Skip to content

En historisk vandring i Øvrebyen Letterbox Hybrid

Hidden : 7/5/2014
Difficulty:
3.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

En historisk vandring i Øvrebyen

Denne runden er på ca. 1,6 km og vil føre deg fram til 20 steder i Øvrebyen. Ved de 19 første posisjonene må du finne en opplysning som skal brukes for å bestemme posisjon 20, hvor letterboxen er gjemt.

Sluttboksen inneholder et stempel som du kan bruke i din egen letterboxing-bok, dersom du har en slik.
Stempel og stempelpute er ikke bytteting og må ikke fjernes fra boksen!
Hvis du har ditt eget letterboxing-stempel, kan du bruke dette i geocachens loggbok. Ellers kan du signere med geocaching-nick, og hvis du ønsker, fingeravtrykk.

Visste du at denne gamle bydelen i Kongsvinger er et sammenhengende og levende museum med barndomsgatene til Erik Werenskiold, Erika Nissen, Dagny Juel og Thomasine Lie?

Vi starter vår vandring ved oppgitte koordinater. Du befinner deg nå på Kirketorget, i eldre tider kalt Stortorvet. Kongsvinger- marken ble arrangert på plassen i årene 1798-1927 og her var også oppstillings- og ekserserplass for de militære. Her sto også kornmagasinet og telthuset (militær depotbygning).
Nå står du foran statuen av Ole J. Tommelstad.
Statuen ble reist til minne om hans arbeide for å skaffe Kongsvinger rettigheter som kjøpstad i 1854.

A = hvilket år ble statuen reist?

Snur du deg litt mot venstre, ser du Vinger kirke. Den ble innviet i 1699, etter at den gamle kirken på østsiden av Glomma var revet to år tidligere.
I 1854 ble kirken restaurert, grundig reparert og ombygd. Det var da kirken fikk løkformet tårn. Ved reparasjonen fikk kirken også nytt hvelv og gallerier, og delvis nytt interiør. De gamle messinglysestakene ble forsølvet, og gjør den dag i dag tjeneste på alteret.
Døpefonten fra 1225 er i kleberstein. I 1922 ble det tatt i bruk elektrisk lys i kirken og i 1929 ble den gamle alterkalken (nattverdsbegeret) modernisert. Inneværende år har kirken fått nytt orgel.
Steingjerdene mot kirketorget og mot Vestre Solørvei er bygd av steiner fra brukarene under den gamle bybrua over Glomma.
På kirkeveggen, til venstre for døra, finner du et informasjonsskilt.

B = dag + måned da kirken ble vigslet

Snur du deg nå 180o, ser du på den andre siden av Kirketorget den ærverdige hovedbygningen på nåværende Øvrebyen vgs. Den gamle middelskolen ble bygd her i 1880, og i 1996/97 nyrestaurert og utvidet til en moderne videregående skole.
Inne i skolegården finner du en flott skulptur av kunstneren
Dag Skedsmo.

C = antall vertikale elementer i skulpturen

Forlat skolegården gjennom den overbygde passasjen mellom gamlebygget og det nye undervisningsbygget. Ta så til venstre. Fortsett oppover gata og stopp ved det gule huset i nr. 4, Jonas Lie gården (også kalt Grudegården).
Gården ble oppført av kjøpmann Gjems, men har fått sitt navn etter forfatteren Jonas Lie som bodde her en periode sammen med sin hustru Thomasine. Aasmund Olavsson Vinje, Ole Bull og Bjørnstjerne Bjørnson har vært på besøk her. Barndomshjem for forfatteren Aagot Gjems Selmer. Forfatteren Dagny Juel bodde også her sine første leveår.

D = antall år Jonas Lie bodde i byen

Fortsetter du nå 45 meter oppover Jonas Lies gate, kommer du til en liten park på høyre siden av veien. Her i Badeparken ble det i sin tid bygget et badehus med alle fasiliteter. I parken stod også en stor fontene, gitt i gave av Odals verk. Alt dette ble revet på 1930-tallet.
Dette anlegget, sammen med tuberkulosesanatoriet på Gjøsegården, bidro til Kongsvingers renomme som helseby. Den svensk-norske dronning Sofie brukte Kongsvinger som ferie og rekreasjonsby og hadde mange besøk her på slutten av 1800-tallet. Under sine sommeropphold bodde hun på Skinnarbøl.
Nå kan du i Badeparken se en stor oppslagstavle om festningsbyen Kongsvinger.

E = året badehuset ble bygd

Fra Jonas Lies gate går du nå til venstre inn i Løkkegata. I første gate til høyre, Festningsgata 1 ligger Christiansengården, som i dag er Odd Fellows eiendom. Denne gården ble bygget 1770-1790. Var en privilegert velstående landhandlergård fra 1753 til 1859. Hele gårdstunet er fortsatt intakt. Kongsvingers første bystyremøte satt her 5.mai 1855. I 1865 bolig for den første kvinnen i Norge med juridisk embetseksamen. Kongelig overnattings-sted på 1800-tallet. Fredet i 1924.

F = antall bokstaver i etternavnet til den kvinnelige advokaten

Du fortsetter bortover Løkkegata og kommer til Herdahlsparken med flere flotte gårder plassert rundt krysset Storgata – Løkkegata. Herdalshjørnet på høyre side er hjertet i Øvrebyen og sentrum i gamle Kongsvinger. Denne murbygningen ble bygget av landhandler A Johansen i 1853. Gården ble overtatt av familien Herdahl i 1910, og de drev kolonialhandel her helt til slutten av 1980-tallet. I parken, landhandler Balchens hage, spaserte de kongelige gjestene på sine mange besøk. Hjørnet ble viden kjent og berømt via et maleri fra 1894. Den øverste skålen på fontenen er siste rest av den store fontenen Odals verk ga Kongsvinger badepark i 1902. I dag huser bygningen forretning/galleri: Øvrebyen Kunst, Klær og Design.

G = antall bokstaver i navnet til maleren som gjorde hjørnet berømt

Et annet hus ved Herdahlsparken, er Baanerudgården. Her finner du nå butikken/kafeen Fru Balchen. Denne gården er tegnet i empirestil av ingeniøroffiser Ramm og bygget av den velstående svenske landhandleren Jonas Henrik Albrechtsen. Familien bodde i gården og drev landhandelvirksomhet i tre generasjoner. Kongelig overnattingssted på 1800-tallet. Er i dag i privat eie.

H = året huset ble bygget

Du er fortsatt i Løkkegata og krysser Storgata. På høyre side har du Hultgrengården og som ble bygget før 1720 og er et av byens eldste hus. I 1717 drev kremmer Arne Overud vertshus (marketenteri) her. Kona hans var sannsynligvis landets første kvinnelige marketenterske. Bygningen er senere brukt som handelsgård, garveri og skysstasjon. Med inngang fra Storgata finner du i dag den flotte butikken/galleriet Krudt.

I = antall bokstaver i fornavnet til kremmerens kone

Om du vender blikket nedover Storgata, ser du telefonkiosken Riks nederst i parken. Den er en av 100 stykker som er vernet i henhold til en særskilt verne- og vedlikeholdsavtale mellom Riksantikvaren og Telenor. Kiosken ble tegnet av arkitekt Georg Fredrik Fasting i 1932. Første kiosk av denne typen ble utplassert på Akershuskaia av Oslo Telefonanlegg i 1933.

J = de to siste sifrene i telefonnummeret til denne boksen

Vender du blikket oppover Storgata igjen og passerer krysset, får du på høyre hånd den gamle tømmerbygning Herdahlsgården. Den fungerte i over 150 år som kjøpmannsgård, men i dag inneholder den boliger og Hjerterom maleskole og atelier.

K = antall ruter i vinduet over den åpne passasjen inn i bakgården

Rett på den andre siden av Storgata ser du Nyhusgården. Den ble bygget i 1773, og her ble Hedmarks første apotek åpnet av apoteker Rostrup. Han drev også landhandleri og Brenneriutsalg. I 1966 vedtok kommunen å rive gården, men møtte sterk motstand fra rittmester Harald Aamodt (som holdt til i Aamodtgården som du senere kommer til). Gården ble bevart og fullstendig rehabilitert i 1973, som den første av en lang rekke i Øvrebyen.

L = året apoteket ble åpnet her

Gå nedover igjen til krysset og fortsett bortover Løkkegata til du kommer til Brannbrønnen på høyre side. Dette var en av de offentlige brønnene i gamle Kongsvinger. Brønnen var samlingspunkt for kvinnene der de hentet vann og vasket sitt tøy. For barna var stundene ved brønnen ubetalelige. Mens skravla gikk, satt barna musestille og hørte på og fikk god innføring i de voksnes verden. Brønnen ble restaurert i 1997.

M = antall offentlige brønner i gamle Kongsvinger

Litt framover, på venstre side, inn til venstre ser du nå Grønnerudgården. Den ble bygget i 1787-1788. Dette var garnisonens lasarett og bolig for offiserer i elitestyrken Det Norske Jægerkorps. Har vært bondegård med tradisjonsrik garver-virksomhet. Har vært i familien Grønneruds eie siden 1856. Ble fredet i 1924.

N = antall bokstaver i navnet til en krigshelt fra 1814 som bodde her

Du fortsetter nå et stykke bortover Løkkegata, krysser Rynningsgate og har en lekeplass/fotballøkke på høyre side. På venstre side vil du snart se Rolighed. Dette er et av landets eldste hus i sveitserstil. Den tyske arkitekten Johan Heinrich Gunther Schussler var bare 22 år gammel da han i 1857 debuterte som byggmester i Kongsvinger.
Byggherre var trelasthandler og jurist Sigvart Rynning, men huset ble i 1875 overtatt av distriktslege Hans Lemmich Juel. Dermed ble Rolighed barndomshjemmet til forfatteren Dagny Juel.
Under 2.verdenskrig ble huset brukt som forlegning for tyske soldater, og senere som en fabrikk,- noe vi ser minner av på en av veggene.
I dag huser bygget Norges eneste kvinnemuseum. Kvinnemuseet ble åpnet av H.M. Dronningen i 1995 og fikk status som nasjonalt museum i 1997.
Når vi kommer inn i gården møtes vi av den lille skulpturen «Nyfeministene kommer». Skulpturen ble laget av Skule Waksvik i 1990, og er en gave til Kvinnemuseet fra Norske Kvinners Sanitetsforening.

Hva produserte fabrikken som ble drevet i huset?

Klær: O = 5
Trevarer: O = 10
Kjøttvarer: O = 15


Gå nå tilbake et lite stykke bortover Løkkegata, men sving til venstre etter leke/fotballplassen og følg Rynningsgata og Sissnersgate oppover til du kommer til Georg Stangs gate, populært kalt Kaffegata. Her ligger Digerudgården, bygget i 1773-1793, fredet og i dag i privat eie. Her har det vært vertshus og handelshus, men er i dag privat bolig.

Hva slags yrke hadde eieren som har gitt huset sitt navn?
Lege: P = 12
Høker: P = 18
Marketenter: P = 24

På andre siden av gata ser du Hedmarks første sykehus, bygget før 1720. Forløperen til sykehuset på Sanderud. Garnisonskirurgen på festningen fikk i oppdrag å opprette et sykehus for pasienter hjemmehørende i distriktet da sykehuset for de Raadesyke (syfilis) i Christiania brant i 1792.

Q = Antall s'er i navnet til garnisonskirurgen

Du fortsetter så oppover Georg Stangs gate og kommer til Rolstadgården. Dette er en av Kongsvingers eldste bevarte bygninger. Et av Leirens første serveringssteder ble drevet her under den store nordiske krig i 1709-1720. Derav «Kaffegata» som vi har nevnt før. Arkitekt Lars Sjøberg fikk i 1988 en pris av fortidsminneforeningen for restaureringen av huset.

R = Tverrsummen av sifrene i året huset ble bygd

Nå går du til høyre, og helt oppunder festningsvollene ser du Aamodtgården. Dette er en empirebygning fra ca.1801, reist av magasinforvalteren ved festningen, Ole Roald Rynning. Den eies i dag av Kongsvinger Museum og her kan du se Harald Aamodts leilighet slik den var bebodd i 1968. Her har også Kongsvinger Kunstforening og Historielaget sine lokaler og om sommeren er det kafe her.

S = Hvor mange år ble Aamodtgården brukt som badehotell?


Cachen finner du på disse koordinatene: N60 o 11,XXX E012 o 00,YYY
der
XXX = A+B*C-E+D*F*G-J+M*N
YYY = (L-H)*I+K*O*R-P*Q*S


Additional Hints (No hints available.)