Skip to Content

<

Capi/Storks

A cache by dondak Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/12/2014
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Čáp bílý/černý - Ciconia ciconia/ Ciconia negra:

třída-ptáci, řád-brodiví, čeleď-čápovití, rod-čáp, druh-čáp bílý, čáp černý.

 

Vzhled: Jedná se o jednoho z největších u nás žijících ptáků. Jak naznačuje český název, v barvách jeho peří převažuje bílá. Jen letky a velké krovky jsou černé. Velký zobák a dlouhé nohy jsou červené. Rozšíření:Tohoto nádherného ptáka můžeme spatřit na loukách, v okolí rybníků, ale také poměrně často u lidských obydlí, kde si s oblibou staví svá hnízda. Není žádnou zvláštností vidět velká čapí hnízda na starých vysokých komínech či stožárech. Je rozšířen ve střední a východní Evropě, na Balkáně a ve Španělsku, hnízdí také v severní Africe, Turecku a střední Asii. Způsob života a potrava: Ve volné přírodě se živí žábami, hraboši, krtky, užovkami, sysly nebo hmyzem. Loví za chůze - tudíž aktivně. Za jeden den může čáp ulovit až 44 hrabošů. tento pták má tedy velký význam i pro zemědělství. Potravu loví na vlhkých loukách a mokřinách při březích rybníků nebo vodních toků, někdy i na polích. Žijí většinou v páru, který si je věrný celý život. Na rozmezí léta a podzimu naši čápi odlétají na jih. Čápi z východní Evropy se přidávají k západnímu proudu vedoucímu přes Pyrenejský poloostrov a Saharu do střední Afriky, na východě čápi létají přes Balkánský poloostrov a Malou Asii do střední Afriky, kde se oba proudy setkávají a letí do nejjižnější části Afriky do oblasti JARu. Při této cestě jsou schopni urazit denně 100-300 km. Rozmnožování: Čápi si svá hnízda často staví v blízkosti lidských obydlí - na starých komínech, střechách atd. Materiálem který používají jsou větve, klacky drny případně další materiál. Stavbu a opravu hnízda většinou provádí samec. Ten totiž většinou přilétá ze zimoviště dříve než samice. Hnízda jsou často mohutná a mohou dosáhnout hmotnosti do 1t a jsou víceletá. Hnízdí od druhé dekády dubna do druhé dekády května. Do hnízda samice snáší 3-5 vajec bílé barvy, ze kterých se po 30 dnech zahřívání oběma rodiči líhnou mláďata. Přibližně 55-60 dní od vylíhnutí se mláďata začínají učit létat a po 67-70 od vylíhnutí se osamostatňují. Pohlavně dospívá čáp až třetím rokem života, hnízdit začíná však ve věku 4 až 6 let a dožívá se 8 až 14 let, přičemž nejvyšší zjištěný věk čápa byl zjištěn 27 let ! Ochrana: Zvláště chráněný druh. Proto je populace těchto ptáků přísně sledována ornitology. Česká republika se v poslední době těší z poměrně slušné populace těchto ptáků.


Rozšíření čápa bílého;  modře jsou vyznačeny zimní, oranžově pak letní rozšíření, červeně jsou naznačeny migrace. White Stork migration map: blue-winter rookery, orange-summer rookery, red-migrations

 

Zdroje:

Obecná ornitologie (Zdeněk Veselovský),

Ornitologická příručka (František Obhlídal),

Kapesní atlas ptáků (Miroslav Bouchner) www.zoo-shop.cz

Vše, co by Vás zajímalo o těchto krásných opeřencích, informace, tématika, fotosoutěž, hry pro děti, je na stránkách:

ČESKÉ SPOLEČNOSTI ORNITOLOGICKÉ:  www.cap.birdlife.cz

!!!! NOVINKA: ON-LINE HNÍZDO. http://www.makov.cz/?action=webkameracz !!!!

A teď něco málo ke keši:

Celkem je na Broumovsku a okolí 8 hnízd. Vybral jsem rychlou multinku, tématickou, sezonní, po dobu hnízdění čápu v České republice, která je tvořena dvěma hnízdišti. Geovozítko nechte na úvodních souřadnicích. Následuje 1. stage (viz. waypointy), kde je výhled na první krasavce. Cesta k „finálce“ je poměrně náročná, hlavně za deště, tak na sebe a geopotěr dávejte pozor!!! Cestou budete míjet druhé hnízdo. Nelovte za noci nebo šera, jednak kvůli bezpečnosti a hlavně, že neuvidíte tyto krasavce. Na první tři kačery je připraveno tématické GWCčko s pořadím, dalších pět je na výměnu. Krabička obsahuje 2 tužky a ořezko. Budu rád, když budete měnit poctivě kus/kus a ke svému logu přidáte fotku nejen z lovu této kešky, ale i z jiných míst České Republiky nebo celého světa, nejlépe z Afriky (není podmínkou!).

Tak příjemný lov a klapy klap.

ENGLISH: This quick multicache is placed in the Broumov region where you can find 8 storks´ nests.. Please park your car at the coordinates of starting point. At the 1st stage you will see the first storks family. To get to the final cache is quite difficult, especially in a rainy weather. On your way to the final cache you will see the second nest. You may atach a photo of storks, not only from the Broumov region, but also from anywhere round the world, even from Africa.

!!!!!!!POZOR NA MUDLY-JE TU VELMI ŽIVO, DÁVEJTE POZOR PŘI ODLOVU, JEDNÁ SE O VELMI FREKVENTOVANÉ MÍSTO, PROSÍM VRACEJTE KDE BYLA, DĚKUJI !!!!!

MAKE SURE THERE ARE NO MUGGLES AROUND. PLEASE RETURN THE CACHE TO ITS ORIGINAL LOCATION.

Additional Hints (Decrypt)

1. hiavge/ vafvqr
2. yril xenw-gergv / yrsg fvqr-gur guveq

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)



 

Find...

264 Logged Visits

Found it 220     Didn't find it 11     Write note 13     Needs Archived 1     Temporarily Disable Listing 3     Enable Listing 3     Publish Listing 1     Owner Maintenance 10     Update Coordinates 1     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 41 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.