Skip to Content

<

Pertsa ja Kilu hinaaja Samilla

A cache by gaselli Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 5/2/2014
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Pertsa ja Kilu hinaaja Samilla

Pertsa ja Kilu seikkailevat sekä merellä että maalla. Nykyisin Kotkaan kuuluvan Karhulan maisemat tulevat tutuiksi. Pojat asuvat Suulisniemessä mutta summalaisella veneellään he lähtevät sieltä kohti Hallaa. Kotkassa käydään Hallansalmesta ajaen. Välillä käydään ongella joka puolella kotikylää. Pertsa ja Kilu perustavat muiden suuliskalaispoikien kanssa veljeskunnan nimeltä Viimeiset kaanit. Kaikkien poikien vanhemmat ovat jossain tehtaissa töissä. Näitä tehtaita oli tähän aikaan Hallassa, Sunilassa ja Karhulassa useitakin. Vaikka Väinö Riikkilä ei poikien työnantajia paljoakaan mainitse, niin varmaan joku teki töitä Hallassakin. Tämä Halla on Kotkan kaupunginosa ja samalla saari. Nykyisin saarella ei ole asutusta eikä paljon muuta kuin edelleen toiminnassa oleva satama ja muuta teollisuutta. Hallan mantereesta erottava salmi on nimeltään Karhusalmi.
Teoksessa Saarelta kohosi savua pojat unelmoivat ajavansa Hallan tukkimakasiinin luokse ja sukeltavansa uponneen sukellusveneen meren pohjasta läheltä Kuolion luotoa omatekoisilla sukellusvälineillään. Poikien puuhat keskeytyvät pelästyksestä, kun tehtaiden pillit viheltävät työajan päättyneeksi. Hallan tehtaan pilli on voinut sijaita aika lähellä tätä geokätköä. Hallasta pilli kuului vettä pitkin terävästi Suulisniemeen. Riikkilän kuvausten mukaan poikien kotitaloista oli näkymä suoraan Hallan saarelle.
Pertsa ja Kilu merellä pojat pääsevät kesätöihin piskuruiselle Hallan satamassa toimivalle hinaajalle nimeltä Sam. Siitäpä alkaa seikkailu, joka on viedä poikien hengen. Lopulta pojat ovat taas suuria sankareita.
Menneisyyden Halla
Pertsan ja Kilun seikkailujen aikana Halla oli kukoistava teollisuuskeskittymä, joka antoi leivän sadoille työläisille. Hallan osakeyhtiö perusti jo vuonna 1876 saarelle höyrysahan. Myöhemmin siellä toimi myös sellutehdas. Sellunkeitto loppui jo ennen Pertsan ja Kilun aikoja vuonna 1936. sahan toiminta lakkasi vuonna 1986. Seuraavana vuosikymmenenä purettiin alueen vanhat punatiiliarkkitehtuuria edustaneet teollisuuskiinteistöt. Vanhasta arkkitehtuurista muistuttaa vielä alueella oleva komea Hallan sahan voimalaitos. Välillä purettavaksikin määrätty vanha rautatiesilta kertoo vielä nykyisin, kuinka kiihkeätä toimintaa saarella pitkään oli. Nykyisin saaren omistaa UPM, joka on suunnitellut  muuttavansa Hallan sataman yksityiseksi yleiseksi satamaksi.
Lisälukemiseksi suosittelen Väinö Riikkilän kirjoja Pertsa ja Kilu I (WSOY, 1976), johon on painettu poikien seikkailuja kuvaavat kaksi ensimmäistä kirjaa Viimeiset kaanit ja Pertsa ja Kilu, sekä Pertsa ja Kilu II (WSOY, 1977), johon on painettu poikien jatkoseikkailut Saarelta nousi savua ja Pertsa ja Kilu merellä. Halla vilahtelee silloin tällöin kaikissa kirjoissa. Pertsa ja Kilu merellä -kirjan satamakohtaukset tapahtuvat paljolti Hallan satamassa.
Tämän geokätkökuvauksen kirjoitti Petri Pietiläinen

Oma kynä mukaan!

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

329 Logged Visits

Found it 322     Didn't find it 2     Write note 4     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 8 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.