Skip to content

Yyteri Dunes / Yyterin Dyynit EarthCache

Hidden : 5/7/2014
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:



Käytä vain valmiita polkuja ja ranta-aluetta liikkuessasi, ÄLÄ kävele dyyneillä!


Use only existing paths and the open beach area, DO NOT walk on the dunes!


English description is after the Finnish description.


Yyterin Dyynit



Kätkökuvauksen pohjana on vuoden 2011 Geologian päivän retkeilyä Yyteriin varten tehty opas.

Oppaan on laatinut Kalevi Mäkinen Geologian tutkimuskeskuksesta. ( http://www.gtk.fi )

Opas oli ladattavissa osoitteesta (valitettavasti ei enää saatavilla, mutta tietoa ao. linkistä löytyy):

http://www.geologia.fi/index.php/2011-12-21-12-58-39/geomatkailu/geologinen-retkeilyopas-yyteriin

Yyterin dyynien historia


Yyterin alue paljastui Itämeren peitosta noin 1 500 vuotta sitten, kun alueen korkeimmat maastokohoumat nousivat maankohoamisen seurauksena vedenpinnan yläpuolelle. Alueelle muodostui ensivaiheessa pieniä saaria, jotka myöhemmin kasvoivat toisiinsa kiinni. Selkämerestä paljastuneen Yyterinniemen poikki kulkevan harjun laki ja rinteet joutuivat alttiiksi lounais- ja luoteistuulten nostattaman aallokon kulutukselle. Aallokko huuhtoi ja tasoitti harjun laen ja levitti sen hiekkaa laajalle alueelle lähiympäristöön.

Yyterinsantojen noustua aallokon ulottumattomiin alkoi hietikon pinta kuivua, ja se joutui alttiiksi tuulen toiminnalle. Tuuli kuljetti irrottamaansa ainesta avoimelta rannalta sisämaan suuntaan ja kerrosti sitä avoimen rantavyöhykkeen yläosaan juurtuneiden kasvituppaiden taakse ja ympärille mataliksi kummuiksi eli alkiodyyneiksi. Tuulen toiminnan jatkuessa alkiodyyneistä kehittyi vähitellen esidyynejä, jotka ovat muodoltaan matalia symmetrisiä dyyniselänteitä. Esidyynien koon kasvaessa niistä kehittyi ajan kuluessa harvahkon kasvillisuuden peittämiä puuttomia rantadyynejä. Sitä mukaa kun kasvillisuus sitoi rantadyynien pinnan, tuulen toiminta estyi ja rantadyyneistä kehittyi vähitellen stabiileja metsäisiä rantadyynejä. Yyterinsantojen dyynimuodostumat ovat syntyneet viimeisen 300-400 vuoden aikana. Ruutujärven itäpuolella olevat dyynit ovat alkaneet kerrostua hieman aikaisemmin.

Kuinka dyynit muodostuvat


Alkiodyynit


Alkiodyynit (embryonic dunes, shadow dunes) syntyvät, kun aallokon lajittelema ja rannalle kasaama hiekka kuivuttuaan lähtee tuulen kuljettamana liikkeelle ja kasaantuu avoimen rantatasanteen yläosaan rantavehnän tai suola-arhon muodostamien tuppaiden ympärille mataliksi mätäsmäisiksi kummuiksi. Alkiodyynejä voi syntyä myös aallokon rannalle heittämien ja osittain hiekkaan hautautuneiden puiden ja muiden esineiden taakse. Alkiodyynit ovat yleensä 0,1– 0,5 metriä korkeita kumpuja tai toisiinsa kytkeytyneiden kumpujen muodostamia selänteitä, joilla kasvillisuuttaon yleensä hyvin vähän.

Kasvien on vaikea levitä kuivalle ja niukkaravinteiselle alustalle, jolla kasvua haittaavat voimakkaat tuulet, meriveden suolaiset pärskeet ja hautautuminen hiekkaan. Kesäisin alusta saattaa olla polttavan kuuma ja talvella alttiina jäätymiselle suojaavan lumipeitteen puuttuessa. Alkiodyynit sijaitsevat yleensä rantaviivan suuntaisissa jonoissa, joita voi olla useampiakin peräkkäin. Tuuli kuluttaa alkiodyynien rannanpuoleisia vastasivuja ja kerrostaa ainesta niiden taakse suojasivulle, jonka vuoksi alkiodyynit vaeltavat hitaasti sisämaan suuntaan.

Esidyynit


Kun tuuli kerrostaa alkiodyyneille vähitellen lisää hiekkaa, ne kasvavat lopulta yhteen muodostaen kummuista koostuvia rannan suuntaisia yhtenäisiä selänteitä, joita kutsutaan esidyyneiksi (incipient foredunes). Tuuli tasoittaa vähitellen esidyynien pintaa, jolloin niistä kehittyy loivapiirteisiä, symmetrisiä esidyyniselänteitä. Esidyynit ovat hieman alkiodyynejä laajempia ja muodoiltaan selväpiirteisempiä dyyniselänteitä. Niiden korkeus on yleensä noin 0,3-0,7 metriä. Esidyynit ovat yleensä melko symmetrisiä, niiden tuulenpuoleiset vastasivut ovat loivia ja suojasivut lähes yhtä loivia.

Alkiodyynien ja esidyynien erottaminen toisistaan voi olla toisinaan melko tulkinnanvaraista, sillä muodonmuutos on vähittäistä. Esidyynien väliin muodostuu paikoin matalia tuulen synnyttämiä kulutuspainanteita eli deflaatiopainanteita. Kaikilla rannoilla ei muodostu selkeitä esidyynejä, ja paikoin ne saattavat puuttua kokonaan esimerkiksi ihmisten aiheuttaman voimakkaan kulutuksen johdosta.Esidyynien kasvillisuus on pääosin samaa kuin alkiodyyneillä, mutta sitä esiintyy runsaammin ja hieman laajempina laikkuina.

Rantadyynit


Rantadyynit (foredunes) ovat rannan suuntaisia dyyniselänteitä, jotka sijaitsevat alkiodyynien ja esidyynien takana. Niitä kutsutaan myös poikittaisiksi dyyneiksi (transverse dunes), koska ne ovat kerrostuneet poikittain mereltä rantaan ja sisämaahan puhaltaneiden tuulten suuntaan nähden. Rantadyynit ovat kehittyneet esidyyneistä tuulen tuodessa lisää ainesta ja kerrostaessa sitä esidyyneille. Ne ovat kasvaneet vähitellen pitkiksi lähes koko ranta-alueen pituisiksi rantadyyniselänteiksi. Tuulen kuljettaessa ainesta rannalta rantadyyneille, se myös kuluttaa dyynien merenpuoleisia rinteitä loiventaen niitä ja kuljettaa irrottamansa hiekan dyynien laelle ja sen yli. Tuulen nopeus pienenee laen takana ja tuuli menettää kuljetuskykyään, jolloin sen kuljettama hiekka-aines kerrostuu rinteen myötäisiksi kerroksiksi dyynien suojasivuille.

Rantadyynivallien alueella on sekä valkoisia että harmaita dyynejä. Valkoisten dyynien nimi johtuu siitä, että vaalea liikkuva hiekka paistaa harvan, rantavehnästä ja suola-arhosta koostuvan kasvipeitteen läpi. Harmaitten dyynien nimitys johtuu siitä, että dyynien vaaleata hiekkaa peittävät heinät, monivuotinen ruohokasvillisuus, sammalet ja varsinkin jäkälät antavat dyyneille harmaan sävyn. Kasvillisuuden sitomilla harmailla dyyneillä hiekka ei enää merkittävästi liiku. Harmailla dyyneillä kasvillisuus on monilajisempaa kuin valkoisilla dyyneillä.

Metsäiset rantadyynit


Metsäiset rantadyynit ovat rannan suuntaisia ja tuulen suunnan suhteen poikittaisia dyynivalleja. Ne ovat kehittyneet puuttomista rantadyyneistä kasvillisuuden lisäännyttyä ja sidottua vähitellen niiden pinnan kokonaan. Kun tuulen toiminta estyi, dyyneille alkoi kasvaa puustoa ja dyyneistä tuli stabiileja metsäisiä rantadyynejä.

Tehtävät:



1. Kerro lyhyesti, kuinka Yyterin alue on muodostunut.

2. VAPAAEHTOINEN tehtävä.
Mene Alkeisdyynit / Embryonic Dunes waypointiin: N 61° 33.403 E 021° 31.519


Jos haluat täydellisen kuvan dyynien muodostumisesta, haluat nähdä alkeisdyynit ja esidyynit. Näille on noin kilometrin kävelymatka alkupisteeltä.

- Päivänä, jolloin kävit alkeisdyynien pisteessä, pystyitkö näkemään selvän eron alkeisdyynien ja esidyynien välillä?

3. Mene Rantadyynit / Seashore Banks waypointiin: N 61° 33.845 E 021° 31.313

- Seisot yhden suuren rantadyynin vieressä. Kun katsot pohjoiseen, kuinka monta isoa dyyniä näet tästä pisteestä vieressä oleva dyyni mukaanlukien?
- Miksi on tärkeää, ettet kävele näiden dyynien päällä?
- Mitä keinotekoisia menetelmiä täällä käytetään dyynien suojaamiseen?


4. Mene Keisarinpankki UP waypointiin: N 61° 33.925 E 021° 31.754

- Mittaa Keisarinpankin korkeus GPS-laitteen avulla tai arvioi korkeus muilla menetelmillä. Jos mittaat GPS:lla, tee mittaus Keisarinpankki UP ja DOWN (N 61° 33.900 E 021° 31.694) pisteiden välillä.
- Mainitse kaksi puulajia jotka kasvavat Keisarinpankilla.

5. VAPAAEHTOINEN TEHTÄVÄ: Ota valokuva itsestäsi GPS:n kanssa Keisarinpankilla waypointissa Keisarinpankki DOWN:
N 61° 33.900 E 021° 31.694.

Lähetä vastaukset profiililinkin kautta:

Lähetä viesti Team HEP:lle

Älä kirjoita vastauksia löytöloggaukseesi.



Voit logata käyntisi vastausten lähettämisen jälkeen, et tarvitse erillistä loggauslupaa. Jos on epäselvyyksiä, otamme yhteyttä.

Yyteri Dunes



The cache description is based on a booklet that was made for year 2011 Geology day trip to Yyteri dunes.

The author of the booklet is Kalevi Mäkinen, Geological Survey of Finland ( http://en.gtk.fi )

Full document cannot anymore be downloaded from below link, but there's other useful information:

http://www.geologia.fi/index.php/2011-12-21-12-58-39/geomatkailu/geologinen-retkeilyopas-yyteriin

Yyteri dunes History


Yyteri area revealed from the Baltic Sea about 1 500 years ago, when the highest points of sea bottom were raised above the sea level. In the first stage the area consisted of small islands, which later grew adjacent to each other. Yyteri peninsula was raised from the Bothnian Sea.

Top and the slopes of the ridge in Yyteri peninsula were exposed to the south-west and north-west winds. Also the waves erode the ridge. The waves washed away sand and flatten the ridge and spread the sand over a large area in the surrounding environment.

When the land continued rising, Yyteri sands raised above reach of the waves and the sands began to dry out. The sand got exposed to wind action. Wind carried the sand from the open beach to the inland direction and layered it behind plants at upper part of the open beach zone as low humps, the embryonic dunes.

Wind moved more sand and the embryonic dunes were gradually developed to incipient foredunes, a low symmetric dunes. When the size of them increased over the time they developed to low-density vegetation covered treeless seashore foredunes . As the vegetation of dunes bound the surface of the dunes , the wind was not able to move sand anymore and so stabile seashore dunes were developed. Yyteri area dune formations are incurred in the last 300-400 years. The dunes to east of the lake Ruutujärvi have been formed a little earlier.

How The Dunes Are Formed


Embryonic Dunes Or Shadow Dunes


Embryonic dunes are formed when the waves sort and heap the sand on the beach and the wind start moving the sand after it has been dried up. The sand is piling up as low humps at the top of the open beach area, around plants like Honckenya peploides and Leymus arenarius. Embryonic dunes can be formed also behind logs and other objects that sea waves have brought to the beach and that are partly buried in the sand. Embryonic dunes are usually 0.1 - 0.5 meters high mounds or ridges of several adjacent mounds.

The level of vegetation is usually very low at Embryonic dunes. It is hard for plants to grow on a dry surface, that is low in nutrients. Also strong winds, salty sea water sprays, and moving sand makes it hard terrain for plants. During the summer the sand may be scalding hot and in the winter plants are exposed to freezing temperatures in the absence of a protective snow cover. Embryonic dunes are usually located parallel to the shoreline in queues which can be several in a row. Winds erode the shore side of the embryonic dunes and layers material to the back of the dunes, to the protective side. Thats the reason of embryonic dunes to slowly move inland direction.

Incipient Foredunes


When the wind is gradually layering more sand on Embryonic dunes, they will eventually grow together to form incipient foredunes, ridges that are parallel to shoreline. Wind gradually smooth out the surface of the incipient foredunes when they become the gently sloping , symmetrical ridges of incipient foredunes Incipient foredunes are slightly larger and more clear-cut shape dune ridges . Their height is generally about 0.3-0.7 m. Incipient foredunes are generally quite symmetrical.

Making difference between embryonic dunes and incipient foredunes can sometimes be quite open to interpretation , since the deformation is slow and gradual. Between incipient foredunes winds form shallow parts. All of the beaches does not have clear incipient foredunes, and in some places they may disappear for example, when people are eroding the beach. Vegetation is basically the same as the embryonic dunes have, but in greater amounts.

Seashore Banks


Seashore banks (foredunes) are dune ridges parallel to the shoreline, which are located behind the embryonic dunes and incipient foredunes. They are called the transverse dunes, as they are formed across to the wind direction from the sea towards inland. Seashore banks are developed from incipient foredunes when wind is bringing more material and deposit it on the incipient foredunes. They have grown gradually as long, almost the entire beach wide dune ridges. The wind is eroding material from the beach side slopes, and moves the sand over the top of the dune to the another side slope of the dune.

In the area of foredunes, there are both white and gray dunes. The name for white dunes is due to the fact that the light moving sand is clearly visible between the vegetation on the dune. The name for the gray dunes is due to the fact that the sand of the dunes is covered with grasses, perennial herbaceous vegetation, mosses and lichens, which especially give a gray tone for dunes. Gray dunes that have lots of vegetation does no longer move significantly. The gray dunes vegetation is a multi-species compared to the white dunes.

A Wooded Seashore Banks


Wooded seashore banks are parallel to the shore and across the wind direction. They have developed from treeless foredunes when vegetation has increased and gradually tied the surface completely. When the wind cannot erode the dune mcuh, the dunes began to grow trees and dunes became stable forested seashore banks.

Tasks:



1. Give a short description, how Yyteri area has been formed.

2. OPTIONAL Task.
Go to the Alkeisdyynit / Embryonic Dunes waypoint: N 61° 33.403 E 021° 31.519


To get full knowledge from this earthcache you want to start from the beginning, and see the Embryonic Dunes and Incipient Foredunes. These are around one kilometer walk from the starting point to this reference point.

- On the day you visit this point, can you clearly make difference between the Embryonic Dunes and Incipient Foredunes?

3. Go to Rantadyynit / Seashore Banks waypoint: N 61° 33.845 E 021° 31.313

- You will be standing near one of the big seashore banks. Facing north, how many big dunes you can see, including the one beside you?
- Why it is important, that you do not walk on top of these dunes?
- What artificial methods can be used to preserve the dunes?


4. Go to Keisarinpankki UP waypoint: N 61° 33.925 E 021° 31.754

- Measure the height of the Keisarinpankki dune, you can do that with your GPS or estimate the height other ways. If you are measuring with GPS, use the waypoint Keisarinpankki DOWN, N 61° 33.900 E 021° 31.694 as the lower part of the dune.
- Mention two wood that are growing on Keisarinpankki

5. OPTIONAL, take a photo of yourself with GPS on Keisarinpankki at waypoint Keisarinpankki DOWN:
N 61° 33.900 E 021° 31.694.

Send the answers from our Geocaching.com profile:

Send message to Team HEP

Do not write your answers to the log in geocaching.com.



You can log the cache after your visit. If there's something unclear in your answers, we contact you.

Additional Hints (No hints available.)