flat: 

a. - Of the age of the water.

b. - Of iron salts in solution.

c. - Of carbonic dioxide mixed.

d. - Of the regional flow.

2.- When we compare the analyses of the two springs (FP and FMR) we observe great differences but especially in the TDS (Total dissolved solids).

Please explain the reason for this difference in the TDS of the two sources.
 

3.- Every week the flows of these sources are being  controlled. One of them is quite variable.

What is the flow rate (in liters per minute) of each of the two sources (FP and FMR) on the day of your visit ?

 

All you need is a bottle of a known volume and a stopwatch. In the spring of MARIA RIBAS is common to find there are people filling jerry cans. You just need to know the volume of the carafes and timing the fill.... Be careful. Answers with large deviations from the flow rates registered that week won’t be accepted!

 

 

4.- The water from FONT PICANT de Bell-lloc (FP) will not leave indifferent anybody. Medicinal properties were attributed to this water in the past and it was sold with quite a success in the region. In the late sixties the business was not able to compete with the new marketing techniques and it closed down.

 

 We will make a taste of this water and:

 

4.a.- Evaluate subjectively the flavour giving it a value of 0 to 10.

(0 don’t like at all. ... 10 like it very much)
 

 

4.b.- Define its taste with adjectives or comparisons.
 

 

   

5.-OPTIONAL. We would appreciate a picture in any of the two springs either when checking the water flows or tasting the water from the  FONT PICANT.

 

6.-RECOMENDATION . Take a sample of water from the FONT PICANT to observe its evolution with the changes mentioned.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flag Counter

Additional Hints (No hints available.)